Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in november 2025? Amsterdam bruist – ook deze herfst. Van inspirerende tentoonstellingen tot nieuwe theaterstukken en filmvertoningen: de stad staat opnieuw vol culturele hoogtepunten. Stap het museum in, duik de zaal in of ontdek een bijzonder evenement. Zin om iets nieuws te beleven? Bekijk hier onze nieuwste culturele tips!
Buurtgids: Prinseneiland is een stille enclave in het hart van Amsterdam, omringd door water en historie. De oude pakhuizen, ooit gevuld met handelswaar, vormen nu het decor voor ruimtelijke lofts en ateliers. Baksteen, balken en trapgevels herinneren aan de scheepswerven van de Gouden Eeuw. Op loopafstand wachten culinaire adressen als Tannay, BAK en Calisto, terwijl ’t Papeneiland, JWO Lekkernijen en de Lindengrachtmarkt de buurt haar smaak en ziel geven. Lees hier onze tips
Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in oktober 2025? Amsterdam bruist – ook deze herfst. Van inspirerende tentoonstellingen tot nieuwe theaterstukken en filmvertoningen: de stad staat opnieuw vol culturele hoogtepunten. Stap het museum in, duik de zaal in of ontdek een bijzonder evenement. Zin om iets nieuws te beleven? Bekijk hier onze nieuwste culturele tips!
Amsterdam-Noord is lang een blinde vlek geweest op de stedelijke kaart. Voor velen was het ‘de overkant’ — een stuk stad dat je passeerde op weg naar iets anders. Maar wie nu de pont neemt vanaf het Centraal Station, stapt niet langer uit in de rafelrand van de stad. Integendeel: je arriveert in een dynamisch gebied dat Amsterdam opnieuw uitvindt.
Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in september 2025? Amsterdam bruist – ook deze zomer. Van inspirerende tentoonstellingen tot nieuwe theaterstukken en filmvertoningen: de stad staat opnieuw vol culturele hoogtepunten. Stap het museum in, duik de zaal in of ontdek een bijzonder evenement. Zin om iets nieuws te beleven? Bekijk hier onze nieuwste culturele tips!
Ontmoet de ondernemer, in deze serie Maud Moody. Al veertig jaar is Toscanini een begrip in Amsterdam. Niet alleen vanwege de smaakvolle, huiselijke Italiaanse keuken, maar ook vanwege de mensen achter de zaak. Maud Moody, een van de oprichters, vertelt hoe het allemaal begon – en hoe een vakantie in Rome leidde tot een van de meest geliefde restaurants van de stad. Lees het hele verhaal
Buurtgids: De Oosterparkbuurt is levendig en cultureel divers. Rond het park vind je cafés en restaurants die de buurt tot een geliefde plek maken voor bewoners én bezoekers. Het Oosterparkbuurt groeide eind 19e eeuw uit rondom het gelijknamige park, ontworpen door Leonard Springer. Het park werd in 1891 geopend en vormt nog altijd het groene hart van de wijk. Wandelpaden, vijvers en monumenten geven het een bijna statige allure, terwijl buurtbewoners er dagelijks joggen, picknicken en elkaar ontmoeten. Lees hier onze tips
Buurtgids (rondom) De Plantagebuurt: De Plantagebuurt ontstond in de 17e eeuw als uitbreidingswijk buiten de drukke binnenstad. Anders dan de grachtenring werd dit gebied niet volgebouwd met grachtenpanden, maar aangelegd als een groen stadsdeel, met tuinen, lanen en buitenverblijven. Vandaar ook de naam ‘Plantage’ – verwijzend naar aanplanting en ruimte. Vandaag is de Plantagebuurt een bijzonder rustige enclave in het centrum, waar cultuur en natuur op een vanzelfsprekende manier samenvloeien. Bekijk hier onze selectie
Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in augustus 2025? Amsterdam bruist – ook deze zomer. Van inspirerende tentoonstellingen tot nieuwe theaterstukken en filmvertoningen: de stad staat opnieuw vol culturele hoogtepunten. Stap het museum in, duik de zaal in of ontdek een bijzonder evenement. Zin om iets nieuws te beleven? Bekijk hier onze nieuwste culturele tips!
Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in juli 2025? Amsterdam bruist – ook deze zomer. Van inspirerende tentoonstellingen tot nieuwe theaterstukken en filmvertoningen: de stad staat opnieuw vol culturele hoogtepunten. Stap het museum in, duik de zaal in of ontdek een bijzonder evenement. Zin om iets nieuws te beleven? Bekijk hier onze nieuwste culturele tips!
Buurtgids (rondom) het Willemspark: Wie door het Willemspark wandelt, merkt meteen: hier is ruimte, hier is rust. Maar de charme van deze buurt zit niet alleen in de statige lanen en het Vondelpark om de hoek. Het is juist die combinatie met alles wat Amsterdam-Zuid te bieden heeft die het wonen hier zo aantrekkelijk maakt. Vanaf het Emmaplein waaieren de straten uit richting Museumplein, Concertgebouw, Cornelis Schuytstraat en de chique buurtjes van Oud-Zuid. Aan de westkant begint de overgang naar het Schinkelkwartier, het Hoofddorpplein en de Schinkelbuurt — levendig, met goede horeca en fijne speciaalzaken. En richting het zuiden sluit het Willemspark bijna naadloos aan op het Olympisch Kwartier en de Stadionbuurt: brede straten, veel licht, fijne terrassen en verborgen favorieten. Bekijk hier onze selectie
Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in juni 2025? Amsterdam bruist – ook dit voorjaar. Van inspirerende tentoonstellingen tot nieuwe theaterstukken en filmvertoningen: de stad staat opnieuw vol culturele hoogtepunten. Stap het museum in, duik de zaal in of ontdek een bijzonder evenement. Zin om iets nieuws te beleven? Bekijk hier onze nieuwste culturele tips!
Bij Broersma geloven we dat bijzondere ruimtes om te wonen én te werken beginnen met inspiratie. Niet alleen in architectuur of interieur, maar juist ook in kunst. Kunst scherpt onze blik, verrijkt onze omgeving en verbindt mensen met ideeën en met elkaar. Daarom ondersteunen wij via Broersma Arthouse kunstinitiatieven die Amsterdam kleur, verdieping en verbeeldingskracht geven. Lees hier wat we in Juni 2025 ondersteunen
Vinden, Verzamelen, Wonen. Een selectie van bijzondere interieuradressen in Amsterdam. Van ambachtelijke ateliers tot minimalistische designwinkels, en van vintage klassiekers tot unieke objecten die je nergens anders tegenkomt. In elke wijk ontdek je plekken waar interieur samenkomt met architectuur, materiaal en sfeer. Deze gids brengt de beste adressen bijeen.
Tussen stad en stilte: waar smaak en rust samenkomen. Voor wie de stad soms even wil laten voor wat-ie is, maar het goede leven niet wil opgeven, hebben we goed nieuws. Rondom Amsterdam ligt een netwerk van plekken die stilte, smaak en karakter combineren. Je fietst of rijdt er zó naartoe – en ineens ben je ergens waar het gras écht groener is, de kazen rijper, en de wijn verrassend lokaal. Een selectie van onze favoriete restaurants, boerderijen en delicatessenzaakjes – tussen stad en stilte. Bekijk onze tips
Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in mei 2025? Amsterdam bruist – ook dit voorjaar. Van inspirerende tentoonstellingen tot nieuwe theaterstukken en filmvertoningen: de stad staat opnieuw vol culturele hoogtepunten. Stap het museum in, duik de zaal in of ontdek een bijzonder evenement. Zin om iets nieuws te beleven? Bekijk hier onze nieuwste culturele tips!
Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in april 2025? Ook in het nieuwe jaar kunnen we ook weer de musea in, de theaters in, de bioscoop bezoeken en genieten van alle culturele activiteiten die Amsterdam te bieden heeft. Het aanbod in de stad is weer divers en interessant! Lees hier onze laatste culturele tips
Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in maart 2025? Ook in het nieuwe jaar kunnen we ook weer de musea in, de theaters in, de bioscoop bezoeken en genieten van alle culturele activiteiten die Amsterdam te bieden heeft. Het aanbod in de stad is weer divers en interessant! Lees hier onze laatste culturele tips
Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in februari 2025? Ook in het nieuwe jaar kunnen we ook weer de musea in, de theaters in, de bioscoop bezoeken en genieten van alle culturele activiteiten die Amsterdam te bieden heeft. Het aanbod in de stad is weer divers en interessant! Lees hier onze laatste culturele tips
Het Museumkwartier in Amsterdam is een van de meest iconische wijken van de stad. Gelegen in het zuidelijke deel van de binnenstad, biedt deze buurt een unieke mix van rijke historie, indrukwekkende architectuur, wereldberoemde kunst en cultuur, en groene oases zoals het Vondelpark. Het is dé plek waar de grandeur van het verleden samenkomt met de levendigheid van het heden. Bekijk de buurtgids en ons laatste aanbod
Amsterdam, een stad doordrenkt van historie en creativiteit, is een ware schatkamer voor kunstliefhebbers. Te midden van de charmante grachten en pittoreske straatjes ligt een indrukwekkend aanbod aan galeries die zowel gevestigde namen als opkomend talent een podium bieden. Voor bewoners en bezoekers biedt dit culturele landschap niet alleen inspiratie, maar ook een unieke verbinding tussen kunst en stedelijk leven. Lees hier over enkele bijzondere galeries en bekijk het hele aanbod van de stad in de gids
Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Januari 2025? ook in het nieuwe jaar kunnen we ook weer de musea in, de theaters in, de bioscoop bezoeken en genieten van alle culturele activiteiten die Amsterdam te bieden heeft. Het aanbod in de stad is weer divers en interessant! Lees hier onze laatste culturele tips
Amsterdam is een stad die zich met recht een paradijs voor museumliefhebbers mag noemen. Van het wereldberoemde Rijksmuseum tot het intieme Van Gogh Museum, hier komen kunst en geschiedenis samen op een manier die je nergens anders vindt. De musea van Amsterdam onderscheiden zich door hun unieke mix van meesterwerken van de Gouden Eeuw en moderne innovatie. Waar anders kun je een Rembrandt bewonderen en daarna interactieve ervaringen beleven, zoals in het Moco Museum of het NXT Museum, dat volledig gericht is op digitale kunst? Daarnaast maken de kleinschalige en gespecialiseerde musea, zoals het Tassenmuseum of het Verzetsmuseum, de stad een ware schatkamer van verhalen en cultuur. De ligging van veel musea in historische grachtenpanden of iconische gebouwen, zoals het moderne Eye Filmmuseum, voegt een extra dimensie toe aan de ervaring. Deze unieke combinatie van traditie, diversiteit en innovatie maakt de musea van Amsterdam tot een cultuurbeleving die met geen enkele andere stad te vergelijken is. Bekijk hier het aanbod van de meest unieke musea van Amsterdam
De 37ste editie van PAN Amsterdam, eclectische beurs voor kunst, antiek en design, vindt plaats van zondag 24 november tot en met zondag 1 december 2024. Zo'n 125 gevestigde kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders tonen een veelzijdig, hoogwaardig kunstaanbod dat ruim 5.000 jaar kunstgeschiedenis omvat en jaarlijks door meer dan 40.000 kunstkopers en -liefhebbers wordt bezocht. Een team van 80 onafhankelijke keurmeesters tekent voor de authenticiteit en kwaliteit van het aanbod. De 37e editie vindt plaats in RAI Amsterdam. Lees hier meer
De Affordable Art Fair werd in 1999 opgericht door Will Ramsay, met de bedoeling het kopen van kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Inmiddels is dit verdienstelijke initiatief tot één van de grootste kunstbeurzen ter wereld uitgegroeid. Voor het lopende kalenderjaar alleen al staan wereldwijd 13 beurzen gepland. De formule is simpel. Onder het motto 'ontdek het plezier van kunst verzamelen' biedt Affordable Art Fair een ontspannen en inspirerende omgeving die iedereen de kans biedt hedendaagse kunst te verkennen, informatie te krijgen en te kopen. Lees hier meer
Buurtgids; de Vondelparkbuurt West. 'Wat deze locatie zo bijzonder maakt, is dat je eigenlijk het beste van drie stadsdelen krijgt: Oud-West, Oud-Zuid en Zuid' Je profiteert van het gemak en de charme van elke buurt. Voor mijn dagelijkse boodschappen ga ik altijd met plezier naar slagerij Van der Laan aan de Zeilstraat – de kwaliteit is daar top! Voor verse vis is de IJmuider Vishandel aan de Amstelveenseweg mijn vaste adres. En als het om wijn gaat, dan is Chabrol aan de Overtoom absoluut de place to be voor de beste wijnen. Voor een avond eten buiten de deur is Ron Gastrobar aan de Sophialaan een absolute favoriet, net als Bonnie aan de Amstelveenseweg, waar de sfeer altijd gezellig is! En voor liefhebbers van Aziatische of Indische gerechten zijn er volop geweldige restaurants op loopafstand, zoals Restaurant Blauw. Voor een snelle en heerlijke afhaalmaaltijd moet je bij Kokita zijn. Lees het verhaal van deze bewoners en bekijk de overige hotspots in deze buurt
Unseen, de internationale toonaangevende kunstbeurs voor hedendaagse fotografie, beleeft haar elfde editie. In Westergas, het iconische Amsterdamse kunst- en cultuurdorp, exposeren 78 galeries.Amsterdam heeft tijdens Unseen op het gebied van fotografie een prachtig stel tentoonstellingen te bieden. Musea en instellingen als Foam, Huis Marseille en De Brakke Grond, bekend om hun focus op de avant garde, hebben hun programmering aangepast. In hun uitzonderlijke aanbod weerspiegelt zich de sterke fotografische traditie van de stad. Lees hier meer
Buurtgids: rondom de Apollobuurt. 'De Apollobuurt buurt wordt gekenmerkt door een ruime en luxueuze opzet. De straten zijn genoemd naar begrippen uit het Oude Griekenland en naar kunstschilders en componisten. Met het aangrenzend Museumkwartier, de Willemsparkbuurt en de Stadionbuurt is er een breed aanbod van cultuur, kunst en uitstekende winkels en restaurants.' Bekijk hier het aanbod
Brood is niet meer weg te denken uit het Nederlandse huishouden. Een boterham met kaas, pindakaas of hagelslag is bijna symbolisch voor onze cultuur. Zo zien 74 procent van de Nederlanders brood zelfs als cultureel erfgoed. Niet gek dus dat je soms je eigen gesmeerde boterhammen zat bent. Daarom hebben wij een selectie van lekkere en betaalbare broodjes in Amsterdam voor je uitgekozen. Lees hier onze tips!
Koffie is van nature bitter. Er zijn in de loop van de eeuwen verschillende methoden bedacht om de bittere smaak te onderdrukken en de overige aroma's naar de voorgrond te krijgen en de hoeveelheid cafeïne te reguleren. Een basisregel is dat de cafeïne en de bittere smaak net iets langzamer in het water worden opgenomen dan de andere aroma's. Er zijn veel factoren die de smaak bepalen. De koffieboon, de manier van branden, het soort water, de temperatuur, de zetmethoden. Bij deze zaken weten ze er alles van
Al eeuwen geleden kwamen Italianen naar Nederland. Ze maakten ijs, legden het Italiaanse graniet terrazzo, waren schoorsteenveger of werkten in de mijnen in Limburg. Deze Italiaanse arbeidsmigranten hebben na de tweede wereldoorlog meegeholpen aan de wederopbouw van Nederland en hebben tevens een grote invloed gehad op onze eetcultuur. Lees hier over de beste adressen in Amsterdam om Italiaanse boodschappen te doen en Italiaans te eten en te drinken.
De Andreas Schelfhoutstraat ligt op slechts een steenworp afstand van het eclectische Amsterdam West waar je kunt genieten van trendy koffiebars, cafés en restaurants in de Baarsjes.
Aan het einde van de straat ligt het kanaal, de Schinkel. Aan de overkant van het water ligt de Amstelveenseweg. Hier vind je naast bruine cafés en trendy restaurants ook goede lokale winkels. Bekijk de buurtgids
Buurtgids: De Pijp. Een selectie van fijne plekken rondom het Sarphatipark. Amsterdamsche Courant (1892): "Waaraan de Pijp haar naam dankt, kan men eigenlijk het beste zien 's morgens tussen acht en negen uur. Wanneer men zich dan posteert dan ziet men welk een stroom van mensen zich door de straten naar de oude stad spoedt; dan zijn het feitelijk lange brede pijpen."
De Jordaan, een selectie van fijne plekken rondom de Westerstraat. Langs de grachten en in de smalle straten van de Jordaan zitten zelfstandige winkeltjes, gezellige kroegen en hippe eettenten. In de Jordaan zijn diverse markten zoals de zaterdagmarkt op de Lindengracht, de maandagochtend en zaterdagmarkt op de Noordermarkt en de maandagochtend (lapjes)markt in de Westerstraat. Bekijk de buurtgids
In de smalle straten van Amsterdam vind je de bruine cafés, traditionele kroegen waar de tijd lijkt stil te staan. Deze plekken danken hun naam aan de warme, bruine tinten van de houten interieurs, gevormd door jarenlange rook en het flakkerende licht van kaarsen. Hier komen locals en toeristen samen om te genieten van een glas bier, een jenevertje of een eenvoudig hapje, zoals een kaasplankje of bitterballen. De charme van deze cafés ligt in hun tijdloosheid: vaste gasten kennen de barman al jaren, en verhalen van vroeger worden nog altijd gedeeld. Iconen zoals Café Chris en Café Hoppe ademen geschiedenis en bieden een intieme sfeer die generaties verbindt. Een bezoek aan een bruine kroeg is niet zomaar een drankje doen, het is een stap in de rijke traditie van Amsterdam. Bekijk onze selectie van gezellige bruine café's in Amsterdam
Tien jaar Shortlist Amsterdam: een jubileum met simpele succesrecepten.
Amsterdam is volwassen geworden als eetstad en Shortlist Amsterdam groeide de afgelopen tien jaar met haar mee. Zussen Famke en Floor van Praag vieren het jubileum van hun kookboekenreeks over leuke restaurants met een gloednieuwe editie vol simpele succesrecepten. Klassiekers met karakter, recepten die elke thuiskok durft te maken, en restaurants die de ziel van de stad bewaken.
Voor deze feestelijke editie trommelden ze opnieuw hun vaste team op: de fotografie is van Petrovsky & Ramone en de vormgeving van Vanessa van Dam. Voor het omslag werkten ze voor het eerst samen met grafisch ontwerper Karel Martens, die de serie een nieuw gezicht geeft met een speels, tijdloos patroon.
Aan de vooravond van de lancering van hun zesde Shortlist Amsterdam blikken Famke en Floor terug op een decennium vol eten, schrijven en ontdekken.
Beginjaren en doorbraak.
‘We rolden de journalistiek een beetje in. De een heeft communicatiewetenschap gestudeerd, de ander kunstgeschiedenis, we zijn op een dag gewoon begonnen samen te schrijven. Sinds 2001 maken we verhalen over de leuke dingen van het leven: eten, reizen, design. Voor titels als ELLE Eten, NRC, Cosmopolitan, JFK. Zeven jaar lang schreven we een maandelijkse Uitkrant-column, waarvoor we beroepsmatig elk nieuw restaurant moesten bezoeken. Dat was heerlijk en soms vermoeiend. Veel te veel hotspot-concepten zonder hart, maar gelukkig af en toe een plek waarvan je wist: hier willen we uit onszelf naar terug.’
‘Rond 2015 barstte de Amsterdamse horecascene los. Niet langer een paar leuke adressen, maar heel veel, en er was een hele generatie horecamensen die uitvloog. Koks uit de keukens van Toscanini en Bordewijk begonnen voor zichzelf. De stad groeide, Amsterdammers ontwikkelden zich culinair. We vroegen ons af waar we vrijwillig weer zouden gaan eten, zonder deadline in de nek. Dat werd de kiem van Shortlist Amsterdam. Geen uitgever, geen budget, wel een idee. We schakelden twee modefotografen in, plus een vormgever die veel voor musea deed en kozen voor een meer eigenzinnige visuele taal. Het moest strakker, kunstzinniger, weg van de toenmalige culinaire sjablonen. Het eerste boek vloog de winkels uit. Binnen no-time konden we al herdrukken. Alsof de stad hierop had zitten wachten.’
Onafhankelijkheid als superkracht.
‘Sinds het begin doen we alles zelf. Van selectie tot shootplanning, van pers tot distributie. We schrijven, doen de beeldselectie, we regelen, koken, fietsen dozen met boeken door de stad. Onze uren tellen we niet. De reeks groeide kleur voor kleur. De gele was de eerste. Daarna volgden: de rode (culinaire cafés), de groene (groenterecepten), de blauwe (comfortfood) en de roze (extra smaak). Het Engelse boek werd een compilatie van verschillende Shortlists. Voor de allernieuwste editie, simpele succesgerechten, kozen we iets anders voor de cover, een patroon uit de wereld van Karel Martens, via onze vormgever Vanessa van Dam. We willen onszelf ook blijven verrassen, niet steeds hetzelfde trucje uithalen.’
'Sfeer komt niet door een lamp of stoel maar door een mens.'
Hoe de selectie werkt.
‘Onze methode is simpel. Eerst een longlist maken, dan eindeloos proeven, overleggen, schrappen, nog eens gaan. Thema voor thema kijken we wat het verhaal van de stad op dit moment vertelt. We proberen de blijvertjes te kiezen, niet achter hypes aan te gaan. We kwamen erachter dat de chef-koks van het soort leuke restaurants dat op onze lijst staat ook bijna altijd mede-eigenaar zijn; als de drijvende kracht vertrekt, verandert de ziel van een zaak tenslotte. Sfeer komt niet door een lamp of stoel maar door een mens. Interieur telt ook heus wel een beetje, maar nooit zonder warmte aan tafel. Verder moeten prijs en kwaliteit kloppen. We houden van klassiekers en van eigenzinnigheid. Het eten hoeft niet foutloos te zijn, de gastvrije houding, de attitude, wel.’
‘We vinden het soms bijna pijnlijk wanneer een restaurant dat we hoopten te selecteren niet shortlistwaardig blijkt. Dan zitten we tegenover elkaar aan tafel en slaken een diepe zucht. We wilden het voelen, maar het lukte niet. Dat maakt een ‘ja, we hebben er weer een’ op een andere plek des te vreugdevoller. Wanneer iets wél klopt, voelt dat als thuiskomen. En dan begint het feest: we mogen ze bellen met goed nieuws en kunnen dan lekker met ze rondhangen in het restaurant om de verhalen en recepten op te tekenen.’
‘We selecteren meestal vier gerechten per restaurant. In de keuken staan we naast de chef, proeven, vragen door. Receptuur die in een brigade voor vijftig gasten werkt, moet thuis op een bord landen. Famke schrijft alle recepten op basis van gesprekken met de chef, vertaalt ze naar de thuiskok en test wanneer nodig. Waar twijfel zit, wordt gemeten en gewogen tot het klopt.’
‘Tijdloosheid blijft ons kompas.'
De ziel van het restaurant in beeld.
‘De fotografie blijft spontaan. Geen regie die het leven uit een zaak trekt. Het gaat om mensen, natuurlijk licht, de kleine rommel die laat zien dat hier wordt geleefd en gewerkt. Voor deze nieuwe editie durfden we vaker te flitsen en kozen we voor minder pose en meer lachende gezichten.’
Blijvers boven hypes: de essentie van Shortlist.
‘Café Wu in Oost is een van de meest recente plekken waar we die zeldzame oplaaiende warmte voelden waar je stil van wordt. Eetcafé de Reiger klopt helemaal op eenvoud, prijs en heerlijk nostalgisch gevoel. Badcuyp is mondainer en steviger geprijsd, maar sfeervol en goed. Niet overal in de stad is het even gastvrij, niet overal zit de ziel in de muren. We kiezen juist voor plekken die niet copy-paste zijn. Restaurants met allemaal dezelfde typografie voor de menukaarten, overal hetzelfde designstoeltje, daar blijven we bij weg. Bij ons gaat het eigenlijk altijd gewoon over de mensen erachter.’
‘Je ziet heel duidelijk een soort stambomen die de stad culinair vormen. Rijsel en Toscanini als leerschool. Lijnen lopen van zaak naar zaak, leerlingen worden leermeester. Opvallend blijft hoeveel chefs uit de kunsthoek komen. Hebben bijvoorbeeld de Rietveld academie gedaan en talloze kookboeken verslonden. Het zijn autodidacten met discipline die ze in keukens leerden, soms klassieke techniek, maar dan wel met een andere manier van kijken.’
‘Tijdloosheid blijft ons kompas. We stellen ons bij elk adres de vraag of we er over drie jaar nog steeds willen eten. We letten op de mens achter de pannen, op gastvrijheid zonder overdreven maniertjes, op de vriendelijkheid waarmee een fout aan tafel wordt opgelost. Als een zaak authentiek is en de mensen erachter vanuit hun hart ondernemen en álles klopt, dan kan het bijna niet anders dan dat het restaurant een blijvertje wordt.’
Fotografie: Petrovsky & Ramone.