Kunstagenda Juli 2024

Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Juli 2024 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 24 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.

Musea en tentoonstellingen

Martial arts – Wereldmuseum Amsterdam (t/m 31 augustus)
In deze tentoonstelling wordt duidelijk waarom mensen aan vechtsporten doen. Daarnaast laat het Wereldmuseum de verhalen achter de sporten zien, de persoonlijke, maar ook de culturele. Na het zien van deze expositie ben je kenner op het gebied van kungfu, karate, capoeira, kickboksen, Pencak silat en Nguni stick fighting, en leer je ook enorm veel over de geschiedenis van deze mooie maar lichtelijk enge sporten.
Website & tickets: www.amsterdam.wereldmuseum.nl

Vrouwen van Amsterdam – Amsterdam Museum (t/m 7 januari 2025)
Het Amsterdam Museum heeft wat leuks bedacht. Omdat zij het raar vinden dat er zoveel vrouwen onzichtbaar zijn in de geschiedenis hebben ze ‘odes’ opgetuigd. Je kan een ode brengen aan een vrouw die iets betekend heeft voor Amsterdam op hun website, en hiermee de geschiedenis aanvullen. De ode wordt onderdeel van de collectie van het Amsterdam Museum, er zijn er nu al een hoop te bewonderen!
Website & tickets: www.amsterdammuseum.nl

 En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!

Marina Abramovic in het Stedelijk Museum (16 maart t/m 16 juli)
De moeder der performance kunst staat vanaf 16 maart tot en met 16 juli in het Stedelijk met het grootste overzicht ooit. Haar oeuvre staat bekend om haar grenzeloosheid, baanbrekende performances waarin ze keiharde confrontatie nooit schuwt, mentale en fysieke grenzen doorbreken en opzoeken, en nog veel meer. Ook verkent zij spiritualiteit en de wisselwerking tussen publiek en performer. In het Stedelijk zullen er ook dagelijks performances zijn van 10:30 tot 17:00. De performers zijn speciaal opgeleid volgens de Abramovic Methode en duren soms meerdere uren of dagen. Een ding is zeker, als kunstliefhebber mag je dit niet missen.
Website & tickets: www.stedelijk.nl

Matthew Wong – Van Gogh Museum (1 maart t/m 1 september 2024)
Een onconventionele autodidactische schilder die wordt beschreven als een van de meest getalenteerde kunstenaars van zijn generatie. In 2019 stierf hij op 35 jarige leeftijd. Maar in zijn korte levensloop wist hij al een indrukwekkend oeuvre neer te zetten. Zijn schilderijen gingen direct voor veel geld naar de grootste verzamelaars. Vincent van Gogh was een van Wongs grootste inspiratiebronnen, en daarom hangt dit waanzinnig kleurrijke expressieve werk nu in het van Gogh Museum.
Website & tickets: www.vangoghmuseum.nl

Gilleam Trapenberg: New Suns – #37 Keti Koti Westerpark x Kunsttraject – 2 juni t/m 31 augustus
Deze tweede editie van Keti Koti Westerpark is vanaf 2 juni te bezoeken. Het is enorm leuk dat verschillende buurtbewoners van het Westerpark gezamenlijk een maand vol evenementen in aanloop naar Keti Koti hebben georganiseerd. Zo exposeert ook Gilleam Trapenberg in de Staatsliedenbuurt met zijn werk: New Suns. Hij begon deze serie in 2020 vanuit een verlangen naar Curaçao. Gaandeweg zette Trapenberg vraagtekens bij de Caribische zon als symbool van exotisme, commercialiteit en toerisme, en dat is terug te zien in New Suns. Tickets zijn gratis!
Website: www.burostedelijk.nl

SARI/STATEMENT – Wereldmuseum Amsterdam (t/m 3 november)
De sari is een van de grootste wereldwijde fashion-verhalen van dit moment. Verschillende ontwerpers, modellen en mensen die de sari dragen vertellen hoe zij op hun eigen manier betekenis geven aan dit kledingstuk, dat veel meer is dan simpelweg iets om te dragen. Eerder was deze expositie ook al te zien in The Design Museum in Londen (The Offbeat Sari) waar de tentoonstelling lovend werd ontvangen.
Website & tickets: www.amsterdam.wereldmuseum.nlhttps://amsterdam.wereldmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/sari-statement

Theater, dans, opera

Het Zomeroffer – De Warme Winkel ism Het Amsterdamse Bostheater (t/m 10 augustus)
Wie is er klaar om zijn/haar/diens auto op te offeren voor een voorstelling? Zo luidde een vraag van De Warme Winkel op social media. Ze offeren namelijk elke voorstelling een auto op, de tijd van de auto is namelijk voorbij! Het Zomeroffer is gebaseerd op Le Sacre du Printemps (Het Lenteoffer) van Igor Stravinsky. In Stravinsky’s versie wordt er een vrouw geofferd, nu sterft er elke avond (het zijn er 35) een wagen van iemand uit het publiek. De Warme Winkel heeft eerder in het Amsterdamse Bostheater gestaan met hun muzikale spektakel: De Drie Musketiers, en ook Het Zomeroffer beloofd opnieuw een spraakmakende muzikale superavond te worden.
Website & tickets: www.bostheater.nl

FAITH, HIIIT, Club Guy & Roni en Khalid Benghrib – Internationaal Theater Amsterdam (Julidans) (13 juli t/m 24 juli)
In deze voorstelling wordt Marokkaanse Gnawa-trance en explosive dans met elkaar gecombineerd door Club Guy & Roni. Ze zijn klaar met het cynische wereldbeeld van de afgelopen tijd en stoppen met deze energieke voorstelling een heleboel hoop en vertrouwen in de toekomst. Met negen dansers en vijf muzikanten worden de spirituele ruimtes tussen tradities en vooruitgang opnieuw ontdekt
Website & tickets: www.julidans.nl

Closed Eyes, Alida Dors & Theater Rotterdam – de Meervaart Amsterdam (Julidans) (12 juli t/m 13 juli)
Choreograaf Alida Dors vertelt met Closed Eyes  een persoonlijk en universeel, politiek verhaal. Behalve choreografie geeft Dors in dit stuk ook spoken word, muziek en videobeelden een podium. In de voorstelling zien we op een prachtige abstracte manier de gevolgen van een getraumatiseerd verleden.
Website & tickets: www.julidans.nl

Dansers van Morgen 2024, Nationale Balletacademie – Nationale Opera & Ballet (5&6 juli)
Elk jaar staat de Nationale Balletacademie  in de Nationale Opera & Ballet met hun eindvoorstelling. Het Balletorkest begeleid deze dansers van de toekomst die altijd weer zorgen voor een ongelofelijk veelzijdig programma. Naast prachtige verschillende stukken kan je ook het tienjarig jubileum van de Junior Company bewonderen, die dit jaar extra feestlijk gaat zijn door een bijzonder optreden van dit getalenteerde jongeren ensemble.
Website & tickets: www.operaballet.nl

Muziek

Yentl en de Boer, Vlamousse – Vondelpark Openluchttheater (20 juli 20:30)
Yentl en de Boer maken al 10 jaar samen muziek. Met hun poëtische lichtvoetige grappige teksten weten ze altijd de juiste toon te raken en kaarten ze op een scherpe eigen manier hedendaagse worstelingen van het bestaan aan. Nu staan ze in het Vondelpark Openluchttheater met hun voorstelling Vlamousse, ze spelen ze hun beste liedjes uit hun prijswinnende voorstelling Modderkruipers en komen er ook nog wat oude hits voorbij.
Website & tickets: Gratis! www.openluchttheater.nl

Festival

Foodfestival TREK – Amstelpark (5 t/m 7 juli)
Ook Festival TREK bestaat dit jaar 10 jaar! Van 5 t/m 7 juli veranderd het Amstelpark weer in een heus openluchtrestaurant met super veel verschillende foodtrucks, livemuziek, cocktailbars, Biergartens. Ook is er dit jaar een theaterkaravaan die door het publiek trekt om iedereen te vermaken met oude kermisklassiekers en acts van jonge theatermakers. In de avond kan je goede funk, soul en dance hits uit de jaren tachtig verwachten. Op naar het Amstelpark dus!
Website & tickets: Gratis! www.festival-trek.nl

Homelanding – Marineterrein Amsterdam (17 t/m 21 juli)
Een nieuw festival dat gelijk al grote naamsbekendheid heeft gekregen. Homelanding op het Marineterrein is een perfecte Amsterdam-vakantie plek. Cantina Mobilé (bekend van oa De Rollende Keukens en de Aprilfeesten) en Brouwerij Homeland slaan de handen ineen en organiseren op het helicopterveld een vijfdaags festival met geweldige livemuziek, lokale bieren, verrukkelijk eten en nog veel meer. Als het lekker weer is duik je natuurlijk ook nog even het water in!
Website & tickets: Gratis! www.homelanding.nl

Films in diverse filmhuizen

The End We Start From
In deze apocalyptische film van Mahalia Belo bevalt een vrouw (Jodie Comer) van haar eerste kind, maar Londen komt door een overstroming onder water te staan. Het stel moet vluchten en op zoek naar veiligheid terwijl de hoofdstad van Engeland met een chaotische natuurramp worstelt. Onderweg gebeurd er van alles.

Kinds of Kindness
Je hebt het gevoel dat Poor Things nog maar net uit is, maar Yorgos Lanthimos heeft alweer een nieuwe film uitgebracht: Kinds of Kindness. Deze film gaat over drie verhalen, een man die zijn eigen leven weer op de rails wilt krijgen, een politieagent die een vrouw heeft die van de een op de andere dag iemand anders is, en een vrouw die op zoek is naar iemand met een speciale gave. Opnieuw hoofdrollen voor Emma Stone en Willem Dafoe, dus die combinatie en dat in een film van Lanthimos, beloofd in elk geval al veel goeds.

Swimming Home
Justin Anderson regisseert deze film naar het gelijknamige boek van Deborah Levy, Swimming Home is een absurde film die onder je huid kruipt. Wanneer een familie samen op vakantie gaat wordt de boel opgeschud door Kitti, een meisje die ineens in hun zwembad drijft. De familie vraagt haar om te blijven, en dat zorgt ervoor dat de spanningen in het gezin ineens oplopen. Swimming Home is een ideale zomerfilm.

Schrijf je in voor meer inspiratie via onze nieuwsbrief

Schrijf je in

Uitgelicht; 'In het centrum van Amsterdam wonen, maar toch in de luwte zitten. Geen toeristen die bij je naar binnen kijken. Als je door de gang ineens de deur opent naar de binnentuin, zie je meteen iets bijzonders: een royale en charmante binnentuin met een rijke Amsterdamse geschiedenis. Grote ramen met mooie lichtinval en een hoog plafond met een brede gevel geven dit huis een heel ruimtelijk, licht en open gevoel.' Lees hier meer wat de huidige bewoners vertellen

Uitgelicht; 'We waren meteen verliefd op het huis toen we de woonkamer binnen liepen. De hoge plafonds, de grote authentieke Amsterdamse ramen en het loftgevoel geven een gevoel van ruimte waar we opzoek naar waren.' De huidige bewoners hebben samen met DAB Studio een stijlvol stadsappartement gecreëerd. Er is zorgvuldig gekeken naar het karakter, de lichtinval, luxe en functionaliteit. Lees hier meer en laat je inspireren

De meest unieke musea van Amsterdam

Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?