High Voltage, een voormalig onderstation ontworpen door de Dienst Publieke Werken

Een lange zoektocht

Vanwege ons werk wilden we verhuizen naar Amsterdam. We woonden namelijk in Vlissingen maar dat was vanwege de reisafstand eigenlijk niet meer te doen. Onze zoektocht begon in 2010. Ik denk dat we wel 100 huizen hebben bekeken. Maar de ware kwam steeds niet voorbij. Onze focus lag eerlijk gezegd op Oud-Zuid. Ook omdat de stad nieuw voor ons was. We hadden gewoonweg geen idee. Maar bij het zien van dit huis waren we meteen verkocht. 

We stonden op het punt een huis te gaan huren, totdat onze ouders vrienden tegen kwamen in de supermarkt. Zij gingen hun huis verkopen in Amsterdam. In Oud-West. Of ze misschien nog mensen kenden? Zo is het balletje gaan rollen. We gingen samen kijken, werden overspoelt door de ruimte, de industriële identiteit, de 4 meter hoge plafonds, het licht en de enorme diepte. Twee dagen later hebben we het pand gekocht. We waren op slag verliefd.

Het huis ligt midden in de stad, midden in het leven

Ook met de plek en de buurt hadden we een directe klik. Het huis ligt midden in de stad, midden in het leven. Maar als je de deur achter je dicht trekt hoor je helemaal niets en komt er rust. Soms denken we als er wat gebeurd hier in de straat merken we daar niks van. De mensen hier uit de buurt zijn zo gezellig. De meesten wonen hier al jaren. Sommigen al 10 jaar. Elke maand organiseren we samen met de buurt een Pasta Avond. Regelmatig drinken we een lekker borreltje op de stoep.

Toen we hier kwamen wonen, was dit huis op zijn zachtst gezegd, vrij kunstzinnig ingericht door de vorige bewoners. Een creatief echtpaar. We hebben alles aangepakt. Behalve de authentieke elementen en details. Daar hebben we uiteraard omheen gewerkt. Deze vertellen de geschiedenis van het huis. Op de begane grond zijn we als eerste begonnen met de keuken. Hier hebben we een muur verwijderd en midden in de nieuwe ruimte een groot keukeneiland geplaatst. Eigenlijk zitten we hier altijd. Samen, maar ook met vrienden. Behalve in de winter dan zitten we weer meer bij de open haard.

‘Dit huis heeft echt een geschiedenis, een verhaal dat heel mooi is om te vertellen’

Voor de bovenetage hebben we een architect ingeschakeld. Mark Graafland van Bureau Kroner. Hij had ons eerder geholpen met een verbouwing. Hij heeft ons volledig verrast met zijn ruimtelijke ontwerp. Hij heeft materialen toegepast die naadloos overgaan in de gevel maar het huis ook een stoere en moderne uitstraling gegeven. Hierbij heeft hij uitgebreid onderzoek gedaan naar het oorspronkelijke ontwerp. Zo zijn de aluminium platen en glas opgebouwd tot een reliëf. Kenmerkend voor de Amsterdamse School Stijl. Toen we hier kwamen wonen was er maar 1 slaapkamer. In de nok. Door extra kamers te creëren is het meer functioneel. Er is een zee aan ruimte aan toegevoegd. Ook hebben we een groot dakterras geplaatst. Hier zitten we na het werk regelmatig even uit te blazen in het zonnetje.

Mangia mangia!

Kunstagenda Januari

De ‘Brute Prins’, een exponent van de stoere bouwstijl uit de vijftiger jaren, het Brutalisme

Recent bekeken
Bekijk het overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?