ARTZUID is dé Sculptuur Biënnale van Nederland. Iedere twee jaar staan er gedurende vier maanden vijftig spraakmakende beelden tentoongesteld op de lommerrijke Apollolaan en Minervalaan in Amsterdam Zuid. De missie is om met een beeldenselectie van museale kwaliteit een nieuwe ontmoetingsplek te creëren. ARTZUID maakt kunst gratis toegankelijk voor iedereen.

ARTZUID & Broersma Wonen en Werken
Broersma heeft een sterke betrokkenheid bij de stad Amsterdam, architectuur en kunst en cultuur. Art Zuid is een initiatief wat niet alleen inspireert met allerlei mooie kunstwerken, maar vooral uniek is omdat ze dit juist in de openbare ruimte doen. Zo kan iedereen van kunst genieten, er over nadenken of zich laten inspireren. Broersma levert hier zoals elk jaar graag een bijdrage aan. In de interculturele hoek van Art Zuid op de Apollolaan schuin tegenover het paviljoen op de Minervalaan worden tegenover de school twee ‘wanden’ geplaatst van 6 bij 1,5 meter. Papa Adama beschildert één kant van de wand met een op een Basquiat geïnspireerde schildering. Leerlingen uit het basis onderwijs, middelbaar onderwijs en speciaal onderwijs bespuiten de andere kant met graffiti. Op 7 September organiseert Broersma een veiling van deze kunst. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Kunstenaar en curator van ARTZUID 2023 Jasper Krabbé, zelf in de jaren ’80 begonnen op straat als graffitischrijver JAZ, wil met een kleurrijke tentoonstelling vooral ook jongeren aanspreken. Bij de selectie van de beelden koos hij daarom voor kunst die dicht bij hun belevingswereld ligt.

Jasper Krabbé: “Kunst verbindt. We willen graag jongeren betrekken bij het plan. Velen hebben het zwaar en kunst kan een antidotum zijn tegen de polarisatie die er nu is, extreme individualisatie en de onzekerheid die door social media wordt gevoed. Ik hoop dat we op ARTZUID door middel van invloeden van street art, neo-popart en van graffiti de jongeren kunnen bereiken en ze een plek kunnen bieden, letterlijk een plek, door onder meer het creëren van hangplekken en een graffitimuur.”

ARTZUID & Papa Adama
Binnen de Street Art wordt een grote rol ingenomen door de graffiti. Tijdens ARTZUID Transfer waarin de straatkunst een van de grote inspiratiebronnen is, mag deze kunstvorm uiteraard niet ontbreken. Daarom is aan kunstenaar Papa Adama gevraagd een wandschildering te maken waarin hij zijn interpretatie zal geven van het onderwerp Transfer. Papa Adama (1980) werd geboren in Ouagadougou, Burkina Faso. Daar studeerde hij beeldhouwkunst aan de CNAA (Centre National Artisanal d’Art) met een specialisatie in het werken met brons. In 2003 verhuisde hij naar Nederland waar hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. In deze periode begon hij ook te schilderen. Zijn schilderijen kenmerken zich door een kleurrijke expressieve stijl met invloeden uit het neo-expressionisme en de Street Art. Zijn werk gaat over de mensheid. Hij creëert denkbeeldige werelden die overeenkomen met de wereld waarin hij zelf leeft. Hij observeert de bewegingen en emoties van het leven door te kijken naar de kleuren en de indrukken van de mensen en de omgeving om hem heen. Zijn kunst draait om harmonie, vrede en liefde. Zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit het project dat hij in 2013 met architect Bart Guldemond opstartte om een kindereducatiecentrum te bouwen in Ouagadougou. Mensen die hem willen steunen bij de realisatie van het project kunnen contact opnemen met stichting Art Zuid.

Papa Adama (Adama Koudougou Sawadogo), 1980

ARTZUID & 2023
De achtste editie van de tweejaarlijkse Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID vindt plaats van 19 mei t/m 24 september 2023. Op de Apollolaan en Minervalaan in Amsterdam-Zuid zijn door curator Jasper Krabbé 50 sculpturen geselecteerd onder het thema Transfer.
De geselecteerde kunst reflecteert de overdracht van maatschappelijk engagement van kunstenaars en beeldbepalende stromingen uit de jaren ’60, ’80 en ‘2000 die de ‘kunst op straat’ brachten. Denk daarbij aan (Neo)Popart, Nouveau Realisme, Arte Povera and Streetart. Met de hulp van sponsoren zijn tien opdrachten verstrekt aan Nederlandse kunstenaars. De door curator Jasper Krabbé samengestelde selectie van 50 kunstwerken representeert een mix van internationaal bekende kunstenaars en jong talent en is er vooral op gericht de jeugd aan te spreken.

Krabbé: “Popart is nog steeds relevant. Veel hedendaagse kunstenaars hebben er een echo van in hun werk.”
“Ik hoop aan te sluiten bij wat leeft onder een nieuwe generatie en hoe zij een identiteit ontwikkelen. Kunst kan verlichting, hoop en reflectie bieden.” 

Het startpunt van de tentoonstelling is het ARTZUID Informatiepaviljoen tegenover Minervalaan 1, Amsterdam. Op zaterdag en zondag vertrekken de instaprondleidingen om 13 uur. Privé rondleidingen kunnen geboekt worden via communicatie@artzuid.nl
Routekaart en catalogus zijn verkrijgbaar in het Informatiepaviljoen bij Minervalaan 1. Kijk voor alle informatie op www.artzuid.nl.

Schrijf je in voor meer inspiratie via onze nieuwsbrief

Schrijf je in

Uitgelicht; 'Le Plantage.' Een historisch pand uit 1824, ooit gebouwd en ingericht als chocolade- en suikerwerkfabriek, nu vier moderne appartementen op een van de mooiste locaties van de Plantage buurt

Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Mei 2023? Bekijk hier onze laatste culturele tips

Uitgelicht; 'De Zonnehoek', een architectonisch landhuis midden in de stad. Dit 378 m² tellende familiehuis met houten details en klassieke houthaard is oorspronkelijk gebouwd voor medici, met een praktijk aan huis. De spreekkamer, wachtkamer en vestibule zijn nog steeds onderdeel van de woning

Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?