Tien jaar Shortlist Amsterdam: een jubileum met simpele succesrecepten.

Tien jaar Shortlist Amsterdam: een jubileum met simpele succesrecepten. Amsterdam is volwassen geworden als eetstad en Shortlist Amsterdam groeide de afgelopen tien jaar met haar mee. Zussen Famke en Floor van Praag vieren het jubileum van hun kookboekenreeks over leuke restaurants met een gloednieuwe editie vol simpele succesrecepten. Klassiekers met karakter, recepten die elke thuiskok durft te maken, en restaurants die de ziel van de stad bewaken. Lees hier meer

Licht is nooit zomaar licht. Voor Dimitri Saddi, oprichter van PSLab, is het een taal waarmee je verhalen vertelt.

Licht is nooit zomaar licht. Voor Dimitri Saddi, oprichter van PSLab, is het een taal waarmee je verhalen vertelt. Vanuit hun studio’s in Amsterdam, Antwerpen, Parijs, Londen, Bologna, Berlijn en de thuisbasis in Beiroet werkt het team aan lichtplannen die niet beginnen bij een lamp, maar bij de mens. “Iedereen heeft een eigen relatie met licht,” zegt Dimitri. “Het raakt aan gewoontes, herinneringen en emoties.” In deze editie van The Edit gaan Dimitri, Taco (Amsterdam) en An (Antwerpen) dieper in op hun manier van werken: hoe dialoog, techniek en reflectie samenkomen in een lichtplan dat nooit generiek is, maar altijd een directe vertaling van iemands leven. Laat je inspireren

Meet interior designer, Anita Fraser, in this series. After a career as a litigation lawyer, she studied interior design at the University of the Arts London and now collaborates with other designers and architects to refine both living and working spaces.

Meet interior designer, Anita Fraser, in this series. After a career as a litigation lawyer, she studied interior design at the University of the Arts London and now collaborates with other designers and architects to refine both living and working spaces.

Ontmoet interieur ontwerpster Anita Fraser. Na een carrière als procesadvocaat volgde ze een opleiding interieurontwerp aan de University of Arts London. Samen met ontwerpers en architecten verfijnt ze woon- en werkruimtes.

Ontmoet de ondernemer, in deze serie interieur ontwerpster Anita Fraser. Anita heeft een passie voor architectuur, design en het creëren van ruimtes die haar bewoners omhullen met positieve energie. In haar werk zoekt ze steeds naar de juiste balans tussen vorm, functie en materialiteit. Na een carrière als procesadvocaat volgde ze een opleiding interieurontwerp aan de University of Arts London. Inmiddels werkt ze samen met andere ontwerpers, architecten en projectontwikkelaars aan het verfijnen van zowel woon- als werkruimtes. Lees en bekijk hier meer

For forty years, Toscanini has been an Amsterdam institution. Maud Moody, one of the founders, shares how it all began.

Meet the Entrepreneur: In this series, Maud Moody. For forty years, Toscanini has been an Amsterdam institution – not only for its flavourful, homely Italian cuisine, but also for the people behind it. Maud Moody, one of the founders, shares how it all began – and how a holiday in Rome sparked the creation of one of the city’s most beloved restaurants. Read the full story.

Ontmoet de ondernemer: in deze serie Hans Woerlee, van projectontwikkeling naar de keuken

Interview. Ontmoet de ondernemer, Hans Woerlee, van projectontwikkeling naar de keuken. “Ik had altijd de touwtjes in handen, maar nu laat ik ze bewust een beetje vieren. En dat voelt eigenlijk beter dan ooit.”

Meet the Entrepreneur: Hans Woerlee, from Property Development to the Kitchen

Interview. Meet the Entrepreneur: Hans Woerlee, from Property Development to the Kitchen
“I was always the one pulling the strings, but now I consciously allow myself to loosen the reins a little. And, in truth, it feels better than ever.”

Al veertig jaar is Toscanini een begrip in Amsterdam. Maud Moody, een van de oprichters, vertelt hoe het allemaal begon.

Ontmoet de ondernemer, in deze serie Maud Moody. Al veertig jaar is Toscanini een begrip in Amsterdam. Niet alleen vanwege de smaakvolle, huiselijke Italiaanse keuken, maar ook vanwege de mensen achter de zaak. Maud Moody, een van de oprichters, vertelt hoe het allemaal begon – en hoe een vakantie in Rome leidde tot een van de meest geliefde restaurants van de stad. Lees het hele verhaal

Een statig herenhuis krijgt een nieuwe ziel.

Binnenkijken ,een statig herenhuis krijgt een nieuwe ziel. Vivian Hartog, merkstrateeg en ontwerper van Griffe Studio was vanaf het begin betrokken bij de transformatie van het Benelux-hoofdkantoor van Birkenstock aan de Sarphatistraat. Wat ooit een klassiek herenhuis was, is nu een plek waar historie en hedendaags design elkaar ontmoeten — met veel aandacht voor detail, materialen en sfeer. Lees en bekijk hier meer

Duurzaam met de tijd mee – een huis dat leeft, groeit en bewaart

Aan de Nieuwendammerdijk staat een huis dat al eeuwenlang getuigt van duurzaam leven. Geen grote verbouwingen, maar behoud, herstel en hergebruik — stap voor stap, met aandacht. Wat ooit een kapiteinswoning was, groeide mee met generaties bewoners en functies. Van gezinsleven tot taartenbakkerij en theatervoorstellingen: het huis bleef het kloppend hart. Een verhaal over wonen met de tijd, in plaats van ertegenin. Lees meer en laat je inspireren

De Man Achter het Ambacht – Barry Zardoni, restauratiestukadoor

De kunst van ambacht. In The Edit – De kunst van ambacht belichten we vakmensen die werken aan het behoud en herstel van historisch erfgoed. Hun toewijding aan ambachtelijke technieken, van marmerstuc tot verguldwerk, laat zien dat erfgoed pas echt toekomstbestendig is wanneer traditie en vakmanschap samengaan. Eén van die vakmensen is Barry Zardoni, restauratiestukadoor pur sang. Lees en bekijk hier meer

Ontmoet de ondernemer, in deze serie ontwerpers Xander Vervoort en Leon van Boxtel van x + l design

Ontmoet de ondernemer, in deze serie ontwerpers Xander Vervoort en Leon van Boxtel van x + l design. In hun online winkel presenteren ze handgemaakte producten die ze zelf hebben gemaakt. De meeste zijn enig in hun soort. Losse objecten en gelimiteerde series die samengaan met handgemaakte vondsten van hun reizen. Xander en Leo houden van de onregelmatigheid in de producten: de menselijke aanraking geeft het een extra dimensie.
Lees en bekijk hier meer

Ontmoet de ondernemer, in deze serie Titi Waber van Indonesisch restaurant Blauw

Ontmoet de ondernemer, Titi Waber, chef van het Indonesische restaurant Blauw

Ontmoet de ondernemer, in deze serie Evelien en Kiriakos Polichronakis, eigenaar en chef van Griekse traiteur Mitsos

Ontmoet de ondernemer, in deze serie Evelien en Kiriakos Polichronakis, eigenaar en chef van Griekse traiteur Mitsos

Ontmoet de ondernemer, in deze serie Atsuhito Hosono, eigenaar en chef van Japans restaurant Umeno

Ontmoet de ondernemer, Atsuhito Hosono, eigenaar en chef van Japans restaurant Umeno

The Edit | Broersma Werken & Wonen

'Vanuit het Vliegenbos wandel ik regelmatig met een koffie langs het IJ. Zodra de zon zich laat zien, bruist het hier van het leven en als de temperatuur stijgt, ligt een zomerse duik voor de hand.' Binnenkijken in Amsterdam Noord

Interview. Ontmoet de ondernemer, in deze serie Tanja Deurloo, geurexpert en parfumdesigner over geur in huis. “Je kunt geur als vierde dimensie zien in een ruimte.”

Interview. Ontmoet de ondernemer, Tanja Deurloo, geurexpert en parfumdesigner over geur in huis

Ontmoet de ondernemer, in deze serie Simon Witmaar van restaurant Coulisse

Ontmoet de ondernemer, Simon Witmaar van restaurant Coulisse, koken in een voormalig theater

Ontmoet de ondernemer, in deze serie Jochem Leegstra van creative agency …,staat

Ontmoet de ondernemer, Jochem Leegstra van creative agency ...,staat, in een unieke werkomgeving in een oud theater

‘De Valckenier’

Wonen in een grachtenpand uit 1622

‘A Modern townhouse’

Midden in de dynamiek van de Amsterdamse Zuidas, wonen in het groen

Test

'Ruimte is het mooiste meubel’ Ton de Gier (1925 - 1980)

De Letterzetterij

Leven in een voormalige letterzetterij in het centrum van Amsterdam

Het Torenhuys

'Het Torenhuys', wonen in een voormalige onderstation van de Gemeentelijke Energiewerken, ontworpen door de Dienst Publieke Werken

10
24
Keizersgracht 50-11

Tijdens de Gouden Eeuw groeide Amsterdam uit tot een van de voornaamste handelscentra ter wereld. Het succes van de stad bracht een enorme bevolkingsgroei met zich mee. Er moest een nieuwe infrastructuur worden aangelegd. Deze groei leidde tot de beroemde Grachten- gordel. Meer dan 400 jaar na het begin van de aanleg, is de Grachtengordel uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eerste deel van de Keizersgracht werd in 1615 gegraven. De Keizersgracht, genoemd naar keizer Maximiliaan I is de breedste gracht in het centrum.

‘De doorslag om hier te gaan wonen was onder andere de tuin van 26 meter diep. De locatie is fantastisch. Het is hier muisstil en toch op zeven minuten lopen naar het centraal station. De Noordermarkt met cafés, restaurants, en winkels zijn om de hoek. Het huis stamt uit 1622, één van de burgemeesters van Amsterdam was de eerste bewoner van het pand. Op het interieur krijgen we lovende reacties. En kennelijk is het bijzonder, want het huis is meerdere keren gepubliceerd in de Residence (magazine). Het interieur design hebben we grotendeels zelf gedaan. We hebben veel ervaring met het inrichten van huizen, zowel in Nederland als daarbuiten. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby. Natuurlijk laten we ons ook adviseren. We raadplegen altijd eerst onze architect Charles Slot, die we inmiddels al jaren kennen. Hij weet op een briljante manier traditie te koppelen aan moderniteit, zonder dat het ten koste gaat van warmte. Odette Welvaars en Mick Knoop hebben ons vaak geholpen met meubels en verlichting. Zij zijn ook vertrouwde adressen voor ons.’

Geschiedenis

Keizersgracht 50 is gebouwd in 1622 met oorspronkelijk een trapgevel. Dr. Wouter Valckenier (later burgemeester) was de eerste bewoner. In 1783 kreeg het pand een nieuwe bewoner, en ook een nieuwe gevel. De trapgevel werd vervangen voor een ingezwenkte halsgevel uit circa 1750, vermoedelijk afkomstig van een ander huis. In de gevel zit een bijzondere gevelsteen. Hierop staat een roofvogel die naast drie kuikens zit afgebeeld. De voorstelling is een variant op het bekende beeld van de pelikaan die zijn jongen tot leven wekt met het bloed uit zijn eigen, open gepikte borst. Het Hebreeuwse woord linksboven betekent ‘mededogen’. De gevelsteen refereert met de roofvogel naar Wouter Valckenier afkomstig uit de bekende regentenfamilie Valckenier.

‘Wat we gaan missen?’

‘Het is hier heerlijk wonen. Het huis omarmt je en voelt nergens te groot, terwijl het toch alle ruimte biedt. Vanaf de beletage baadt het hele huis in het licht. Dat komt in de eerste plaats doordat alleen de benedenverdieping een achterhuis heeft waardoor iedere verdieping een doorzon ervaring heeft. Dat zie je bij huizen van deze omvang maar weinig in Amsterdam. De tuin is daardoor ook veel dieper. En nu vertrekken we. Onze kinderen zijn de deur uit, en wij gaan ons meer op het buitenland richten. De waanzinnige tuin, het knusse gevoel, de ruimte en het prachtige licht gaan we enorm missen. Hopelijk zullen de nieuwe bewoners ook dit warme gevoel ervaren.’

 

6

Schrijf je in voor meer inspiratie via onze nieuwsbrief

Inschrijven
Keizersgracht 50-31
Keizersgracht 50-4
Het Torenhuys

'Het Torenhuys', wonen in een voormalige onderstation van de Gemeentelijke Energiewerken, ontworpen door de Dienst Publieke Werken

Ontmoet de ondernemer, in deze serie Simon Witmaar van restaurant Coulisse

Ontmoet de ondernemer, Simon Witmaar van restaurant Coulisse, koken in een voormalig theater

The Barns

The Barns; wonen en werken in een natuurgebied op een kwartiertje rijden van Amsterdam

Onlangs bekeken
Bekijk het overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?