Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Maart 2024? Bekijk hier onze laatste culturele tips

Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Februari 2024? Bekijk hier onze laatste culturele tips

Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Maart 2024 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 24 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.

Maart 2024

Musea en tentoonstellingen

Matthew Wong – Van Gogh Museum (1 maart t/m 1 september 2024)
Een onconventionele autodidactische schilder die wordt beschreven als een van de meest getalenteerde kunstenaars van zijn generatie. In 2019 stierf hij op 35 jarige leeftijd. Maar in zijn korte levensloop wist hij al een indrukwekkend oeuvre neer te zetten. Zijn schilderijen gingen direct voor veel geld naar de grootste verzamelaars. Vincent van Gogh was een van Wongs grootste inspiratiebronnen, en daarom hangt dit waanzinnig kleurrijke expressieve werk nu in het van Gogh Museum.
Website & tickets: www.vangoghmuseum.nl

Museum de Dageraad (onderdeel van Museum het Schip)
Museum de Dageraad. Een piepklein museum, onderdeel van Museum het Schip. Wie van de Amsterdamse School geen genoeg kan krijgen of juist nog niks weet; het museum de Dageraad is een museum dat je nieuwe inzichten geeft over de Amsterdamse School. De rondleiding geeft je een uniek inkijkje in de prachtige architectuur van deze stijl.
Website & tickets: www.hetschip.nl

Sol LeWitt – Joods Historisch Museum (t/m 1 april 2024)
In deze tentoonstelling zien we het werk van de Amerikaans-Joodse kunstenaar Sol LeWitt. Je ziet zijn aantekeningen voor hoe je zijn werk kan maken, want dat is de gedachtegang achter het werk van LeWitt, er is een methode, die hij aan meerdere mensen kan uitleggen zodat anderen zijn werk kunnen maken. Hiermee pleit hij voor de toegankelijkheid van kunst. Hij heeft meer dan 1200 wall drawings gemaakt, waarin zijn idee dat de kunstenaar niet altijd de uitvoerder hoeft te zijn, voorop staat.
Website & tickets: www.jck.nl

En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!

Foñana en Steffi Reimers (Guilty Grounds) – FOAM (t/m 14 februari en 3 maart)
Foñana betekent vrouwelijke kunstenaar in het Arabisch, en dat is ook wat deze tentoonstelling laat zien. De ruimte is ingericht door acht hedendaagse vrouwelijke kunstenaars die in Saudi-Arabië wonen of gewoond hebben. Het biedt een interessant perspectief van een land dat volgens velen als conservatief wordt beschouwd. Een paar trappen omhoog in het FOAM brengt je bij het werk van Steffi Reimers. Zij is een Nederlandse fotografe die in deze expositie onderzoek doet naar de ‘Ndrangheta (Italiaanse maffia) in Calabrië. Door middel van haar foto’s in het Aspromonte nationaal park laat ze ons zien hoe de maffia niet alleen in de samenleving maar ook de natuur doordringt. De natuur fungeert hierbij als stille getuige.
Website & tickets: www.foam.org

Aaaahhh!, Juliette Blightman – Galerie Fons Welters (t/m 2 maart)
Deze derde solo tentoonstelling van Juliette Blightman (Verenigd Koninkrijk) gaat over licht en donker. In de Galerie Fons Welters kan je haar werk bewonderen ander werk lezen van deze hedendaagse moderne kunstenaar. In haar PhD focuste Blightman zich op Virginia Woolf’s: A Room of One’s Own, en deze inspiratie is terug te zien in haar huidige werk.
Website & tickets: www.fonswelters.nl

De Grote Indonesië tentoonstelling – De Nieuwe Kerk Amsterdam (t/m 1 april 2024)
Een tentoonstelling over Indonesië is er vaker geweest in ons land, maar wat deze tentoonstelling bijzonder maakt is dat het echt over het complete verhaal van Indonesië gaat. Met het perspectief van nu kijken we naar de geschiedenis van het grootste eilandenrijk ter wereld. Zo wordt de tijd van het Majapahit rijk weergegeven, de koloniale overheersing, de Indonesische onafhankelijkheid, de Tweede Wereldoorlog en het uitroepen van de republiek door Sukarno. De tentoonstelling laat zien wat Indonesië tot zo’n gigantische cultureel divers land maakt.
Website & tickets: www.nieuwekerk.nl

Theater, dans, opera

Of all your words and soft strange ways – Ika Schwander / Frascati Producties (5 maart t/m 16 maart)
Ika Schwander studeerde af als performer aan de toneelacademie in Maastricht. Haar afstudeervoorsteling é vero, é vero, é vero maakte een verpletterende indruk en dit is haar eerste voorstelling bij Frascati Producties. Voor deze voorstelling liet ze zich inspireren door Julia Butterfly Hill, zij moest op jonge leeftijd herstellen van een auto-ongeluk, maar vervolgens viel ze op als klimaatactivist die 738 dagen in een stokoude sequoia boom leefde, als protest tegen ontbossing. In deze voorstelling onderzoeken Schwander en Evelin hoe het lichaam zich verhoudt in een wereld in verval.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl

Bram Vermeulen, Plein Publiek, een serie diepte-interviews – deBALIE (8 maart)
In de serie Frontlinie vertelt journalist Bram Vermeulen de verhalen van mensen achter conflicten die zich wereldwijd opstapelen als gevolgd van imperialisme en klimaatverandering. In de serie Plein Publiek van deBALIE interviewt Kees Foekema Vermeulen over zijn werk, dat in het nieuwe seizoen van Frontlinie onder andere gaat over de recente staatsgrepen in Afrika, de oorlogen in Oekraïne en Gaza en de spanningen in de Balkan.
Website & tickets: www.debalie.nl

Exit Poll, Max Wind, Joeri Heegstra, Belle van Heerikhuizen / Theater Bellevue / Het Nationale Theater – Theater Bellevue, lunchtheater (6 maart tot 31 maart)
Dit stuk is geïnspireerd op het boek Stad der Zienden van Jose Saramago. Joeri Heegstra en Max Wind hebben een toneelstuk geschreven vol boeiende dialogen over deze intense verkiezingsavond. Omdat het Bellevue Lunchtheater is zijn er veel speeldagen, maar let dus goed op, het zijn geen avondvoorstellingen maar lunchvoorstellingen! Heegstra laat al met eerder werk zien dat hij op een scherpe lichtvoetige manier kritisch naar onze wereld kan kijken, en ook in Exit Poll komen deze kwaliteiten weer vol tot zijn recht.
Website & tickets: www.theaterbellevue.nl

Oedipus Rex / Antigone, Igor Stravinsky / Samy Moussa – Nationale Opera en Ballet (9 tot 24 maart)
In dit tweeluik staat de spanning tussen politiek en privé centraal. Stravinsky’s Oediups Rex uit 1927 en Samy Moussa’s Antigone uit 2020 worden hier geregisseerd door Mart van Berckel en Nanine Linning. Met van Berckels ervaring in het theater en Linnings choreografie achtergrond beloofd dit een intens spannende opera en theateravond te worden.
Website & tickets: www.operaballet.nl

Muziek

Silence #50: Charlemagne Palestine – Oude Kerk (1 maart)
De Oude Kerk heeft zes jaar geleden een muziekserie gestart met de naam Silence. Deze concerten worden in de vroege ochtend gehouden. Diversen musici en geluidskunstenaars worden op deze ochtenden uitgenodigd om de akoestiek van de prachtige Oude Kerk te verkennen. Elke eerste vrijdag van de maand is er iemand anders. Op 1 maart is de indrukwekkende kunstenaar en componist Charlemagne Palestine aan de beurt. Hij bespeelt het Vater-Müller orgel, dat uit de achttiende eeuw komt. De in New York geborene maakte deel uit van de avant-garde en undergroundscène in New York tijdens de jaren 60 en 70. Hij is verwant aan de minimal music en de componisten Philip Glass, Steve Reich en Laurie Anderson. Het beloofd een bijzondere vroege ochtend te worden.
Website & tickets: www.oudekerk.nl

Festivals

Sonic Acts Biennial: Sediments – Het HEM (23 maart)
Het Sonic Acts Biennial was in 2022 al neergestreken bij de HEM havens. Nu is er op 23 maart een hele dag vol interactieve programma’s. Je kan deelnemen aan verschillende workshops, wandelingen, audiotours en nog veel meer. Je kan je eigen fiets meenemen en je laten leiden door het participatieprogramma of stilzitten en luisteren naar de wind onder begeleiding van Minji Kim. Er is voor ieder wat wils en het beloofd een hele diverse unieke dag te worden.
Website & tickets: twww.hethem.nl

Films in diverse filmhuizen

The Zone of Interest
The Zone of Interest is een aangrijpende film die zich afspeelt in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met uitstekend acteerwerk en een meeslepend verhaal, verkent de film de complexiteit van menselijke relaties te midden van onmenselijke omstandigheden. Het is een aanrader voor liefhebbers van indringende cinema en biedt heftige maar waardevolle inzichten uit deze donkere periode in de geschiedenis.

Poor Things
In de nieuwe film van Yorgos Lanthimos staat een jonge vrouw die tot leven is gewekt door een wetenschapper centraal. De film is overweldigend in kleur, kostuum en heeft de bekende stempel van Lanthimos, vol theatraliteit, overdrevenheden, scherpe dialogen en indrukwekkende decors. Emma Stone speelt de rol van Bella Baxter grandioos en het is dan ook niet verrassend dat ze hier een nominatie voor een Oscar mee binnen sleepte. We zien de wereld door Bella’s ogen die beginnen als naïef maar langzamerhand prachtige perspectieven geven. Een aanrader.

All Of Us Strangers
In deze film van Andrew Haigh worden de twee hoofdrollen door Andrew Scott en Paul Mescal gespeeld. Een intrigerend verhaal over de eenzame scenarioschrijver Adam en zijn onverwachte ontmoeting met buurman Harry. Naar mate de film vordert komen we erachter wat er in Adams verleden heeft afgespeeld en waarom hij zich nu zo gedraagt. Langzaam worden grenzen tussen realiteit en verbeelding vervaagd. Een meeslepende film die je tot de laatste seconde in zijn greep houdt, en die je telkens weer op een ander been zet.

 

Schrijf je in voor meer inspiratie via onze nieuwsbrief

Schrijf je in

Uitgelicht; 'Woodworck'. Midden in de stad maar toch in de winter bij de open haard en in de zomer op het dakterras. Een harmonieus en gezellig familiehuis in de Kerkstraat, op loopafstand van de gezellige Utrechtsestraat, het Amstelveld en de Amstel. Proef de sfeer

Samengesteld; slim ingedeelde appartementen met het comfort van een suite. Lees hier meer en laat je inspireren

'Modern werken bij &. Media Group. Een interieur ontwerpconcept wat draait om veelzijdigheid en aanpassingsvermogen. Een samenwerkingsproject van Studio Sluijzer en 88 Projects.' Lees en bekijk hier meer hoe een werkomgeving ook anders kan

Recent bekeken
Overzicht alle woningen
1

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?