Ontmoet de ondernemer, in deze serie Evelien en Kiriakos Polichronakis, eigenaar en chef van Griekse traiteur Mitsos

Mitsos Traiterie is al bijna 30 jaar een begrip in de Frederik Hendrikbuurt, ik ontmoet hier Evelien Polichronakis. De familie Polichronakis runt sinds 2010 dit familiebedrijf en het is dé plek om de authentieke Griekse keuken te ontdekken. Bij Mitsos draait alles om lekker en gezond Grieks eten. De familie staat voor je klaar om je te verwennen met een ruime keuze aan huisgemaakte Griekse lekkernijen. Dagelijks bieden zij een vers en aantrekkelijk assortiment van vlees-, vis-, vegetarische- en veganistische gerechten. De lekkernijen worden in hun eigen keuken bereid en staan voor je klaar in de 6 meter lange koelvitrine. Je kunt het zowel ter plekke eten in de gezellige ambiance of afhalen voor thuis.

Historie

In de loop van de jaren 50’ was er in Nederland een arbeidstekort. Daarop sloten de Nederlandse en Griekse regering een wervingsverdrag, waarna Nederlandse bedrijven in Griekenland arbeiders konden werven. De bedrijven zaten namelijk te springen om personeel. De Grieken wilden maar al te graag werken en draaiden hun hand niet om voor het zware en vuile werk dat Nederlanders niet meer wilden doen. De Grieken die in België in de mijnen werkten, vonden dat werk te zwaar en gingen vlak over de grens op zoek naar werk met betere omstandigheden. In Nederland bleef het aantal Griekse arbeiders groeien. De Grieken misten de smaken van hun thuisland. Nadat het ze, net als de Italianen, gelukt was om netwerken met thuis op te richten, konden ze gemakkelijk aan producten als olijven, kruiden, kazen, wijnen en olijfolie komen. Door deze ontwikkeling konden de Grieken weer maaltijden bereiden zoals ze dat in hun vaderland gewend waren. Vanaf dat moment begonnen mensen uit de Mediterrane landen met het openen van de eerste restaurants in Nederland.

Het Griekse buurthuis

‘Mijn man wilde al heel lang een eigen bedrijf, maar ik zag dat niet zo zitten.’ Toch gebeurde het. De familie Polinchronakis nam 10 jaar geleden een Griekse delicatessenzaak over. De vorige eigenaar, een kennis van de familie, werd helaas ernstig ziek en moest de zaak noodgedwongen verkopen. Als eerbetoon aan de vorige eigenaar heeft de familie zijn naam gehouden. ‘Sinds het moment dat Mitsos op ons pad kwam is mijn blik op het hebben van een eigen bedrijf veranderd. ‘We zijn een soort middelpunt van de buurt geworden. Veel mensen delen hun lief en leed met ons.

Soms is het zelfs zo dat wij als een van de eersten weten dat iemand in verwachting is. Dat is heel bijzonder.’ Dit heeft deels te maken met het feit dat het geen restaurant is. Daardoor kunnen we nu genieten van vrije avonden.’ Ondanks dat Evelien niet uit de horecabranche komt, is zij ontzettend blij met haar werk. Mitsos heeft een hele grote en vaste klantenkring. Sommige klanten komen bijna dagelijks. Niet alleen in de buurt is Mitsos een begrip. Klanten komen van over de hele wereld om de lekkernijen te proeven. ‘Soms komen Amerikaanse of Australische klanten met een visitekaartje binnen, gekregen van een buurman. Dat is ongelofelijk! Ik heb dit nooit durven dromen.’

'We zijn een soort middelpunt van de buurt geworden.’

De chef

Kiriakos is geboren in Noordwest-Kreta in Griekenland waar hij voornamelijk in de bediening werkte. Als er even tijd over was, hing hij rond bij de koks met zijn neus boven de borrelende pannen. Kiriakos was altijd in de keuken te vinden, maar vond ondertussen ook nog tijd om verliefd te worden op de Amsterdamse Evelien. Voor haar verliet Kiriakos zijn geboorteland. Eenmaal in Nederland greep hij de kans om kok te worden met beide handen aan. Sindsdien brengt Kiriakos in de praktijk wat hij door de jaren heen leerde, door simpelweg een hoop te kijken en te vragen.

‘Mijn man is sinds mensenheugenis een kook-aholic.’

Evelien Polichronakis, eigenaar en chef

De Griekse eetcultuur

Voor de familie Polichronakis is eten een groot onderdeel van hun leven. Ze zijn stuk voor stuk lekkerbekken. Evelien: ‘Mijn man is sinds mensenheugenis een kook-aholic. Zo noem ik hem graag. Hij is iemand die ontzettend graag kookt.’ Kiriakos kookt samen met Nicoline, zijn jongste dochter. Van jongs af aan betrekt Kiriakos zijn dochters bij zijn werk. Als hij thuis was om te koken stonden ze er altijd bij. Net zoals hij vroeger ook altijd deed. In de Griekse cultuur is eten heel belangrijk. Het is een gezelschaps-gebeuren. Het liefst met veel mensen en zo gezellig mogelijk. Genieten, lachen en praten. Het is niet zoals in Nederland, waar eten móét gebeuren. De Grieken nemen er graag de tijd voor. Als je bij iemand over de vloer komt, staan er altijd volle schalen eten op tafel. Uitpakken, dat is echt Grieks. Het is dus duidelijk dat de Grieken graag bezig zijn met eten. Ieder dorp, stad, streek of eiland heeft een eigen favoriet. Het is heel divers. Wel kent elke Griek moussaka; een ovengerecht van aubergine, aardappels, gehakt en béchamelsaus. Een gewoonte die nog afstamt uit de oudheid is dat brood een onderdeel is van het bestek. De Grieken gebruiken het om de restjes van hun bord op te eten.

 

Mitsos Griekse Traiteur
Tweede Hugo de Grootstraat 25, 1052 LB Amsterdam

Recent bekeken
Overzicht alle woningen
1

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?