De ‘Brute Prins’, een exponent van de stoere bouwstijl uit de vijftiger jaren, het Brutalisme

Dit eigenzinnige ontwerp van architect Gerard Prins uit 1972 is vrijwel onaangetast gebleven in de bijna 50 jaar dat de eerste bewoners er met veel plezier in geleefd hebben. Daarmee is dit een uniek voorbeeld van het brutalisme, een stoere bouwstijl die is voortgekomen uit het modernisme, met illustere pioniers zoals Le Corbusier en Mies van der Rohe.

" De Amsterdamse architect Gerard Prins ontwierp het huis in opdracht van de huidige bewoners in negen kwadranten met in het midden de open haard."

Deze woonvilla heeft alle kenmerken die deze stroming zo eigen maken. Zoals het gebruik van onafgewerkt gewapend beton en metselwerk, veel glas en staal en de herhaling van blokachtige geometrische vormen. Het is een gebouw als een natuurkracht, dat in al zijn robuustheid ook transparant is, dankzij de vele ramen en schuifpuien – met name aan de achterzijde – de weidse tuin en de royale woonkamer met de karakteristieke centrale open haard en open keuken.

'De keuken, die met een verbouwing in 1990 is vergroot, is geheel in lijn met de rest van de bouwstijl'

"Bijzonder is het gebruik van onafgewerkt gewapend beton en metselwerk, veel glas en staal en de herhaling van blokachtige geometrische vormen"

'Brutalistische bouwwerken zijn vaak opgetrokken uit onafgewerkt gewapend beton waarbij de textuur van de houten bekisting zichtbaar is gelaten."

Uitgelicht; 'De Zonnehoek', een architectonisch landhuis midden in de stad. Dit 378 m² tellende familiehuis met houten details en klassieke houthaard is oorspronkelijk gebouwd voor medici, met een praktijk aan huis. De spreekkamer, wachtkamer en vestibule zijn nog steeds onderdeel van de woning

Uitgelicht; De authentieke sfeer, eigen identiteit en een overdaad aan ruimte en licht maken dit gezinshuis per definitie tot een begeerlijk huis. Het huis ligt aan de achterzijde en direct aan het park. Een ongekende luxe in de stad

Ontmoet de ondernemer, Simon Witmaar van restaurant Coulisse, koken in een voormalig theater

Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?