Neighbourhood Guide: The Oosterparkbuurt is lively and culturally diverse. Around the park you will find cafés and restaurants that make the area a favourite among both residents and visitors. The neighbourhood developed in the late 19th century around the park of the same name, designed by Leonard Springer. Opened in 1891, the park still forms the green heart of the district. Walking paths, ponds and monuments lend it an almost stately character, while local residents jog, picnic and meet here on a daily basis. Read our tips here.
Buurtgids: De Oosterparkbuurt is levendig en cultureel divers. Rond het park vind je cafés en restaurants die de buurt tot een geliefde plek maken voor bewoners én bezoekers. Het Oosterparkbuurt groeide eind 19e eeuw uit rondom het gelijknamige park, ontworpen door Leonard Springer. Het park werd in 1891 geopend en vormt nog altijd het groene hart van de wijk. Wandelpaden, vijvers en monumenten geven het een bijna statige allure, terwijl buurtbewoners er dagelijks joggen, picknicken en elkaar ontmoeten. Lees hier onze tips
A Green Enclave in Amsterdam East
The Oosterparkbuurt developed in the late 19th century around the park of the same name, designed by Leonard Springer. Opened in 1891, the park still forms the green heart of the district. Walking paths, ponds and monuments lend it an almost stately character, while local residents jog, picnic and meet here on a daily basis.
Layers of History
Once home to workers and small shopkeepers, later to Jewish families and students, the neighbourhood has seen many changes. In the 1970s and 1980s, large-scale urban renewal replaced many of the old buildings with new housing. Yet characteristic façades and traces of the original 19th-century city plan remain visible.
Today
The Oosterparkbuurt is lively, densely populated and culturally diverse. Around the park you will find cafés and restaurants that make the neighbourhood a favourite among both residents and visitors. With tram connections to the city centre and Oostpoort nearby, the district is exceptionally well connected, yet it still feels like a village within the city.
1092 AD Amsterdam
Spring Cafe Brasserie
In het vijfsterrenhotel Pillows Grand Boutique Hotel Maurits At The Park bevindt zich Spring Café Brasserie met uitzicht op het Oosterpark en een heerlijk terras voor de zomer. Binnen heerst een echte brasseriesfeer met een gevarieerd menu, waaronder klassiekers zoals steak tartaar en prei met sauce gribiche.
1092 AD Amsterdam
VanOost
Na enige vertraging en een herbenoeming is het eindelijk zover: chef Floris van Straalen, voorheen werkzaam bij Felix, opent zijn restaurant in het nieuwe Pillows Hotel Maurits aan het Oosterpark. Bij VanOost kun je een internationale keuken verwachten, gepresenteerd in de vorm van een chefsmenu. Elk seizoen staat een nieuw hoofdingrediënt centraal, waarvan de chef drie verschillende bereidingen serveert. De amuses worden geserveerd in de aparte bar, waar ook de huischampagne wordt geschonken, met uitzicht op de Mauritskade.
1092 AE Amsterdam
Bar Bukowski
Bar Bukowski zit tegenover de ingang van het OLVG-Oost en het Oosterpark. Je kan hier terecht voor ontbijt, lunch of om wat te drinken. Bukowski is een hip stadscafé, tevens cocktailbar, met een groot terras. De kaart is divers: hamburgers, salades, broodjes en heerlijke flamkuchen. Het interieur is toegankelijk en gezellig, met een vintage-look. Het personeel is jong en hartelijk. Bukowski is een aanraden voor lange zomeravonden of tussen het werk door.
1092 AE Amsterdam
Henry's bar
Henry's Bar is het zusje van Bar Bukowski. In dit pand gelegen naast de vestiging van Bar Bukoski aan het Oosterpark worden op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond de lekkerste cocktails bereid; geïnspireerd door citaten van Bukowski. Geniet van een drankje met de naam "Writer's Block"of "Lady B." of laat je verrassen door "The Bartender's Choice". Als je toch liever een fris, biertje of een glas wijn drinkt kan dat natuurlijk ook!
1093 GT Amsterdam
Turbo Amsterdam
Volgens de eigenaren (ook van het er tegenover gelegen buurtcafe de Tros) is de naam gekozen omdat de plek snel en vernieuwend moet zijn. De kwaliteit hoog, de toegang laagdrempelig. Koffie met cinnamonbuns in de ochtend, sandwiches of een huisgemaakt kroket in de middag en diner met (natuur)wijn in de avond. Een restaurant noemen ze zichzelf niet, eerder een plek voor culinaire snacks.
1093 Amsterdam
Buurtcafé de Tros
De eigenaars van dit (anders dan de naam zou vermoeden) restaurant zijn door de wol geverfd. Het leuk hier is dat je aan de bar snacks kunt eten, maar ook aan tafel uitgebreid kunt dineren. Denk aan gerechten als dun gesneden rib-eye met balsamico mayonaise, pecorino en kappertjes of verschillende soorten kool met een hollandaise saus.
1092 BB Amsterdam
Massalia Restobar
Massalia ~ vernoemd naar de Griekse naam voor Marseille, ooit ontdekt door de Grieken. Een restobar op brasserie-niveau met invloeden uit de Griekse keuken, geïnspireerd door de roots van de eigenaar en chef Angelo Kremmydas. Dezelfde chef opende al eerder het succesvolle Gitane. Een fijne selectie apero's gecombineerd met ouzo, een cocktail of de keuze uit No of Low alcohol. Als hoofdgerecht een cote de boeuf 'The Greek way'. Een 'dry aged' Holsteiner met ingelegde ui, oregano en citroen.
1093 GC Amsterdam
Roopram Roti
Roopram Roti komt oorspronkelijk uit Suriname en werd geëxporteerd naar Nederland vanwege de grote vraag naar roti op de Nederlandse markt, onder andere door vakantiegangers uit Paramaribo. Om aan deze vraag te voldoen, besloot J. Roopram diepvries roti naar Nederland te exporteren. Helaas werd dit op het laatste moment tegengehouden vanwege de beperkingen op de uitvoer van kip en kipdelen uit Suriname. In plaats daarvan opende J. Roopram in juli 2002 zijn eerste restaurant aan het Mathenesserplein 89 te Rotterdam. Dit werd gevolgd door het tweede filiaal in Amsterdam, genaamd Roopram Roti Eetcafé. Sindsdien zijn er twee extra filialen geopend, namelijk in Den Haag en aan de Van Woustraat 37 te Amsterdam.
1093 EC Amsterdam
Louie Louie
Bar Louie Louie is de perfecte spot om een biertje te drinken na een bezoek aan het Tropenmuseum. Ongeacht welk wispelturig Nederlandse weer het is - het overdekte terras met heaters creëert gelegenheid om lang te blijven hangen en te genieten van de Zuid-Amerikaanse keuken.
1093 EL Amsterdam
Baking lab
Bij Baking Lab zijn ze gespecialiseerd in zuurdesem, maar hebben ze ook onweerstaanbare gebakjes als canelé. Daarnaast bieden ze een volledig vegetarisch, ontbijt- en lunchmenu aan met tal van vegan opties. De winkel heeft een rustieke uitstraling met hout interieur. Boven is veel zitruimte, geschikt om te werken en een paar plekken buiten. Baking lab organiseert regelmatig workshops, zoals een waarin wordt gedemonstreerd hoe oud brood kan worden gerecycled als ingrediënt voor nieuw brood.
1091 BA Amsterdam
Shigure
Amsterdam heeft een nieuwe omakasezaak bij namelijk Shigure; 'the unpredictable monsoon of the Netherlands,’ zoals ze het zelf noemen. Het restaurant bevindt zich achterin bij Sushi Fanatics. De counter met acht zitplekken is twee dagen (vrijdag en zaterdag) per week geopend met een ronde om 17:30 en een om 20:15. Chef Ryusaku Hiruma bezorgt je een echte omakase experience waarin hij zijn verfijnde en originele sushi vaardigheden weergeeft.
1091 BA Amsterdam
Sushi Fanatics
Toen Ho en haar vriend naar Nederland kwamen, viel de sushi hen tegen. De sushi bij Hotel Okura was wel lekker, maar ook erg duur. Daarom openden ze takeaway Sushi Fanatics. Die viel goed in de smaak. Het liep zelfs zo goed dat ze nu hun eigen restaurant hebben in Amsterdam-Oost. Specialiteiten zijn de Hokkaido sint-jakobsschelp, inktvis en Unagi Deluxe.
1091 AG Amsterdam
The Bab
Het Koreaanse restaurant The Bab heeft de authentieke smaak die je zou verwachten van een Koreaans restaurant, maar dan zonder al te fancy te zijn. Eigenaren Junghun Pyo en zijn vrouw Haksun (Sunny) Kim willen namelijk dat mensen zich op hun gemak voelen bij hen en casual Korean food kunnen proeven. Het eerste waar je aan moet denken als je denkt aan Koreaans eten zijn de gerechten bibimbap en gefrituurde kip. De bibimbap bevat rijst, groenten en een rauw ei. De gefrituurde kip is bereid met een speciale Koreaanse kruidenmix. Een ander populair gerecht dat je bij The Bab kunt bestellen zijn de kimchipannenkoeken. Deze pannenkoekjes zijn gevuld met ui en kimchi, een gefermenteerde kool die steeds populairder wordt in het westen.
1091 AH Amsterdam
4850
Overdag een uitstekende koffiebar met zelfgemaakte pastries en broodjes. In de avond een wijnbar annex restaurant. De keuken omschrijft zichzelf als Nordic met pan europese smaken. De gerechtjes (to share) zijn bijzonder. Zuurdesem brood met geslagen comté boter gecombineerd met naar keuze kippenlevermousse of ansjovis in houtskoololie. Een aardapplemousse met cantherellen en eidooier. De kaart is compact maar gevarieerd. Ze hebben een enorm (natuur en klassiek) wijn assortiment. De lijst, samengesteld door eigenaar Daniel Schein, staat in de Star Wine list. The huidige chef Ciaran Naughter heeft een voorliefde voor het koken op vuur.
1093 CV Amsterdam
Wakuli
Wakuli ontleent aan het Swahili-woord 'wakulima', wat boer betekent. Hier vind je kwaliteitskoffie die op duurzame wijze is verkregen tegen betaalbare prijzen. Ze halen hun bonen bij kleinschalige boeren die groene productie produceren en roosteren ze op de beste manier mogelijk voor maximale smaak. Je kunt hier alle gebruikelijke koffiesoorten krijgen, evenals heerlijke ijskoffie en nitro cold brew. Last but not least, hebben ze een aantal zoete en hartige lekkernijen beschikbaar, van empanadas tot broodjes en croissants.
1091 DH Amsterdam
Five Ways Coffee Roasters
Five Ways Coffee Roasters begon als een bescheiden koffiebranderij in Amsterdam bij Spot On Coffeeroaster. Enkele jaren geleden vestigde de eigenaar zich in Nederland en heeft sindsdien zijn tweede succesvolle specialty koffiebar in Amsterdam geopend. In Oost is de koffiebar meer gericht op koffie met eten. Zo heeft eigenaar Benny een eigen chef die constant bezig is met het verbeteren van zijn recepten en het gebruik maken van seizoensproducten.
1092 EX Amsterdam
Rum Baba
Op de hoek van de Pretoriusstraat in een prachtig pand bevindt zich Rum Baba. Hier kan je terecht voor van alles, maar voornamelijk voor koffie. Het kleurrijke, hippe interieur zie je terug in de huisstijl van hun producten. De koffiebonen worden namelijk zelf gebrand op een andere locatie en ook de taarten worden zelf gebakken. Een perfecte plek voor een lange zit met koffie en taart.
1092 CP Amsterdam
The Cottage
Comfort is het sleutelwoord bij The Cottage. In de knusse, oude bar kan je genieten van ontbijt, lunch, diner en allerlei snacks. Het draait bij The Cottage om klassiek comfortfood op z’n Brits, zoals het klassieke Engelse ontbijt en zoete scones. Daarnaast hebben ze een variëteit aan koffie, cider, bier en wijnen. Op zondag serveren ze een echte Sunday Roast, ook voor de vegetariërs.
1091 AX Amsterdam
Yusu
Bij Yusu verkopen en serveren ze verschillende soorten koffie. De bonen worden geïmporteerd, geselecteerd en gebrand in samenwerking met Back to Black Coffee. De importeurs stimuleren boeren op diverse manieren om duurzamer te werken. Naast het serveren van goede koffie worden alle lekkernijen in eigen huis bereid. Mede-oprichter Nicole heeft een enorme passie voor bakken en heeft de recepten voor de taarten samen met Kick ontwikkeld. Probeer de traditionele Surinaamse gebakjes of de Braziliaanse kaasbal.
1093 BV Amsterdam
Boi Boi
Boi Boi is een gezellige plek dicht bij de bruisende Dapper Market. Strijk neer in in de hippe tent, geniet van de met graffiti bespoten decoraties en neem de tijd voor de smaakvolle gerechten. De Thaise keuken is niet alleen smaakvol en bijzonder door de Laotiaanse twist, maar ook nog eens vers en gezond.
1092 HZ Amsterdam
Fuku Ramen
Fuku Ramen, is het restaurant van ramenchef Jakub (voorheen chef bij restaurant de Kas) verwelkomt gasten met zijn unieke aanbod. Jakub heeft zijn opleiding voltooid aan de Miyajima Ramen School in Osaka. Bij Fuku Ramen kun je genieten van authentieke ramen met huisgemaakte noedels of je kunt kiezen voor een uitgebreider diner bestaande uit meerdere gangen. Zijn vrouw, Aleksandra, neemt de verantwoordelijkheid voor de heerlijke desserts en biedt ook thee-, wijn- of sakepairing aan. Het concept van het Japanse restaurant Fuku Ramen is helder: van donderdag tot en met zaterdag wordt het 'chef’s menu' van vijf gangen (€75) geserveerd, waarmee gasten een culinaire ontdekkingsreis kunnen ervaren. Elke zondag kun je de hele dag a la carte uitgebreid lunchen (12:00-18:30). Verwacht wekelijks wisselende ramen specials, izakaya geïnspireerde gerechten om te delen, sappige sake en cocktails.
1093 GB Amsterdam
Toko Bersama
Bij Toko Bersama kan je terecht voor authentieke Indonesische gerechten. Van heerlijke roti tot rames en van soepen tot snacks, er is voor ieder wat wils. Van de rijsttafel zijn er verschillende varianten beschikbaar, van klein (voor één persoon) tot extra compleet. Deze kan (desgewenst) volledig vegetarisch worden geserveerd. Bij de normale rijsttafel ( van €36), voor twee personen, kies je zelf twee basis-, drie vlees- en drie groente- of sojagerechten. Standaard komen daar kroepoek, seroendeng, tempé en sambal bij. De rijsttafel biedt de mogelijkheid om de verschillende Indonesische gerechten te proberen.
1093 BS Amsterdam
Naskip
In 1962 begon de grootmoeder van de huidige eigenaren in Nederland haar heerlijke gemarineerde kip te verkopen. Met al meer dan 50 jaar succes in Suriname, staat Naskip bekend om kwaliteit, smaak, service en redelijke prijzen. De naam komt van de familieachternaam Nassy en het Amsterdamse 'nassen'. De producten zijn volledig afgestemd op de Surinaamse smaak, bereid met verse ingrediënten en 100% plantaardige vetten. Populaire gerechten als fried chicken, french fries en gekookte maiskolven zijn hier te vinden.
1093 BT Amsterdam
Best döner
Hasan Karaca staat sinds 1990 met zijn kraam op de Dappermarkt in Amsterdam-Oost. Eerst verkocht hij allerlei verschillen producten totdat hij in 2003 besloot te beginnen met een kebabkraam. Dat was een goede beslissing want zijn heerlijke broodjes en wraps sloegen aan bij de bezoekers van de markt. Inmiddels heeft Hasan een grote groep vaste klanten die wekelijks een hapje bij hem komen halenHet geheim voor zijn ultieme kebab schuilt in de hoge kwaliteit van de ingrediënten. Hasan kookt alleen maar met 100% lamsvlees en voegt hier zijn ook een speciaal kruidenmengsel aan toe.
1093 EP Amsterdam
Wakuli
Wakuli ontleent aan het Swahili-woord 'wakulima', wat boer betekent. Hier vind je kwaliteitskoffie die op duurzame wijze is verkregen tegen betaalbare prijzen. Ze halen hun bonen bij kleinschalige boeren die groene productie produceren en roosteren ze op de beste manier mogelijk voor maximale smaak. Je kunt hier alle gebruikelijke koffiesoorten krijgen, evenals heerlijke ijskoffie en nitro cold brew. Last but not least, hebben ze een aantal zoete en hartige lekkernijen beschikbaar, van empanadas tot broodjes en croissants.
1093 BK Amsterdam
Café Wu
Café Wu is een moderne bistro, geïnspireerd door de Chinese keuken en cultuur. Timo de Beurs (voorheen slagerij de beurs) serveert spannende gerechten van klassiek Chinees tot een vrije interpretatie hiervan met Europese technieken en producten. Op de wijnkaart van Chi Ling Wu (voorheen o.a. Scheepskameel) staan Europese wijnen met nadruk op Frankrijk, Duitsland en Italië. Café Wu hanteert zowel een vijf-gangenmenu als een beknopt á la carte-menu. Naast goed eten en fijne wijn is er ook bijzondere aandacht voor muziek, met een belangrijke rol voor elegant vinyl en tape.
1092 CK Amsterdam
Tropenmuseum
Het Tropenmuseum is een museum over wereldculturen en vertelt de verhalen over de koloniale geschiedenis van Nederland. Het museum is gevestigd in een monumentaal pand uit 1926 aan de rand van het Oosterpark. Binnen heeft dit museum een grote vaste collectie maar het biedt ook regelmatig nieuwe en actuele exposities aan. Het menselijk verhaal staat in dit museum centraal; ondanks de enorme diversiteit aan wereldse culturen kan de bezoeker meeleven met de elk van de verhalen die zijn getoond in dit museum. Het Tropenmuseum is ook een echte aanrader voor een museumbezoek met kinderen. Het leren over de inspirerende verhalen en exotische voorwerpen is voor bezoekers van iedere leeftijd een intrigerende ervaring.
1018 WE Amsterdam
Filmtheater Kriterion
Filmtheater Kriterion is een van de eerste projecten van Stichting Kriterion en wordt sinds 1945 volledig gerund door studenten. Je vind het filmtheater naast het Roetserseiland campus complex van de Universiteit van Amsterdam. Het wekelijks programma van Kriterion bestaat uit een breed scala van films; Kriterion kun je bezoeken voor arthouse films, documentaires en internationale screenings. In het café van Kriterion kun je voorafgaand aan of na afloop van de film samen nog gezellig een drankje drinken. Een aanrader is de Sneak Preview die Kriterion als eerste in Nederland heeft geïntroduceerd. Elke dinsdag om kwart voor 8 kun je je door Kriterion laten verrassen met de nieuwste films. Een ticket voor de Sneakpreview kost slechts 5 euro.
1091 HM Amsterdam
De Lokatie eerste Oosterparkstraat
In 2020 verkocht De Lokatie maar liefst 858.000 kilo aan spullen vanuit haar drie Amsterdamse kringloopwinkels op Buikslotermeerplein, Distelweg en de Eerste Oosterparkstraat. Alles tweedehands, dus ontzettend duurzaam. De Lokatie op de Distelweg is maar liefst 2.000 vierkante meter en daarmee een van de grootste van Amsterdam.
1091 KG Amsterdam
De Bakkerszonen
Bij De Bakkerszonen kun je dagelijks terecht voor de lekkerste broden, taarten, en croissants. Deze zaak heeft meerdere vestigingen in Amsterdam, waaronder een vestiging in Noord en een vestiging bij Roeterseiland. De Bakkerszonen is opgericht door twee bakkerszonen die het werk van hun vader nieuw leven wilden inblazen. Deze bakkerij ademt vakmanschap en hard werk. De kwaliteit van het brood is uitmuntend en niet vergelijkbaar met brood uit de supermarkt. Een bezoekje aan deze bakker doet je weer beseffen hoe lekker brood kan smaken.
1091 KH Amsterdam
Erik's Delicatessen
Midden op het gezellige Beukenplein in Amsterdam-Oost vind je deze speciaalzaak voor fijnproevers. Bij Erik’s delicatessen hebben ze een groot assortiment heerlijkheden met in de hoofdrol: kaas. Nederlandse en buitenlandse kazen die allemaal hun eigen sterke smaak en karakter hebben. Ook restaurants kopen hun kazen hier in maar met particulieren klanten staat de winkel ook vol. Ook heerlijke ham, worst en brood!
1093 GD Amsterdam
Authentic India
In het hart van stadsdeel Oost in Amsterdam vind je Authentic India, haal je heerlijke Indiase samosa's. Deze knapperige, driehoekige flapjes van filodeeg zijn gevuld met allerlei lekkernijen, zoals aardappelen, erwten en kruiden. Naast de traditionele samosa's biedt Authentic India ook verschillende andere Indiase gerechten, waaronder tandoori kip en curry's. De naam zegt het al, maar als je op zoek bent naar authentiek Indiaas eten in Oost, dan is Authentic India zeker een bezoek waard.
1092 CN Amsterdam
The Cottage Shop & Deli
Op slechts een steenworp afstand van The Cottage is de delicatessen winkel geopend. Hier verwelkomen ze je met koffie, scones, broodjes en nog meer huisgemaakte producten. Op dit moment bieden ze vier broodjesopties aan, waaronder één vegetarische. Ook verkopen ze een paar zoete traktaties, waaronder onweerstaanbare mini-gemberkoekjes en zelfgemaakte jams.
1092 GT Amsterdam
Olives & More
De eigenaren proefden heerlijke olijven in allerlei landen maar terug in Amsterdam, konden ze ze nauwelijks vinden. Daarom importeren ze nu zelf direct van de boer. Het begon met een paar houten vaten vol olijven in een bakkersbakfiets op een boerenmarkt in Amsterdam. Inmiddels importeert Olives & More tientallen soorten olijven en olijfolie uit Italië, Frankrijk, Spanje, Griekenland en Portugal.
1018 WE Amsterdam
De Bakkerszonen
Bij De Bakkerszonen kun je dagelijks terecht voor de lekkerste broden, taarten, en croissants. Deze zaak heeft meerdere vestigingen in Amsterdam, waaronder een vestiging in Noord en een vestiging bij Roeterseiland. De Bakkerszonen is opgericht door twee bakkerszonen die het werk van hun vader nieuw leven wilden inblazen. Deze bakkerij ademt vakmanschap en hard werk. De kwaliteit van het brood is uitmuntend en niet vergelijkbaar met brood uit de supermarkt. Een bezoekje aan deze bakker doet je weer beseffen hoe lekker brood kan smaken.