Kunstagenda April 2024

Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in April 2024 ? Bekijk hier onze laatste culturele tips. Mijn naam is Annabelle Hinam. Ik ben 24 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam. Ik ben in juli 2021 afgestudeerd aan de toneelacademie in Utrecht en op dit moment werkzaam als acteur, schrijver, voice over en kok. Naast dat ik werkzaam ben in de culturele sector (en niet alleen in de toneelwereld) bezoek ik ook graag andere vormen van kunst. Musea, films, tentoonstellingen, lokale buurtinitatieven en meer. Ik schrijf elke maand een reeks tips waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te bezoeken. Vragen of tips? Mail me! Dat kan via: hinamannabelle@gmail.com. Onderaan mijn tip staat altijd de website en/of Instagram van de plek voor meer informatie.

April 2024

De lente is echt een beetje doorgebroken en dat betekent dat er ook weer leuke culturele activiteiten buiten op de planning kunnen gaan staan! Veel plezier!

Musea en tentoonstellingen

Marina Abramovic in het Stedelijk Museum (16 maart t/m 16 juli)
De moeder der performance kunst staat vanaf 16 maart tot en met 16 juli in het Stedelijk met het grootste overzicht ooit. Haar oeuvre staat bekend om haar grenzeloosheid, baanbrekende performances waarin ze keiharde confrontatie nooit schuwt, mentale en fysieke grenzen doorbreken en opzoeken, en nog veel meer. Ook verkent zij spiritualiteit en de wisselwerking tussen publiek en performer. In het Stedelijk zullen er ook dagelijks performances zijn van 10:30 tot 17:00. De performers zijn speciaal opgeleid volgens de Abramovic Methode en duren soms meerdere uren of dagen. Een ding is zeker, als kunstliefhebber mag je dit niet missen.
Website & tickets: www.stedelijk.nl

Frans Hals in het Rijksmuseum
Frans Hals was een van de meest bepalende schilders van de 17e eeuw. Zijn unieke vrolijke stijl was de grondlegger en inspiratie voor vele andere schilders, waardoor je bijna zou vergeten dat het origineel van Frans Hals zelf vandaan kwam. In het Rijks hangen er nu zo’n vijftig werken uit verschillende (inter)nationale topcollecties. Heel erg de moeite waard om te bezoeken!
Website & tickets: www.rijksmuseum.nl

En wees niet te laat voor deze lopende tentoonstellingen!

Matthew Wong – Van Gogh Museum (1 maart t/m 1 september 2024)
Een onconventionele autodidactische schilder die wordt beschreven als een van de meest getalenteerde kunstenaars van zijn generatie. In 2019 stierf hij op 35 jarige leeftijd. Maar in zijn korte levensloop wist hij al een indrukwekkend oeuvre neer te zetten. Zijn schilderijen gingen direct voor veel geld naar de grootste verzamelaars. Vincent van Gogh was een van Wongs grootste inspiratiebronnen, en daarom hangt dit waanzinnig kleurrijke expressieve werk nu in het van Gogh Museum.
Website & tickets: www.vangoghmuseum.nl

Theater, dans, opera

LEVEN, George & Eran, Club Classique – Theater Bellevue (3 april t/m 13 april)
De acteurs Adam Kissequel en George Elisas Tobal zijn al sinds hun pubertijd vrienden. In het stuk LEVEN spelen ze dan ook zichzelf. In het stuk volgen we hen twee op een reis waarin ze een vriendin, Roos, ontmoeten. De voorstelling gaat over vol in het leven staan. Daarnaast staan de onderwerpen vriendschap, verlies en hoe om te gaan met onverwachte gebeurtenissen centraal. Mooi, eerlijk en kwetsbaar gespeeld.
Website & tickets: www.theaterbellevue.nl

Warm, Maatschappij Discordia en tg STAN – Frascati (2 april t/m 6 april)
Maatschappij Discordia en tg STAN staan al lange tijd bekend om hun enorm eigenzinnige manier van toneelspelen. Brechtiaans, schetsend en altijd met een licht filosofisch teintje. Nu spelen ze het stuk Warm (Jan Fosse), vertaald door Maaike van Rijn uit het Noors. Matthias de Koning en Damiaan de Schrijver spelen twee mannen en één vrouw. Wie zijn zij? Dat is de vraag die centraal staat in Warm. Nobelprijswinnaar Jan Fosse is een schrijver die met heel weinig woorden enorme werelden kan oproepen. Zijn kunstenaarschap zit hem enorm in de eenvoud, het lijkt ogenschijnlijk simpel, maar er zit een enorme diepte onder.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl

Myrte Siebinga zoekt een kamer, de Warme Winkel – Theaterbroedplaats de Sloot (7 en 8 april)
In dit stuk van de Warme Winkel staat de woningnood centraal. We zien twee jonge mensen die overduidelijk de kandidaten van een hospiteer-avond bespreken. Dan komt er nog iemand binnen, Myrte Siebinga, ze is te laat voor de hospiteer-avond maar wil toch nog heel graag hospiteren. Ze haalt alles uit de kast om de kamer te krijgen, ze is makkelijk, niks maakt haar uit, en als ze haar de kamer laten zien, zonder daglicht, met een klein raampje met tralies zegt ze enthousiast dat ze het veel kleiner had verwacht. Het stuk wordt te gek gespeeld door deze drie acteurs, Myrte Siebinga (haar komische timing is waanzinnig), Marius Mensink en Mirthe Labree en de slimme satirische grappige tekst is geschreven door Vincent Rietveld. Een kritisch stuk dat schuurt maar desondanks hilarisch is.
Website & tickets: www.desloot.nl

Roberto Devereux, Gaetano Donizetti – De Nationale Opera (18 april t/m 6 mei)
De Tudor-trilogie van de Italiaanse componist Gaetano Donizetti is een spannend op waarheid gebaseerd verhaal. Dit deel van de trilogie is het slotstuk en gaat over de liefde tussen koningin Elizabeth de eerste en Robert Devereux, de graaf van Essex. Ook al betreft het hier de Britse geschiedenis, er wordt in het Italiaans gezongen. De rol van Elizabeth de eerste wordt prachtig gezongen door de Oezbeekse sopraan Barno Ismatullaeva.
Website & tickets: www.operaballet.nl

Muziek

Sor: Trial (&error) – Tolhuistuin (12 april)
De rapartiest Sor kreeg grote naamsbekendheid na zijn deelname en winst in het programma Maestro. Hij bleek een verdomd goede dirigent, en in zijn album dat daarop volgde liet hij de klassieke muziek een grote rol spelen. Hij stond een tijdje niet op het podium, – was in de tussentijd wel finalist in het tv programma Wie is de Mol? –  maar nu is hij terug. De titel van het optreden is Trial(&error), en hij zal nieuw materiaal en oud materiaal combineren. Het zal hoe dan ook een spetterende muzikale avond worden!
Website & tickets: www.tolhuistuin.nl

Unieke Dvorák, Maximilian Hornung + friends (28 april)
Het Celloconcert van Antonin Dvorák staat onder cello liefhebbers bekend als het celloconcert der celloconcerten. In de bewerking van Paul Handschke zingen vijf cello’s dit bekende stuk. Handschke is eerste cellist van het Tonhalle Orkest Zürich. Dit arrangement is een product uit de covid periode. Zijn orkest kon niet optreden, maar er konden wel kleinere groepen op podia staan. Handschke ging viraal op YouTube met deze versie waar vijf bevriende Zwitserse cellisten deze adaptatie speelde. Ook zij staan 28 april in het Muziekgebouw.
Website & tickets: www.muziekgebouw.nl

Festivals

Aprilfeesten
Elk jaar zijn ze er weer, ik vind ze toch wel het gezelligste festival van Amsterdam, de Aprilfeesten. Het voelt als een soort uit de hand gelopen dorpsfeest, met overal leuke evenementjes die je kunnen verrassen. Ineens staat er een fantastisch rock ’n roll bandje waar iedereen niet stil kán staan, dan kan je in het barretje ernaast neerstrijken omnieuw bier te proeven van Brouwerij Homeland, vervolgens waag je je in een ritje in de Molina terwijl je pannenkoeken of nacho’s eet en over het drukke terrein vrienden probeert te spotten. En het leukste misschien wel van alles is dat je doorlopend mensen tegenkomt, omdat iedereen altijd wel eventjes langsgaat op de Nieuwmarkt in april. Tickets zijn niet nodig, toegang is gratis.
Website & tickets: www.aprilfeesten.nl

Films in diverse filmhuizen

Dune: Part Two
Na het epische Dune: Part One, is er nu eindelijk het langverwachte Dune: Part Two. En hoe. Waar er in deel één misschien soms nog best lang niet heel veel gebeurde, en er veel focus lag op deze wereld zo goed mogelijk neerzetten, is er in deel twee een stuk meer actie. Waanzinnige gevechten tussen verschillende volkeren op deze obscure dystopische planeet worden wederom weergaloos ondersteund door de muziek van Hans Zimmer. De rollen van onder andere Timothée Chalamet en Rebecca Ferguson worden gelaagder en je ziet hoe macht mensen op een gruwelijke manier doet veranderen. Een echte blockbuster, maar wel een hele goeie.

Wicked Little Letters
Wanneer je ziet dat Olivia Colman een van de hoofdrollen vertolkt in een nieuwe Britse film dan weet je bijna wel zeker dat het goed zit. Ook in Wicked Little Letters weet ze haar fenomenale gevoel voor humor en timing perfect in te zetten, en ook de andere acteurs in deze Britse comedy pur sang zetten een te gekke acteerprestatie neer. De regie is in handen van Thea Sharrock (oa bekend van de film Me Before You). De film speelt zich af in 1920 aan de Britse kust. Het dorpje staat op z’n kop als er bij iedereen op de deurmat vreemde obscene brieven belanden. Er is een verdachte, een agent die de zaak probeert op te lossen, en… het typsiche Engelse dorpje.

Holly
In deze Vlaamse film zien we bijna een soort modern messias verhaal. Na een traumatische gebeurtenis wordt de 15-jarige Holly gezien als een soort redder van een grote groep wanhopige mensen. Maar hoe zij als redder wordt behandeld schippert tussen steun en misbruik, en de grens tussen deze twee wordt naarmate de film vordert, steeds vager. Hoe verhoud je je tot mensen die jou zien als iemand die je misschien helemaal niet bent? Of niet wilt zijn? Prachtig gespeeld door Cathalina Geeraerts, en goed en kundig geregisseerd door Fien Troch.

Schrijf je in voor meer inspiratie via onze nieuwsbrief

Schrijf je in

Uitgelicht; 'Wonen in de voormalige collegezaal waar Einstein college heeft gegeven. Dit unieke appartement is gelegen in Villa Einstein, een voormalig universiteitsgebouw van de Universiteit van Amsterdam waar door menig bekend natuurkundige college is gegeven, waaronder Albert Einstein en Nobelprijswinnaar Johannes Diderik van der Waals. Het onder architectuur verbouwde appartement heeft een indrukwekkend breedte en hoogte waarin een fraaie entresol is gecreëerd.' Lees hier meer

Uitgelicht; 'Verhulst 90', een prachtig in 'Japandi stijl' verbouwd dubbel beneden huis in Amsterdam Zuid. De Japandi-stijl, een opkomende trend in interieurdesign, verenigt de verfijning van Japans en Scandinavisch ontwerp. Met zijn minimalistische, functionele en rustgevende esthetiek creëert deze stijl een warme atmosfeer, waarbij het een vleugje imperfectie omarmt volgens de Wabi Sabi-filosofie, die schoonheid ontdekt in eenvoud en onvolmaaktheid.' Lees hier meer

Brood is niet meer weg te denken uit het Nederlandse huishouden. Een boterham met kaas, pindakaas of hagelslag is bijna symbolisch voor onze cultuur. Zo zien 74 procent van de Nederlanders brood zelfs als cultureel erfgoed. Niet gek dus dat je soms je eigen gesmeerde boterhammen zat bent. Daarom hebben wij een selectie van lekkere en betaalbare broodjes in Amsterdam voor je uitgekozen. Lees hier onze tips! 

Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?