De ‘Brute Prins’, een exponent van de stoere bouwstijl uit de vijftiger jaren, het Brutalisme

Dit eigenzinnige ontwerp van architect Gerard Prins uit 1972 is vrijwel onaangetast gebleven in de bijna 50 jaar dat de eerste bewoners er met veel plezier in geleefd hebben. Daarmee is dit een uniek voorbeeld van het brutalisme, een stoere bouwstijl die is voortgekomen uit het modernisme, met illustere pioniers zoals Le Corbusier en Mies van der Rohe.

" De Amsterdamse architect Gerard Prins ontwierp het huis in opdracht van de huidige bewoners in negen kwadranten met in het midden de open haard."

Deze woonvilla heeft alle kenmerken die deze stroming zo eigen maken. Zoals het gebruik van onafgewerkt gewapend beton en metselwerk, veel glas en staal en de herhaling van blokachtige geometrische vormen. Het is een gebouw als een natuurkracht, dat in al zijn robuustheid ook transparant is, dankzij de vele ramen en schuifpuien – met name aan de achterzijde – de weidse tuin en de royale woonkamer met de karakteristieke centrale open haard en open keuken.

'De keuken, die met een verbouwing in 1990 is vergroot, is geheel in lijn met de rest van de bouwstijl'

"Bijzonder is het gebruik van onafgewerkt gewapend beton en metselwerk, veel glas en staal en de herhaling van blokachtige geometrische vormen"

'Brutalistische bouwwerken zijn vaak opgetrokken uit onafgewerkt gewapend beton waarbij de textuur van de houten bekisting zichtbaar is gelaten."

Een selectie van mooie interieur winkels in Amsterdam

Een selectie van mooie interieur winkels in Amsterdam

Ontmoet de ondernemer, in deze serie Tanja Deurloo, geurexpert en parfumdesigner over geur in huis. “Je kunt geur als vierde dimensie zien in een ruimte.”

Ontmoet de ondernemer, Tanja Deurloo, geurexpert en parfumdesigner over geur in huis

Zuid, een selectie van fijne plekken

Amsterdam biedt een overvloed aan diversiteit en cultuur, maar welke buurten zijn nu het leukst? Lees hier over Oud-Zuid, een selectie van fijne plekken

Recent bekeken
Bekijk het overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?