Uitgelicht; 'Aatje'. Middenin het creatieve en levendige Wittenburg in Amsterdam, bevindt zich een karaktervol gebouw. Het voormalig atelier en woning van de gerenommeerde kunstenaar Aat Veldhoen, bekend als pionier van de grafische kunst in Nederland en een toonaangevend figuur in de Amsterdamse kunstscene van de jaren zestig en zeventig. De Eilandenboulevard ontwikkelt zich de laatste jaren tot een gewilde plek om te wonen en te werken, met een mix van historische charme en creatieve bedrijvigheid. Bekijk het bijzondere gebouw en doe inspiratie op in de buurtgids
Tien jaar Shortlist Amsterdam: een jubileum met simpele succesrecepten. Amsterdam is volwassen geworden als eetstad en Shortlist Amsterdam groeide de afgelopen tien jaar met haar mee. Zussen Famke en Floor van Praag vieren het jubileum van hun kookboekenreeks over leuke restaurants met een gloednieuwe editie vol simpele succesrecepten. Klassiekers met karakter, recepten die elke thuiskok durft te maken, en restaurants die de ziel van de stad bewaken. Lees hier meer
Licht is nooit zomaar licht. Voor Dimitri Saddi, oprichter van PSLab, is het een taal waarmee je verhalen vertelt. Vanuit hun studio’s in Amsterdam, Antwerpen, Parijs, Londen, Bologna, Berlijn en de thuisbasis in Beiroet werkt het team aan lichtplannen die niet beginnen bij een lamp, maar bij de mens. “Iedereen heeft een eigen relatie met licht,” zegt Dimitri. “Het raakt aan gewoontes, herinneringen en emoties.” In deze editie van The Edit gaan Dimitri, Taco (Amsterdam) en An (Antwerpen) dieper in op hun manier van werken: hoe dialoog, techniek en reflectie samenkomen in een lichtplan dat nooit generiek is, maar altijd een directe vertaling van iemands leven. Laat je inspireren
Ontmoet de ondernemer, in deze serie interieur ontwerpster Anita Fraser. Anita heeft een passie voor architectuur, design en het creëren van ruimtes die haar bewoners omhullen met positieve energie. In haar werk zoekt ze steeds naar de juiste balans tussen vorm, functie en materialiteit. Na een carrière als procesadvocaat volgde ze een opleiding interieurontwerp aan de University of Arts London. Inmiddels werkt ze samen met andere ontwerpers, architecten en projectontwikkelaars aan het verfijnen van zowel woon- als werkruimtes. Lees en bekijk hier meer
Meet the Entrepreneur: In this series, Maud Moody. For forty years, Toscanini has been an Amsterdam institution – not only for its flavourful, homely Italian cuisine, but also for the people behind it. Maud Moody, one of the founders, shares how it all began – and how a holiday in Rome sparked the creation of one of the city’s most beloved restaurants. Read the full story.
Ontmoet de ondernemer, in deze serie Maud Moody. Al veertig jaar is Toscanini een begrip in Amsterdam. Niet alleen vanwege de smaakvolle, huiselijke Italiaanse keuken, maar ook vanwege de mensen achter de zaak. Maud Moody, een van de oprichters, vertelt hoe het allemaal begon – en hoe een vakantie in Rome leidde tot een van de meest geliefde restaurants van de stad. Lees het hele verhaal
Binnenkijken ,een statig herenhuis krijgt een nieuwe ziel. Vivian Hartog, merkstrateeg en ontwerper van Griffe Studio was vanaf het begin betrokken bij de transformatie van het Benelux-hoofdkantoor van Birkenstock aan de Sarphatistraat. Wat ooit een klassiek herenhuis was, is nu een plek waar historie en hedendaags design elkaar ontmoeten — met veel aandacht voor detail, materialen en sfeer. Lees en bekijk hier meer
De kunst van ambacht. In The Edit – De kunst van ambacht belichten we vakmensen die werken aan het behoud en herstel van historisch erfgoed. Hun toewijding aan ambachtelijke technieken, van marmerstuc tot verguldwerk, laat zien dat erfgoed pas echt toekomstbestendig is wanneer traditie en vakmanschap samengaan. Eén van die vakmensen is Barry Zardoni, restauratiestukadoor pur sang. Lees en bekijk hier meer
Uitgelicht; 'The Gentleman'. Werken in het historische hart van Amsterdam, aan de Grachtengordel-Zuid – wie wil dat niet? Dit inspirerende gebied bruist van creativiteit en trekt een diverse mix van kunstenaars, schrijvers, designers en ondernemers. Met culturele hotspots als De Bazel, FOAM, het Rijksmuseum en de Kleine Komedie binnen handbereik, biedt deze locatie een perfecte balans tussen werken en netwerken.
Laat je inspireren door de dynamiek van de buurt én de rust van een exclusieve werkplek in een monumentaal grachtenpand. De verborgen parel? Een zonnige tuin op het zuiden, met sierlijke grindpaden en klassieke buxushagen – een oase van groen midden in de stad. Lees hier meer
De Creatieve Voordelen van Werken in Amsterdam; Amsterdam is veel meer dan de stad van grachten, fietsen en tulpen. Het is een bruisende hub voor creativiteit, innovatie en samenwerking. Voor bedrijven, startups en zelfstandige creatievelingen biedt deze stad een unieke voedingsbodem om ideeën te laten bloeien. Maar wat maakt werken in Amsterdam nu zo bijzonder? Lees meer
Ontmoet de ondernemer, in deze serie ontwerpers Xander Vervoort en Leon van Boxtel van x + l design. In hun online winkel presenteren ze handgemaakte producten die ze zelf hebben gemaakt. De meeste zijn enig in hun soort. Losse objecten en gelimiteerde series die samengaan met handgemaakte vondsten van hun reizen. Xander en Leo houden van de onregelmatigheid in de producten: de menselijke aanraking geeft het een extra dimensie.
Lees en bekijk hier meer
Uitgelicht; Monumentaal werken midden in de stad. Herengracht 286 is een monumentaal pand van uitzonderlijke schoonheid, gelegen aan één van de meest prestigieuze grachten van Amsterdam. Het gebouw combineert indrukwekkende architectuur en historische betekenis met moderne voorzieningen. Lees hier meer
Veertig jaar Toscanini – een Amsterdams icoon
Al veertig jaar is Toscanini een begrip in Amsterdam. Niet alleen vanwege de smaakvolle, huiselijke Italiaanse keuken, maar ook vanwege de mensen achter de zaak. Maud Moody, een van de oprichters, vertelt hoe het allemaal begon – en hoe een vakantie in Rome leidde tot een van de meest geliefde restaurants van de stad.
Een camping in Rome als startpunt
Maud Moody herinnert zich nog goed hoe het allemaal begon. Eigenlijk, vertelt ze, ligt de oorsprong van Toscanini niet in Amsterdam, maar op een camping in Rome – Campeggio Flaminio. Het was de zomer van 1982. Haar zus Ellen zat daar al, en samen met haar vriendin Marianne liftte Maud vanuit Amsterdam naar Italië. Iets wat nu ondenkbaar zou zijn, maar toen nog redelijk gebruikelijk. Twee jonge vrouwen met grote duimen en nog grotere plannen. “We zijn uit heel wat netelige situaties moeten zien te komen,” zegt ze, “dus wat dat betreft ben ik blij dat mijn dochter nu gewoon het vliegtuig pakt.”
Eenmaal op de camping aangekomen, duurde het niet lang voordat er drie Italiaanse vakantievriendjes waren opgedoken. Maar belangrijker nog: daar ontstond een eerste, echte liefde voor de Italiaanse keuken. Toen twee van de Italiaanse jongens later naar Amsterdam kwamen, ontstond het idee voor een Tavola Calda – een soort veredelde Italiaanse snackbar, met écht lekkere dingen. Gecombineerd met een culturele ontmoetingsplek: er zouden exposities zijn, live muziek, leestafels.
'Haar Italiaanse vrienden zeiden: “Jij gaat gewoon koken, wij zeggen wel of het goed is.'
Van idee naar opening
In een stil straatje in de Jordaan, de Goudsbloemstraat, vonden ze een geschikt pand. Daar had ooit vrouwenrestaurant Zus gezeten, dus de basis was er al. Samen met vrienden werd de ruimte opgeknapt: schilderen, timmeren, schuren. Alles zelf, want geld was er nauwelijks. Op 21 mei 1985 – Mauds 25e verjaardag – opende Toscanini haar deuren.
Maar het liep anders dan gedacht. Overdag kwam er niemand. ’s Avonds kwamen mensen om te eten. Geen leestafels of muziekavonden. Het werd een restaurant. “Of we nu wilden of niet.” Ellen had ervaring in de bediening van een pizzeria, Maud had als kokshulp gewerkt, en van haar moeder een grote liefde voor koken meegekregen. Van de Italiaanse keuken wist ze weinig. Maar haar Italiaanse vrienden zeiden: “Jij gaat gewoon koken, wij zeggen wel of het goed is.” En zo geschiedde.
Simpel, eerlijk, geliefd
In het begin ging het mondjesmaat. Maar op de vrijdag van het tweede weekend zat de zaak ineens stampvol. Het nieuws over het nieuwe Italiaanse restaurant had zich razendsnel door de stad verspreid. In die tijd had je óf pizzeria’s, óf sjieke Italiaanse restaurants. Tosca bood iets anders: eerlijke gerechten, vers bereid, simpel, goedkoop en informeel. Cucina casareccia – de huiselijke keuken.
De drukte bracht uitdagingen met zich mee. Er was acuut behoefte aan extra personeel. Op een avond stapten Karin en Jeannot binnen. Ook zij hadden op Camping Flaminio over Toscanini gehoord. Ze werden meteen aangenomen. Karin – de moeder van Tamar, die inmiddels al acht jaar in de patisserie werkt – zat op de mimeschool. Niet veel later werd de mimeschool een soort hofleverancier van personeel. In de keuken werkten veel Italiaanse jongens, in de bediening hun Nederlandse vriendinnen. En dan was er nog Conceicao, die via de Braziliaanse camping-connectie bij Tosca terechtkwam.
Chaos, staking en professionaliteit
Het was een gezellige, multiculturele chaos. Wachten op eten kon soms een uur duren. Op een dag vond zelfs een staking plaats. Een groepje Italiaanse jongens en hun vriendinnen eisten meer loon. Ellen en Maud draaiden die avond met z’n tweeën de hele zaak. De volgende dag stapte Maud naar Klaartje – de vrouw van Wil Demandt – die net met zwangerschapsverlof was bij Panini. Klaartje kwam direct helpen en bleef een paar jaar. Dat was het moment waarop Toscanini een eerste grote stap richting professionaliteit zette.
'Alles valt of staat met het team. En dat zit eigenlijk altijd wel goed bij Tosca.'
Verhuizen naar de Lindengracht
Intussen verhuisde het restaurant naar het huidige pand aan de Lindengracht. Het was Kees Kemp – destijds de jongste bediende bij Broersma – die met de locatie aankwam. En het was architect Jaap Dijkman die het interieur ontwierp. Daarmee kreeg Toscanini niet alleen een nieuwe plek, maar ook een nieuwe uitstraling – passend bij de sfeer die het restaurant inmiddels geworden was.
Daar, op een zaterdagmiddag, liep Leonardo binnen. Of ze een baantje voor hem hadden, één dag in de week. Later bleek dat ook hij op Camping Flaminio had gezeten, rond dezelfde tijd. Leonardo is de zoon van een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader. Zijn wieg stond in Rome, en zijn jeugd bracht hij door in Kaapstad. Hoewel hij aanvankelijk werktuigbouwkunde studeerde, bleef hij uiteindelijk bij Toscanini werken – fulltime. Hij is nooit meer weggegaan.
Mensen maken Tosca
In 2000 gingen Maud, Jeannot en Leonardo samen verder. In 2022 nam Jeannot afscheid – hij woont nu op een berg in Piemonte, waar hij gelukkig is. Zijn vertrek maakte ruimte voor Suus. “Dat heeft heel goed uitgepakt,” zegt Maud. “Voor mij persoonlijk is ze een enorme steun.”
Toscanini is altijd gebouwd op mensen. Zonder al die collega’s, van vroeger en nu, was het veertigjarig bestaan nooit mogelijk geweest. “Gisteren nog,” zegt Maud, “dacht ik daaraan toen ik iedereen bezig zag met de voorbereidingen voor het feest. Alles valt of staat met het team. En dat zit eigenlijk altijd wel goed bij Tosca.”