Dit monumentale pand herbergt een ruim opgezet drie-laags bovenhuis van 207 m² met veel licht en grote kamers. Bijzonder is dat de woonverdieping gelegen is op de bovenste verdieping, bij het zonnige dakterras wat beschut tussen de twee dwarskappen ligt. Op de eerste en tweede verdieping zijn in totaal vier slaapkamers, waarvan thans één in gebruik als werkkamer. Drie van de vier van deze kamers hebben eigen sanitair, dit is een gevolg van het voormalige gebruik als hotel. Een bijzonder sfeervol geheel op een unieke en zeer gewilde locatie. De VvE bestaat uit twee leden en het pand staat op eigen grond.
Rondleiding
Dit drie-laags bovenhuis heeft een gezellige woonkamer en keuken op de derde verdieping. De verdieping is ruim opgezet en heeft een oppervlakte van ruim 65 m². Het eetgedeelte bevindt zich aan de voorzijde en biedt een prachtig uitzicht over de Prinsengracht. De keuken is centraal gelegen en vormt het hart van de ruimte en verbindt het eet- met het woongedeelte. Het woongedeelte heeft als bijzonderheid een nokhoogte van 4.60 meter en grote daklichten die veel licht binnenlaten.
Op de tweede verdieping bevinden zich twee royale kamers van circa 25 m² met een badkamer in het midden. De kamer aan de voorzijde is momenteel een prachtige werkkamer met drie ramen op het zuiden aan de gracht. De badkamer is voorzien van een ligbad, douche, dubbele wastafel, toilet en wasmachineaansluiting.
Op de eerste verdieping vind je eveneens twee grote kamers met eigen sanitair die teruggrijpen op de historie van het hotel. De kamers zijn bijna identiek en hebben beide een badkamer met ligbad, douche, toilet en wastafel.
Het dakterras van circa 15 m² biedt veel zon, privacy en een prachtig uitzicht over de stad. Door de beschutte ligging is het dakterras een groot deel van het jaar te gebruiken, in tegenstelling tot de meeste dakterrassen in de stad.
Wat de bewoner gaat missen
“Onze favoriete plek is aan de voorzijde op de derde verdieping. Als je de luiken opent, zit je daar geweldig in de zon met een fraai uitzicht op de gracht en om de hoek is Carré te zien.”
Buurtgids
Gelegen aan één van de hoofdgrachten om de hoek bij het Amstelveld en de Utrechtsestraat.
Dat Amsterdam veel te bieden heeft voor cultuur en muziekliefhebbers is bekend, veel is vanaf het de Prinsengracht met een korte wandeling te bereiken, zoals Carré, De Stopera, Pathé Tuschinsky, Het Concertgebouw en ook veel musea liggen eveneens in de wandelrange, van het Allard Pierson- het Rijksmuseum en de Hermitage tot Onze Lieve Heer op Zolder.
Net over de Magere Brug in de tuin van de Hermitage wordt iedere zaterdag een markt gehouden met streekproducten en op maandag is er de Bloemenmarkt op het Amstelveld.
De Utrechtsestraat heeft naast het goede winkelaanbod een culinair karakter, zo hebben Zoldering en De Juwelier van Michelin een ster gekregen en het restaurant Spectrum onderdeel van het Waldorf Astoria zelfs twee.
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 207 m²
• Dakterras circa 15 m² met veel zon en privacy
• Vier slaapkamers van formidabele omvang met eigen sanitair
• Uitstekend familie huis
• Monumentale wenteltrap
• Gelegen op eigen grond en fundering is hersteld.
• Servicekosten VvE € 250,- per maand
• Rijksmonument daterend uit circa 1688, bekend onder nummer 4484
• Rijksbeschermd stadsgezicht
• Onderdeel UNESCO Werelderfgoed
Orlando
Ik ken de eigenaar van het appartement al langer en heb ook geadviseerd in een eerdere fase bij het beëindigen van Hotel Orlando, (een begrip en een van de eerste Boetiek Hotels in Amsterdam.) Dit pand en deze woning is blijven hangen omdat het zich onderscheidt van de doorsnee appartementen aan de gracht en multifunctioneel is in te delen. Wat ik mooi vind is de bijzondere gevel die op een klokgevel lijkt maar het niet is. Daarnaast nodigt de rode deur uit om naar binnen te gaan. Eenmaal binnen is er een welkome gemeenschappelijke hal met mooi marmer en toegang tot de monumentale wenteltrap.
Na bijna 30 jaar is het nu tijd voor verkoper om een nieuwe stap te zetten en daarbij al zijn aandacht op het landgoed in het oosten van het land te richten.
In de gesprekken die ik voerde met Paul komt naar voren dat er altijd goed is gezorgd voor dit fraaie monument en dat het een moeilijke keuze was om dit appartement te verkopen en daarmee ook Amsterdam te verlaten.
Otte van Apeldoorn | Makelaar Broersma Wonen
Het Gebouw
Het rijksmonument is terug te vinden bij het Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed onder nummer 4484 en dateert uit 1688. Het traditioneel gebouwde woonhuis is in bezit gekomen van het Maagdenhuis en werd daarna om bedrijfseconomische redenen verbouwd, zo kreeg het pand in 1767-1770 een nieuwe gevel met grotere ramen en een nieuwe topgevel. Het 18de-eeuwse metselwerk is nog te herkennen aan de hanenkammen boven de vensters.
Deze traditie werd min of meer voortgezet in de 20ste eeuw toen het dienst deed als hotel. Nadat deze activiteit gestaakt werd is het gebouw gesplitst zoals het nu is, in twee woningen. Om aan de kwaliteitseisen voor het splitsen te voldoen diende er een aanpassing te komen op het eerste herstel uit 1971 en zo is in 2018 nogmaals een aanpassing gedaan aan de fundering.
Een bijzonderheid is de gebogenlijstgevel (hol-bol gevel) met kuif in Lodewijk ui de XV-stijl (deze doet denken aan een klokgevel maar is dit niet).
Al met al een gebouw met veel bouwkundige geschiedenis en wat nu in een goede staat verkeert.
Woonkamer en keuken
De woonkamer en keuken van dit drie-laags bovenhuis, zijn gelegen op de derde verdieping. De woonverdieping heeft een totale oppervlakte van ruim 65 m². Het eetgedeelte is gelegen aan de voorzijde, met prachtig uitzicht over de Prinsengracht. Hier, zittend in het raamkozijn, is de favoriete plek van de huidige bewoner.
De keuken in het midden vormt de verbinding tussen het eetgedeelte en het woongedeelte, waarbij er de mogelijkheid is de keuken is van het woongedeelte af te scheiden door middel van een schuifdeur. Alle benodigde inbouwapparatuur is aanwezig en een grote Amerikaanse koelkast maakt het compleet. In de woonkamer aan de achterzijde is de nokhoogte ruim 4.60 meter hoog en door de daklichten voelt deze ruimte heerlijk ruim en licht aan. Via een stalen ganzentrap is vanuit hier toegang naar het dakterras.
Boven de eetkamer is een grote bergvliering bereikbaar met een Vlizotrap. Ideaal voor opslag en werkruimte voor de (t)huisklussen.
Slaapkamers en badkamers
Op de tweede verdieping zijn twee slaapkamers, waarvan thans één in gebruik is als werkkamer/kantoor. De beide kamers zijn van zeer groot formaat, namelijk ruim 25 m². De slaapkamer aan de voorzijde heeft drie ramen met uitzicht op de gracht. Beide kamers hebben toegang tot de badkamer, gelegen in het midden van de verdieping. De badkamer is voorzien van een ligbad, douche, dubbele wastafel, toilet en wasmachine aansluiting.
De eerste verdieping
Dat het pand dienst heeft gedaan als hotel, is op deze verdieping het meest zichtbaar. Op de deuren van de slaapkamers zijn de oude kamernummers nog te zien. Ook aan de indeling is de voorgaande functie als hotel te herkennen. Beide slaapkamers hebben een groot formaat en identieke indeling. De slaapkamer aan de achterzijde is voorzien van voorzetramen, waardoor deze altijd stil is, ondanks de ligging aan de gracht. De slaapkamer aan de voorzijde heeft uitzicht over de Prinsengracht. Beide slaapkamers hebben een badkamer en-suite, voorzien van ligbad, douche, toilet en wastafel. Zoals vaker terug te vinden is in hotels, vind je hier ook een föhn aan de wand. De twee slaapkamers gelegen op het zuiden, aan de kant van de gracht op zowel de eerste als tweede verdieping zijn voorzien van airconditioning.
De buitenruimte
Er is een heerlijk beschut dakterras met veel privacy en zon. Doordat het tussen twee dwarskappen ligt kan er al snel genoten worden van deze rustige buitenruimte in het midden van Amsterdam. Het dakterras heeft een oppervlakte van bijna 15 m², met prachtig uitzicht over de stad. Onder andere het dak van Carré is vanaf hier te zien, maar ook de hoge bebouwing aan de Amstel. Door de beschutte ligging is het dakterras een groot deel van het jaar te gebruiken, in tegenstelling tot de meeste dakterrassen in de stad.
Gelegen aan een romantische gracht, tussen de Amstel en de Utrechtsestraat en om de hoek bij het Amstelveld. Een hooggewaardeerde woonlocatie voor velen. Door de goede scholen in de buurt en het prettige en gevarieerde winkel aanbod in de Utrechtsestraat. Ook culinair gezien heeft de Amstelveldbuurt veel hoogwaardige restaurants, zo hebben Zoldering en De Juwelier van Michelin een ster gekregen en het restaurant spectrum onderdeel van het Waldorf zelfs twee.
Het Culturele aanbod is met een korte wandeling te bereiken zoals Carre, De Stopera, Pathé Tuschinsky, Het Concertgebouw en ook veel musea liggen in de wandel range, van het Allard Pierson- het Rijks Museum en de Hermitage.
Sinds kort is er in de binnen tuin van de Hermitage een zaterdagmarkt met streekproducten en op maandag is er al sinds jaar en dag de geroemde Bloemenmarkt op het Amstelveld.
Bereikbaarheid
Een goed bereikbare locatie waarbij er meerdere routes de stad uit en in zijn. Via de Wibautstraat is zowel de IJ-tunnel goed te bereiken evenals de uitvalswegen naar Utrecht en het Gooi. Openbaar vervoer stopt op de Utrechtsestraat, Weteringschans en de Noord-Zuid halte op de Vijzelgracht is op nog geen vijf minuten lopen.
Parkeergelegenheid
De parkeerdruk in dit deel van de stad is laag, dat komt doordat al het doorgaande verkeer wordt ontmoedigd. Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel in parkeergebied Centrum 2g. De geschatte wachttijd is twee maanden (bron gemeente Amsterdam) De kosten bedragen 287,09 per zes maanden. Daarnaast zijn een aantal parkeergarages in de nabijheid, met koop en huur aanbod Vertel of de woning een eigen parkeerplek heeft. Ook kan er met een bewoners vergunning geparkeerd worden onder de Stopera.
"Onze favoriete plek is aan de voorzijde op de 3e verdieping waar de eettafel staat en als je de luiken opent zit je daar geweldig in de zon met een fraai uitzicht op de gracht en om de hoek is Carré te zien."
Wat de bewoner gaat missen
IK BEWOON HET HUIS SINDS 1994
Mijn partner startte er destijds een klein sfeervol hotel met 5 kamers in het voorhuis, later uitgebreid met 2 kamers toen we het achterhuis erbij konden kopen. Zelf bewoonden we de 2e en 3e verdieping.
Na het opheffen van het hotel hebben we het pand gesplitst en sindsdien bewoonden we de 1e,2e en 3e verdieping.
We hebben er altijd met erg veel plezier gewoond. De buurt is prettig en relatief rustig door dat het qua verkeer een beetje doodlopend stuk is. De nabijheid van de Amstel maakt het extra mooi door de ruimte die daar is.
De Utrechtsestraat is een heerlijke winkelstraat met goeie zaken zoals de boekhandel Zwart op wit waar we graag kwamen, naast al de andere bijzonder winkels. Van soest chocola is verslavend-
Het huis is ruim en heel zonnig door de voorgevel op het zuiden. De achterkant is heerlijk rustig wat prettig is voor de slaapkamers daar.
Onze favoriete plek is aan de voorzijde op de 3e verdieping waar de eettafel staat en als je de luiken opent zit je daar geweldig in de zon met een fraai uitzicht op de gracht en om de hoek is Carré te zien.
De 17e -eeuwse wenteltrap oogt steil maar hij loopt makkelijk en snel als je eraan gewend bent, het is zo’n item wat een beetje bij een grachtenpand hoort.
Het dakterras ligt prettig beschut tussen de daken waardoor het er vaak prettig is ook bij een beetje wind. De toegang is met de speciale trap niet heel comfortabel, er is een mogelijkheid omdat aan te passen met een kleine ingreep( een bescheiden dak huisje ter plekke van het huidige dakluik ,waardoor ook een luiere trap kan worden gemaakt.
We hebben er 29 jaar samen met veel plezier gewoond en ik hoop dat het huis in goeie nieuwe handen komt die er even veel plezier aan beleven als wij deden.