Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Mei 2024? Bekijk hier onze laatste culturele tips

Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in April 2024? Bekijk hier onze laatste culturele tips

Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Mei 2024 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 24 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.

Musea en tentoonstellingen

Deborah Turberville, Photocollage – Huis Marseille (t/m 16 juni)
De Amerikaanse kunstenaar Deborah Turberville, geboren in 1932 in New York heeft een indrukwekkend oeuvre op haar naam staan. In deze tentoonstelling wordt een grote selectie van haar vintage collages weergegeven. Sommigen zijn nooit eerder getoond. In 1970 en 1980 was Turberville een van de vernieuwers in de (mode)fotografie. Series die onder andere te zien zijn zijn: Bathhouse (1975), Ecole des Beaux-Arts (1977), Unseen Versailles (1982) en Studio St. Petersburg (1995-96).
Website & tickets: www.huisvanmarseille.nl

SARI/STATEMENT – Wereldmuseum Amsterdam (t/m 3 november)
De sari is een van de grootste wereldwijde fashion-verhalen van dit moment. Verschillende ontwerpers, modellen en mensen die de sari dragen vertellen hoe zij op hun eigen manier betekenis geven aan dit kledingstuk, dat veel meer is dan simpelweg iets om te dragen. Eerder was deze expositie ook al te zien in The Design Museum in Londen (The Offbeat Sari) waar de tentoonstelling lovend werd ontvangen.
Website & tickets: www.amsterdam.wereldmuseum.nlhttps://amsterdam.wereldmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/sari-statement

En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!

Marina Abramovic in het Stedelijk Museum (16 maart t/m 16 juli)
De moeder der performance kunst staat vanaf 16 maart tot en met 16 juli in het Stedelijk met het grootste overzicht ooit. Haar oeuvre staat bekend om haar grenzeloosheid, baanbrekende performances waarin ze keiharde confrontatie nooit schuwt, mentale en fysieke grenzen doorbreken en opzoeken, en nog veel meer. Ook verkent zij spiritualiteit en de wisselwerking tussen publiek en performer. In het Stedelijk zullen er ook dagelijks performances zijn van 10:30 tot 17:00. De performers zijn speciaal opgeleid volgens de Abramovic Methode en duren soms meerdere uren of dagen. Een ding is zeker, als kunstliefhebber mag je dit niet missen.
Website & tickets: www.stedelijk.nl

Matthew Wong – Van Gogh Museum (1 maart t/m 1 september 2024)
Een onconventionele autodidactische schilder die wordt beschreven als een van de meest getalenteerde kunstenaars van zijn generatie. In 2019 stierf hij op 35 jarige leeftijd. Maar in zijn korte levensloop wist hij al een indrukwekkend oeuvre neer te zetten. Zijn schilderijen gingen direct voor veel geld naar de grootste verzamelaars. Vincent van Gogh was een van Wongs grootste inspiratiebronnen, en daarom hangt dit waanzinnig kleurrijke expressieve werk nu in het van Gogh Museum.
Website & tickets: www.vangoghmuseum.nl

Theater, dans, opera

Het Achtste Leven (voor Brilka), Toneelgroep Oostpool – DeLaMar Theater (16 t/m 26 mei)
Het achtste leven (voor Brilka) is gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven door Nino Haratischwili, de Duits-Georgische schrijver die met dit boek meerdere prijzen in ontvangst nam. Het boek telt meer dan 1200 pagina’s, vandaar dat deze voorstelling ook 5 uur duurt. Maar net als het boek verslind je deze voorstelling en vliegt de tijd voorbij. Het is een grootse en epische theatervoorstelling waar de live muziek een prachtige rol in speelt. Het beslaat een monumentaal familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Het verhaal begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar in een koude winter Stasia wordt geboren; de dochter van een ambitieuze chocoladefabrikant. Generaties later woont haar achterkleindochter Nitsa in Berlijn en vertelt ze op meeslepende wijze, met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en van Europa.
Website & tickets:  www.delamar.nl

Katie Cruel, LENZ Theaterproducties – Frascati Amsterdam (7 en 8 mei)
Het jonge theatercollectief LENZ onderzoekt in deze voorstelling de driehoeksverhouding tussen slachtoffer, dader en toeschouwer. Hun inspiratie halen ze uit Schotse murder ballads en moordsprookjes. Dit verhaal gaat over Katie, een ongedocumenteerde jonge metalmuzikant. Ze is gevlucht  uit een conservatieve omgeving, maar ook in haar nieuwe omgeving blijft haar verleden haar achtervolgen. Het collectief laat op knappe manier de kloven tussen generaties, genders en klassen zien. Een voorstelling die je enorm aan het nadenken zet.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl

1991, ’t Barre Land (ism Theater Na de Dam) –  Frascati Amsterdam (1/tm 4 mei)
In 1991 brak de oorlog uit in Joegoslavië. ’t Barre Land maakte een paar jaar geleden een voorstelling gebaseerd op de teksten van Dubravka Ugresíç. Zij schreef kritisch over nieuwe gewelddadige ideologie en de etnische zuivering die ook op het gebied van de taal en de kunst werd toegepast. Hierdoor belandde zij als balling in Amsterdam. Nu wordt voor Theater Na de Dam de voorstelling hernomen. De typische Barre Land stijl is een mix van fictie, politieke satire en autobiografie, die perfect naar voren komt in 1991. Op hun speelse eigen manier vertellen zij dit belangrijke verhaal.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl

PEREC, de Poezieboys – Theater Bellevue (11 en 12 mei)
Op theaterfestival Oerol (jaarlijks op het waddeneiland Terschelling) speelde de Poezieboys samen met Joost Oomen hun geweldige voorstelling LORCA. Nu maken Jos en Joep een prachtige voorstelling over de Parijse Georges Perec. De voorstelling is een ode aan deze schrijver maar is vooral ook een ode aan de stille observator, die het lukt om de kleinste details groots te maken.
Website & tickets: www.theaterbellevue.nl

Do Not Run Fly, NDT 1 – Nationale Opera en Ballet (22 en 23 mei)
NDT 1 presenteert hier twee nieuwe choreografieën gemaakt door Marcos Morau en Yoann Bourgeois. Ook laten ze in deze avond een voorstelling zien uit het NDT archief, namelijk Solo Echo (2012) (Crystal Pite). Morau en Bourgeois vinden elkaar in het proberen de chaos van deze wereld te begrijpen. Morau door het menselijke te onderzoeken, Bourgeois door de interactie tussen lichaam en ruimte te observeren, hij haalt zijn inspiratie oa uit de kinetische kunst en optische illusies. Het beloofd een bijzondere avond te worden.
Website & tickets: www.operaballet.nl

Muziek

Paloma Faith – De Melkweg (29 mei)
De Britse zangeres Paloma Faith is al langere tijd bekend van grote hits als ‘Only Love Can Hurt Like This’ en ‘Lullaby’, maar los van haar waanzinnige stem (en enorme bereik) is zij ook een iconisch voorbeeld voor velen vrouwen. Ze vertelt openlijk over haar struggles met het moederschap en de postnatale depressie die zij ondervond. In haar nieuwste album, ‘The Glorification of Sadness’ laat ze haar luisteraars heel eerlijk haar verhaal horen over het uiteenvallen van haar gezin en relatie. De Max in de Melkweg zal een prachtige omgeving zijn voor dit concert dat van intimiteit naar grootste hoogtepunten zal gaan.
Website & tickets: www.melkweg.nl

Zoh Amba’s Bhakti ft. Farida Amadou & Chris Corsano – het Bimhuis (1 mei)
De saxofonist Zoh Amba speelde veelal in de buitenlucht, of nog beter gezegd, in de natuur van Kingsport, Tenessee waar zij haar jonge jaren doorbracht. Haar improvisaties baseert ze voornamelijk uit de folk en gospel. Naast de tenorsax speelt ze ook de fluit. Tegenwoordig woont ze in New York, waar ze bij David Murray studeert. Voor dit concert werkt Zoh Amba samen met bassist Farida Amadou en drummer Chris Corsano. ‘Bhakti’ betekent ‘toewijding’ in het Sanskriet, en dat is hoe dan ook wat we gaan meemaken op deze muzikale prachtavond in het Bimhuis.
Website & tickets: www.bimhuis.nl

Festivals

Het Weekend van de Rollende Keukens (8 t/m 12 Mei, Westerpark)
Het is weer zover, het gezelligste eetfestival van Amsterdam: de Rollende Keukens! Ook dit jaar zullen er meer dan 100 verschillende keukens, interessante wijnen, speciaal biertjes, lokale producten, live muziek en nog veel meer te vinden zijn in het Westerpark in Amsterdam.
Website & tickets: www.rollendekeukens.amsterdam

Films in diverse filmhuizen

Back to Black
Een van de meest iconische artiesten van de 21e eeuw, Amy Winehouse, stierf op 27 jarige leeftijd. Er werd een tijdje terug al een indrukwekkende documentaire gemaakt over haar levensverhaal (AMY), en nu is er deze film, geregisseerd door Sam Taylor-Johnson. Het gaat over haar ongelofelijke succes, maar ook de dramatische schaduwzijde daarvan. Goed gespeeld door Marisa Abela.

Civil War
In deze roadmovie reizen journalisten Lee en Joel van New York naar Washington D.C. tijdens een burgeroorlog. Hun doel is om een interview te houden met de omstreden president. Tijdens hun reis maken ze van alles mee, en hun twee reisgenoten, de jonge fotograaf Jessie en de oude rot in het vak Sammy zorgen voor fascinerende gesprekken tijdens hun rit. Ook lijkt de film in eerste instantie fictioneel, gelijkenissen met het heden zijn makkelijk te trekken.

La Chimera
In deze Italiaanse magisch realistische film volgen we Arthur, prachtig gespeeld door Josh O’Connor (oa bekend van zijn rol als de jonge prince Charles in The Crown). Hij komt net uit de gevangenis en sluit zich aan bij grafrovers van de Tobaroli bende, actief in de jaren ’80. Hij draagt een groot verdriet met zich mee en probeert daar door middel van het grafroven vrede mee te sluiten.

Schrijf je in voor meer inspiratie via onze nieuwsbrief

Schrijf je in

Al sinds de Hugenoten naar Amsterdam vluchtten zijn er veel Franse invloeden te vinden in onze hoofdstad. De laatste jaren worden steeds meer nieuwe restaurants, epiceries, patisseries en brasseries waar Frans gekookt wordt geopend. Lees hier onze tips, bon appetit!

Uitgelicht; Een 'New York" loft van meer dan 500 m2 in een voormalige kerk. Amsterdamse school elementen gecombineerd met een eigentijds ontwerp van architect George Witteveen. Op zomerse dagen schuiven de 7,5 meter hoge glazen puien omhoog en in de winter kruipen de bewoners om de haard. Lees hier meer en bekijk de film

Buurtgids: rondom de Apollobuurt. 'De Apollobuurt buurt wordt gekenmerkt door een ruime en luxueuze opzet. De straten zijn genoemd naar begrippen uit het Oude Griekenland en naar kunstschilders en componisten. Met het aangrenzend Museumkwartier, de Willemsparkbuurt en de Stadionbuurt is er een breed aanbod van cultuur, kunst en uitstekende winkels en restaurants.' Bekijk hier het aanbod

Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?