Oorsprong

De oorsprong van sushi ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst, wat aan het begin van onze jaartelling in Zuid-Oost Azië een gebruikelijke praktijk was. Deze conserveringsmethode verspreidde zich over de rest van Azië en bereikte uiteindelijk ook Japan, waar men aan het begin van de Edo periode(1603–1868) ook de rijst mee begon te eten wanneer de vis nog niet volledig gefermenteerd was. Toen steeds meer Japanners zich verse vis konden veroorloven werd rijstazijn toegevoegd om de enigszins zure smaak van de gedeeltelijk gefermenteerde rijst na te bootsen. Sushi begon als street food, maar is dankzij de rijke variatie aan vis in de baai van Tokyo en de ambachtelijk georiënteerde houding van Japan uitgegroeid tot een delicatesse. Het was uiteindelijk aan het begin van de negentiende eeuw in Tokyo dat de tegenwoordige sushi vorm kreeg, met verschillende soorten vis, zeevruchten, groente en zeewier, samen bereid in kleine, sierlijke hapjes. Aan het begin van de twintigste eeuw verspreidde deze sushi zich over de rest van Japan en in de tweede helft van de twintigste eeuw over de rest van de wereld.

Ook in Amsterdam is sushi razend populair geworden. De prijs en kwaliteit varieert enorm. Onderstaande restaurants serveren de beste sushi van de stad. Sommige zijn gespecialiseerd in sushi en anderen serveren sushi in een menu. De volgorde is per stadsdeel ingedeeld.

Zuid
01
Adres
Paulus Potterstraat 50,
1071 DB Amsterdam

Taiko

Taiko bevindt zich in het vijfsterren Conservatorium Hotel in Amsterdam. In de keuken staat chef Schilo van Coevorden. Als chef is hij klassiek Frans geschoold, maar raakte al snel niet uitgepraat over de exotische smaken uit Azië. Samen met zijn team heeft hij een menu samengebracht met onder andere sushi, dimsum, curry's en vlees en vis gerechten. Uiteraard zijn er ook vegetarische opties.

02
Adres
Dusartstraat 53 h,
1072 HP Amsterdam

En Japanese kitchen & Sake bar

En Japanese kitchen & Sake bar opent in 2015 zijn deuren. Chef Ken Osawa en Ryuji Ikemizu (restaurant manager), die voorheen bij Yamazato werkten, brengen de originele Japanse keuken in zicht.  Iedere maand maakt chef Ken Osawa (geboren & opgegroeid in Hokkaido) een nieuw menu in 3, 6 of 8 gangen met oog voor de seizoenen. Manager Ikemizu paart deze aan de mooiste sakes. De sashimi en sushi zijn allebei van top kwaliteit en het wordt altijd mooi geserveerd.

 

03
Adres
Ferdinand Bolstraat 333,
1072 LH Amsterdam

Yamazato

Als de naam Yamazato je niets zegt, is het wellicht makkelijker om te denken aan het Okura hotel. In dit torenachtige hotel aan de Ferdinand Bolstraat zit restaurant Yamazato wat zoals de Michelin gids uitlegt het eerste traditionele kaiseki restaurant is dat in 2002 werd bekroond met een Michelin ster. De keuken is uitgebreid en toegankelijk voor zowel degene die al volop bekend zijn met authentiek Japans, als zij die net om de hoek komen kijken. Het personeel is vriendelijk en hoffelijk en brengt het op kunstwerk gelijkende eten met een elegante flair naar de tafels. De traditionele kaiseki keuken toont zich hier simpelweg van haar mooiste en puurste kant. Yamazato biedt daarmee een ingetogen moment waarin een topproduct als zeebaars en intense bereidingen rond miso en yuzu de hoofdrol spelen. De aangepaste saké’s dienen als kers op de taart!

04
Adres
Jekerstraat 114,
1078 MJ Amsterdam

Kaiko

Kaiko aan de Jeterstraat is een klein maar fijne Japanner waar je kan genieten van lekkere sushi's. De Japanse gerechtjes worden voor je middenin de zaak aan een bar bereid. Voor de sushi kun je nog kiezen uit allerlei soorten vis en groente. Je kunt zelfs kiezen uit verschillende soorten tonijn want - zoals ze bij Kaiko wel weten - het ene deel van de tonijn is het andere niet. Wil je liever niet aan de bar dineren? Achterin Kaiko zijn ook tafeltjes met stoelen en daarnaast kun je ook de sushi bestellen om thuis te eten.

05
Adres
Beethovenstraat 180,
1077 JX Amsterdam

Oshima

Chef Oshima en zijn vrouw Tazuko, respectievelijk 78 en 74 jaar (!) runnen samen het restaurant. Het restaurant heeft plaats voor maximaal 22 gasten en er wordt een Kaiseki menu geserveerd.
Akira Oshima, tot 2012 voormalig Executive Chef van het Japanse restaurant Yamazato in Hotel Okura in Amsterdam, is de enige Japanse chef in Nederland die een Michelinster heeft gekregen. Akira ontving met name de Ridder in de Orde van Oranje-Nassau als erkenning voor het succesvol introduceren van de authentieke Japanse keuken in Nederland. Zijn keuken onderscheidt zich van een gewone Japanse sushikeuken door originaliteit en authenticiteit.

06
Adres
Agamemnonstraat 27,
1076 LP Amsterdam

Umeno

Umeno is een van de oudste Japanse restaurants in Amsterdam dat geliefd is bij haar vaste lokale gasten. Zodra je binnenstapt zie je een intieme ruimte met traditionele Japanse authenticiteit gevormd door het handgemaakte houten interieur, de shamisen en shakuhachi muziek en de enorme gastvrijheid van Ayumi en Atsuhito Hosono. De nigiri sushi is een aanrader, want de kwaliteit van de vis is uitstekend.

07
Adres
IJsbaanpad 12,
1076 CV Amsterdam

Ken Sushi

Een bezoek aan sushi bar Ken Sushi is niet zomaar een avondje lekker Japans eten. Bij Ken Sushi zit je aan de bar terwijl chef Ken jouw gerechten à la minute klaarmaakt. Hij gebruikt traditionele sushirijst op 37 graden en de verste ingrediënten. Al kokend vertelt Ken gepassioneerd over de herkomst en bereidingswijze van zijn spectaculaire sushi gerechten. Dit alles maakt een diner bij Ken Sushi tot een heerlijke ervaring. Mocht je een bezoek aan deze speciale sushi bar willen brengen, dan moet je vaak wel van te voren reserveren; er is namelijk maar plek voor 13 gasten aan de bar,

Centrum
08
Adres
Reguliersdwarsstraat 131,
1017 BL Amsterdam

Tomo sushi

Tomo sushi ligt middenin het centrum van Amsterdam. Het is een modern ingericht Japans sushi en grill restaurant. Tomo Sushi biedt traditionele (a la carte) gerechten die met de fijnste en verste ingrediënten worden bereid. Je kunt plaatsnemen aan de sushibar, waar je kunt genieten van de chefs die de uitstekende sushi en sashimi bereiden.

 

09
Adres
Rozengracht 228-230,
1016 SZ Amsterdam

Akitsu

Op de Rozengracht, naast de brandweer kazerne, is Akitsu gevestigd. Alles oogt hier Japans en bescheiden. De sushi en shashimi is van hoge kwaliteit, onder meer sashimi van hirame die topvers en elegant versneden is. Griet verschijnt uitstekend gefrituurd en vetvrij op het bord. Ook op het menu; Dashimaki tamago, een smaakvolle omelet met diepe, fijne dashismaak. Er is ook een goede selectie van Sake beschikbaar.

Oost
10
Adres
Wibautstraat 130,
1091 GP Amsterdam

Undercover

Undercover is het omakase sushi restaurant van chef Kitsan Thankyakulsajja. Hij begon op zijn studentenkamer op het Science Park met zijn eerste omakase restaurant Ephemeral. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen restaurant op de Wibautstraat in Amsterdam-Oost. De vis wordt bereidt op de traditionele Japanse manier, maar tegelijkertijd experimenteert hij ook op zijn eigen manier. Elk seizoen verandert de menukaart met geweldige en conceptuele updates.

11
Adres
Andreas Bonnstraat 36,
1091 BA Amsterdam

Sushi Fanatics

Toen Ho en haar vriend naar Nederland kwamen, viel de sushi hen tegen. De sushi bij Hotel Okura was wel lekker, maar ook erg duur. Daarom openden ze takeaway Sushi Fanatics. Die viel goed in de smaak. Het liep zelfs zo goed dat ze nu hun eigen restaurant hebben in Amsterdam-Oost. Specialiteiten zijn de Hokkaido sint-jakobsschelp, inktvis en Unagi Deluxe.

Mangia mangia!

Kunstagenda Januari

De ‘Brute Prins’, een exponent van de stoere bouwstijl uit de vijftiger jaren, het Brutalisme

Recent bekeken
Bekijk het overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?