De Franse keuken in Amsterdam; een selectie van restaurants, epiceries, patisseries en brasseries

Schermafbeelding-2022-06-27-om-18.11.15-1024×1021

Al sinds de Hugenoten naar Amsterdam vluchtten zijn er veel Franse invloeden te vinden in onze hoofdstad. De laatste jaren worden steeds meer nieuwe Franse restaurants geopend. Lees hier onze tips, bon appetit!

Centrum
396d30_5a39bb8f65ae440b9bfc8457b6de9f64_mv2
396d30_bf2aeadae3e04cb3907935c5ab9dc64e_mv2
01
Adres
Utrechtsestraat 51,
1017 VJ Amsterdam

De Juwelier (*)

Restaurant De Juwelier is het nieuwe à la carte restaurant van de chefs van het met twee Michelin-sterren bekroonde Restaurant 212. Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot openden samen De Juwelier aan de Utrechtsestraat. Zowel klassiekers uit de Franse en Nederlandse keuken staan op de menukaart. Deze chique bistro heeft, verfrissend genoeg, geen concept, maar draait gewoon om lekker bourgondisch eten en genieten. Kortom: een juweeltje.

KK_Landingspage_Header
02
Adres
Sint Nicolaasstraat 43,
1012 NJ Amsterdam

Kaagman en Kortekaas

Nadat de culinaire wegen van Giel (kaagman) en Bram (Kortekaas) zich bij Bordewijk kruisen openen ze in 2015 hun eigen restaurant. Het menu is seizoensgebonden en wisselt regelmatig. Gerechten worden opgebouwd rond wat op dat moment vers beschikbaar is. De wijn speelt een even grote rol als het eten: de wijnkaart wordt met zorg samengesteld, vaak met karaktervolle wijnen van wijnboeren die met respect voor natuur en traditie werken.

334769154_945169810172701_5632375530644746601_n
03
Adres
Prinsengracht 381HS,
1016 HL Amsterdam

Café Restaurant Verlan

Het voormalige pand van het bekende Envy krijgt een nieuw leven met Café Restaurant Verlan. In dit gezellige restaurant worden eigentijdse Franse à-la-carte gerechten geserveerd. Het dinermenu is de hele dag beschikbaar, terwijl de lunch tot 15:00 uur wordt geserveerd. Of je nu koffie, een uitgebreide lunch, borrelhapjes, of een diner zoekt, Verlan heeft het allemaal. Je kunt plaatsnemen aan de lange marmeren bar en de koks aan het werk zien in de open keuken. Het restaurant is geopend van woensdag tot maandag voor het diner, en op zaterdag en zondag voor de lunch.

Schermafbeelding 2022-06-27 om 18.11.15
04
Adres
Falckstraat 3,
1017 VV Amsterdam

Bouchon du centre

Op de hoek van de Reguliersgracht vind je 40m2 knus Frankrijk, inclusief traditionele bistro sfeer en rood wit-geruite tafelkleden. De bistro wordt gerund door Hanneke Schouten en is geopend van woensdag tot en met zaterdag. Het concept is ontstaan vanuit de ‘bouchon Lyonnais’ waarbij met betaalbare ingrediënten een hoogwaardige maaltijd wordt bereid.

Screenshot-2021-02-18-at-14.49.59
RG4A9844
05
Adres
Haarlemmerstraat 9,
1013 EH Amsterdam

Bistrot neuf

Bistrot Neuf is een gezellige bistro met een modern interieur midden in het levendige Amsterdam. Het werd ooit terecht uitgeroepen tot de beste Franse zaak van Amsterdam en dat is te begrijpen. De vaste kaart staat vol Franse klassiekers zoals bouillabaisse, slakken en steak tartaar. Als een van de weinigen in Amsterdam wordt hier ook warme lunch geserveerd, maar je kan hier ook op z’n Parijs gezellig en ongecompliceerd tafelen met een goed glas wijn.

Belhamel-2019-005-HighRes-1-scaled
06
Adres
Brouwersgracht 60,
1013 GX Amsterdam

De Belhamel

Dit restaurant weet zich zowel qua locatie als qua interieur uniek te onderscheiden. Het restaurant en de bar (een echte speakeasy) hebben allebei een romantische Parijse Art Nouveau sfeer. Frans geïnspireerde klassiekers versterken deze eigen identiteit met tarte tatin van sjalotten, zilveruitjes, blauwe kaas en mosterdkaramel of pain perdu van brioche met yoghurt-sinaasappelijs. In de zomer zit je heerlijk op het terras aan de Brouwersgracht.

07
Adres
Prinsenstraat 20,
1015 DD Amsterdam

Christiaan Smit

Christiaan Smit is een intiem restaurant in de Jordaan, gevestigd aan de Prinsenstraat 20 in Amsterdam. Het biedt een 4- of 5-gangendiner, met de mogelijkheid om à la carte te bestellen. Onder leiding van chef-kok Simon van Lith ligt de focus op seizoensgebonden gerechten met vlees, vis en lokale producten, zoals langoustines en dry-aged vis. Sommelier Abel van Schoonhoven verzorgt bijpassende wijnen. Het interieur, geïnspireerd op Engelse pubs, straalt comfort en gezelligheid uit. Met ruimte voor 30 gasten en een binnentuin biedt het restaurant een warme sfeer. De naam is een eerbetoon aan Christiaan Smit, een historische kargadoor uit Amsterdam, bekend als "Kikkie van de Prinsensluis". Het restaurant combineert hoogwaardige gerechten met een vleugje Amsterdamse geschiedenis, ideaal voor een culinaire avond in een bijzondere setting.

Schermafbeelding 2022-05-18 om 17.11.04
08
Adres
Prinsenstraat 22,
1015 DD Amsterdam

Café De Klepel

In 2013 veranderde eigenaar Maureen Café de Klepel van een klassieke bruine kroeg in een wijncafé waar Franse wijn centraal staat. Chefs Ewout Lindenhovius en Rudolf Brand serveren dagelijks een wisselend menu van 3 of 4 gangen. De wijnkaart is volledig Frans en wordt begeleid door een sterk team van sommeliers dat de kaart tot in detail kent. Er staan meer dan 300 verschillende flessen op de kaart en elke avond schenken ze zo’n 25, steeds wisselende, wijnen per glas.

PGBIG15-1010×505-1
09
Adres
Haarlemmerstraat 80,
1013 EV Amsterdam

Petit Gâteau

Petit Gâteau is een échte Franse patisserie aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Alles wordt bereid in de winkel, zichtbaar voor iedereen. Bij het aanschouwen van dit unieke concept loopt het water je in de mond. De eigenaren Meike en Patrice ontmoetten elkaar in Parijs waar Meike na haar banketbakkersopleiding een patisserie opende. Na zes succesvolle jaren in Parijs verhuisden ze naar Amsterdam om hetzelfde te doen. Bij Petit Gâteau heb je taarten in allerlei soorten en maten en kan je die taarten ook nog leren namaken in de workshops die hier worden gegeven.

65787414_878401562514387_3883812924317237248_n
10
Adres
Tweede Egelantiersdwarsstraat 16,
1015 SC Amsterdam

Le Petit Deli

Bij Le Petit Deli kan je terecht voor verschillende lekkernijen. Zo hebben ze een patisserie met een wisselend assortiment van klassieke franse gebakjes als eclairs, choux, macarons. Daarnaast serveren ze ook luxe broodjes en salades. De sauzen en marinades worden bij Le Petit Deli elke dag zelf gemaakt.

274181554_514374306780067_7358645921505996051_n
260857342_459161318968033_4297636042881752011_n
11
Adres
Westerstraat 182,
1015 MR Amsterdam

Café Parlotte

Mooie wijn, lekker eten, maar vooral ook de gezelligheid van samen een avond doorbrengen op een fijne plek. Dat is Café Parlotte”, zo zeggen ze zelf.  Je kunt aanschuiven voor wijn, oesters, charcuterie, kaas en andere lekkere dingen, maar er wordt ook een wekelijks wisselend driegangen menu geserveerd. De wijnkaart in 1 van de beste van de stad. Margot Los, sommelier van het jaar 2023, schenkt net zo lief een huiswijn als de meest bijzondere fles.

531474882_18073893428004240_7187049577581030040_n
12
Adres
Lindengracht 248,
1015 KM Amsterdam

ô bistro

ô bistro aan de Lindengracht is zo’n plek waar je meteen voelt dat er een subtiele balans is gevonden tussen vakmanschap en warmte. Het restaurant wordt bestierd door een Frans-Italiaans duo: chef Pierre Buffard, die de klassieke Franse bistrokeuken met aandacht en precisie naar tafel brengt, en sommelier Daniele Gaudiello, die met zijn Italiaanse achtergrond zorgt voor een wijnkaart die nét even verder reikt dan de verwachte Bourgogne of Bordeaux. Het resultaat is een met zorg samengesteld menu vol Franse favorieten zoals terrine, côte de boeuf, mille-feuille begeleid door wijnen die je nieuwsgierig maken in plaats van op de automatische piloot te laten drinken.

445185908_18352033090103176_6456299625204716557_n
447421480_18352745500103176_8661321314303363375_n
13
Adres
Zandhoek 14,
1013 KT Amsterdam

Tannay

In voorheen de Gouden Reaal introduceert Chef Thomas Demuth, als partner van Familie Caron, restaurant Tannay. Tannay is vernoemd naar de appellatie Coteaux Tannay waar Demuth opgroeide in de Bourgogne en waar zijn vader nog steeds wijn maakt. Je kunt er aan tafel eten, maar er zijn ook plaatsen aan de keuken. na jarenlang in topzaken in Frankrijk te hebben gewerkt kookt Thomas in Amsterdam uit herinneringen die hem voeren vanuit de keuken van zijn moeder in de Bourgogne.  Hij presenteert zijn gerechten in een 5-gangen chef’s menu of à la carte met een wijnkaart die de diepte van de Bourgogne, Loire en Champagne verkent.

West
275843270_493096732309075_1709426496827556956_n
244372554_393432455608837_1440249416982792851_n
14
Adres
Bosboom Toussaintstraat 28-H,
1054 AS Amsterdam

Gertrude

Gertrude is een bar en restaurant waar je terecht kan voor een steengoede maaltijd. Er wordt hier met de seizoenen meegekookt en de nadruk ligt vooral op seizoensgroenten en verantwoorde vis- en vleessoorten. Denk aan gepekelde sardientjes met rucola-olie, pappardelle met ragù of afsluiten met perencrumble met zure room en kazen van Kef. Het interieur bestaat uit mooie antieke stukken wat zorgt voor een chique maar ook huiselijke sfeer. Doordeweeks kan je hier dineren en in het weekend kan je hier ook lunchen.

288460093_5757378127616106_4944675648070804179_n
15
Adres
Eerste Helmersstraat 63 hs,
1054 DC Amsterdam

Vleck wijnen

Vleck wijnen is een van de eerste wijnimporteurs van natuurwijnen in Nederland. De wijnen worden direct van de boer uit Frankrijk gekocht; van wijngaard naar winkel. Vleck heeft als filosofie om zo min mogelijk in te grijpen bij de natuurlijke processen van het wijn maken, op de wijngaarden wordt niet gewerkt met insecticiden en kunstmest. Kortom; als je houdt van natuurwijn is dit dé plek.

338352218_584298323641670_4711459359542309389_n
339656072_768473978128516_5314100082435858911_n
16
Adres
Kwakersstraat 24,
1053 WD Amsterdam

La Parole

Tijn Verstappen, bekend van restaurants als Pazzi, Oeuf, Gertrude en Van 't Spit, vond dit historische pand de perfecte plek voor een Franse bistro in de Westerse wijk. La Parole, geleid door de getalenteerde chef Olivier Hirschmann (26), biedt zeven dagen per week brunch, lunch, diner en borrel tegen betaalbare prijzen. Het menu omvat klassieke Franse gerechten zoals moules frites, omeletten en cheeseburgers, evenals innovatieve creaties zoals brioche toast met steak tartare en ravioli met krab in een bisquesaus. La Parole is een welkome aanwinst voor de buurt en biedt een ontspannen sfeer met uitstekende wijn en een gezellige bar om aan te hangen.

295079637_591004842678920_1576899559534590796_n
289654946_399354438825573_6894201784105698344_n
17
Adres
Van Limburg Stirumstraat 115,
1051 BA Amsterdam

Cafe Beurre

Café Beurre is een laagdrempelige plek waar je zonder reservering altijd welkom bent. Het restaurant heeft een voorliefde voor groenten en boter, en gebruikt geen vlees of vis in hun gerechten. De wijnkaart is samengesteld door voormalig medewerker van Balthazar's Keuken en De Wijnwinkel, en biedt een selectie van Franse en Italiaanse wijnen tegen fatsoenlijke prijzen. Het restaurant heeft ook veel aandacht voor aperitieven en serveert een klassiek Frans hapje van radijs met zelfgemaakte boter van biologische boerderij De Beekhoeve. De menukaart wisselt regelmatig en biedt gul smakende, ongecompliceerde gerechten die uit de losse pols lijken te zijn ontstaan.

20220414-Cantine-de-Caron-©-Chantal-Arnts-17
20220414-Cantine-de-Caron-©-Chantal-Arnts-268
18
Adres
Pazzanistraat 8,
1014 DB Amsterdam

Cantine de Caron

Cantine de Caron in Westerpark is alweer het vierde restaurant van de bekende chef Alain Caron en zijn zonen. Het restaurant begon een paar jaar geleden als pop-up Grand Caron op het Westergasterrein, maar het werd al snel duidelijk dat ze konden blijven onder de naam Cantine. Binnen deze voormalige fabrieksruimte bevindt zich een brasserie die een warm welkom biedt, of het nu gaat om een snelle lunch of een uitgebreid diner. Of je nu binnen plaatsneemt aan een van de tafels of buiten op het zonovergoten terras met uitzicht over het Westerpark. Op de menukaart ontdek je vertrouwde Franse gerechten met een mediterrane sfeer. Terwijl de wijnkaart schittert met wijnen uit vooraanstaande regio's in heel Frankrijk.

344958756_744684200721961_1937864838698341245_n
350812931_924913161950865_6719435353221097677_n
19
Adres
Hoofdweg 141,
1057 CN Amsterdam

Restaurant Felperlaan

Recent heeft Restaurant Felperlaan zijn deuren geopend in de Baarsjes. De eigenaren zijn bekend van Café Mundi. Eigenaresse Lila, en haar partner Benten willen kunstenaars uit de buurt de mogelijkheid bieden om hun kunst te exposeren. Het restaurant is een bruisende buurtstek met de focus op goed eten en een toegankelijke sfeer. Het dagmenu, seizoensgebonden en geprijsd tussen de 39 en 49 euro, wordt om de drie à vier weken vernieuwd. Daarnaast biedt het restaurant een (borrel)hapjeskaart met vaste items zoals oesters, huisgemaakte paté (ook vegetarisch) en diverse vegetarische gerechten. De keuken combineert invloeden uit Zuid-Frankrijk, Noord-Italië en Spanje.

Zuid
344794704_172401005427383_4729904843469609369_n
347634872_1412020886212625_495521124589363058_n
20
Adres
Frans Halsstraat 28,
1072 BS Amsterdam

Café Caron

Café Caron werd geboren uit de inspiratie van Alain en Roeltje thuis. Hun zonen Tom en David wilden een restaurant beginnen dat aanvoelde alsof je aan hun eigen eettafel zat, waar top gerechten zonder poespas in een huiselijke setting werden geserveerd. De menukaart is compact en wisselt naargelang het aanbod van het seizoen. De wijnkaart is stevig geworteld in Frankrijk. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot 4 zaken.

a47a0d_544e9cc89cd4470eb63806a4654b427d_mv2
a47a0d_fb5e2a64d06040578cf8264ee6b4ddff_mv2
21
Adres
Govert Flinckstraat 308,
1073 CJ Amsterdam

Restaurant Mont Blanc

Chef Thibault en zijn vrouw Dieuwertje Gordijn runnen al jaren succesvol Bistrot des Alpes. In oktober 2021 hebben zij op de Govert Flinckstraat 308 een nieuw restautant geopend. Hier kan je op culinaire ontdekkingsreis rondom de Mont Blanc. Chef Thibault neemt je mee langs de bergmeren, door de bergen en tot slot naar de top van de Mont Blanc met zijn signature dessert. Een fine-dining ervaring in een warme sfeer.

22
Adres
Govert Flinckstraat 251,
1073 BX Amsterdam

Arles

Numa Muller, de chef uit Arles, creëert elke maand een nieuw 3, 4 en 5 gangen menu. Zijn neo-bistro gerechten zijn eenvoudig doch verrassend door de bijzondere combinaties van de Franse keuken met invloeden van buitenaf. De geheel Franse wijnkaart is een interessante combinatie van traditionele producenten met zowel opkomende vins naturels.
In 2022 is het restaurant voor het vijfde jaar op rij door Michelin bekroond met een Bib-Gourmand.

20220413-Petit-Caron-©-Chantal-Arnts-21
23
Adres
Gerard Douplein 10,
1072 VE Amsterdam

Petit Caron

Het kleine broertje van Café Caron, opgericht en gemanaged door Alain Caron en zijn zoons, gelegen op het altijd gezellig drukke Gerard Douplein. Reserveer een tafeltje op het terras en waan je in de Parijse wijk Les Marais. Bestel de signature dish van Petit: Côte de Boeuf, en een mooie fles Lowel. De wijn komt ook uit de koker van de Caron Familie, en is vernoemd naar de jongste zoon uit het telg Caron. Een soepele wijn rode wijn, het liefst mild gekoeld gedronken, uit de Loire, die zich ideaal leent om te genieten van alles wat Petit te bieden heeft.

109766827_132145775204852_2275089963292755727_n
24
Adres
Govert Flinckstraat 175h,
1073 BT Amsterdam

Epicerie de Pijp

Een beetje Frankrijk in Amsterdam. Vanwege het gemis van franse delicatessen, als eigenaresse Merabi naar Frankrijk ging kwam ze terug met tassen vol boodschappen, is deze zaak om de hoek van de Albert Cuyp markt geopend.
Alle producten zijn door de eigenaren zelf uitgezocht en geïmporteerd. Versproducten zoals Le Mi-chèvre Soignon, een kaas gemaakt van geit en koelmelk, maar ook galettes Saint Jacques, crêpes gevuld met coquilles in roomboter-peterseliesaus.

 

437922501_1117156876006867_728206199129953616_n
25
Adres
Albert Cuypstraat 58-60,
1072 CV Amsterdam

Auberge Amsterdam

De eigenaren van onder andere 212 (**), de Juwelier (*) en Bistro de la Mer (*) waren zelf een fervent bezoeker van voorheen Auberge jean & Marie. Nu zetten zij de Auberge traditie voort op deze zelfde plek. Voor 38 euro eet je hier een uitstekend 3 gangen menu.

Bisous-001-24-05-by-RVDA-DSC_0270
26
Adres
Albert Cuypstraat 31,
1072 LZ Amsterdam

Bisous

Een 'over de top interieur' van Jean-Philippe Demeyer (Architectural Digest AD100 architect) gecombineerd met een uitstekende keuken waarvan ze zelf zeggen 'A sumptuous French – Zeeland cuisine'.  Een goed voorbeeld hiervan zijn de Zeelandse kokkels in een room witte wijnsaus afgemaakt met Pasris en peterselie. Bisou!

339816079_240302538447892_8075740380035601622_n
27
Adres
Van Baerlestraat 47-49,
1071 AP Amsterdam

L'Entrecôte et les Dames

L’Entrecôte et les Dames omarmt het concept van een formule-restaurant, zoals de Fransen het noemen. Binnen een sfeervol ingerichte Franse brasserie staat de entrecôte centraal, altijd met een lichte 'bleu' bereiding van het Maas-Rijn-IJsel rund. Dit wordt geserveerd met frietjes en een verfrissende salade. Als je hierna nog trek hebt krijg je nog een keer een portie opgediend. Liever geen vlees? Als alternatief serveren zij in roomboter gebakken sliptong met ravigottesaus. Zelfde formule en zelfde prijs als het entrecôte menu.

Schermafbeelding 2022-05-18 om 16.11.48
Schermafbeelding 2022-05-18 om 16.12.05
28
Adres
Willemsparkweg 74,
1071 HK Amsterdam

George W.P.A

George W.P.A is de ideale plek om neer te strijken voor een goed glas wijn en lekker eten met een chique touch. De brasserie in Zuid is naar eigen zeggen een combinatie van klassieke Franse gerechten, verpakt in New-Yorkse stijl en staat bekend om signature dishes zoals gegrilde kreeft en Blackened Tuna. Treed binnen (op reservering) in het "Upper South" van Amsterdam en see for yourself!

foto-oesters
29
Adres
Van Baerlestraat 158,
1071 BG Amsterdam

Brasserie van Baerle

De Franse brasserie van Baerle is niet meer weg te denken uit het Amsterdamse stadsbeeld. Met een levensloop van al 41 jaar in Amsterdam-Zuid, is het een vertrouwde plek. De compacte lunch- en dinerkaart bestaat uit klassieke gerechten uit de overwegend Franse brasserie keuken én vernieuwende eigentijdse gerechten.  In het seizoen zijn er altijd oesters, asperges en kreeft. Naast à la carte is er zowel voor lunch als diner een wisselend 3-gangen keuzemenu dat sinds 2010 jaarlijks door Michelin met een ‘BIB Gourmand’  onderscheiden wordt. Grootspraak, de restaurantgids voor wijnliefhebbers, rangschikt Brasserie van Baerle al jaren tot de beste ‘wijnrestaurants’ van Amsterdam.

Schermafbeelding 2023-01-25 om 11.22.35
IMG_0053-772×1030
IMG_0051-773×1030
30
Adres
Hoendiepstraat 2,
1079 LT Amsterdam

Pasteibakkerij

In het voormalig slachthuis van de Rivierenbuurt vind je vandaag de Pasteibakkerij. Ze maken hier allerlei soorten worsten, paté, spek, ham en andere chacuterie in Franse stijl. De Pasteibakkerij is vernoemd het gerecht pastei; waar paté wordt gebakken in korstdeeg. Gedurende het jaar verkoopt de Pasteibakkerij haar vaste assortiment maar tijdens de feestdagen kun je hier ook traditionele pastei gerechten kopen.

Schermafbeelding 2022-09-27 om 12.59.20
Schermafbeelding 2022-09-27 om 12.59.31
31
Adres
Stadionplein 24,
1076 CM Amsterdam

Wils Bakery & Café

In Amsterdam Zuid vind je nu Wils Bakery Café op de begane grond. Een mix van bakkerij en Franse bistro. Wils is een nieuwe onderneming van chef Joris Bijendijk en de Vermaat Groep (Vermaat bezit Rijks en Wils).  In Wils Bakery Café combineren ze het ambacht van een bakkerij met de gezelligheid van een Franse bistro. Op de menukaart vind je herkenbare gerechten, bereid met hetzelfde vakmanschap als in Michelinster restaurant Wils. Proef de patisserie van Tania, de gerechten van Rudolf, lunch met het brood van Maxim en borrel met de wijnen van Barbora.

32
Adres
Amsterdamseweg 189,
1182 GV Amstelveen

Le Fournil Amstelveen

Le Fournil is dé plek in Amstelveen voor echte Franse baquettes, croissants, of madeleines. Schrik niet van de rij.
Tijdens regelmatige familiebezoekjes in Nederland, groeide bij  Sébastien Roturier, Fransman en ambachtelijk bakker, en Susan, zijn Nederlandse vrouw beetje bij beetje het idee om daar een bakkerij te beginnen: dezelfde bakkerij als in Frankrijk, maar dan in Nederland. Sébastien: “Ik vond het een uitdaging om de eerste Franse bakker te zijn die in Nederland een winkel opende.”

w985_957891_nl.jpg
w985_957903_nl.jpg
w985_957738_nl.jpg
33
Adres
Hoogstraat 17,
1391 BR Abcoude

Phil & Déjean

Gérard Déjean en Philbère Nijenhof reizen twee keer per week af naar de grootste versmarkt van Europa: Rungis, iets ten zuiden van Parijs. Hier kopen zij de mooiste versproducten, die even later rechtstreeks tot bij jou in de keuken kunnen worden afgeleverd. Daarnaast runnen ze sinds 2020 een Traiteur-Kaas & Delicatessen winkel in Abcoude met een heuse wijnzolder erboven.

Oost
332894119_921385202326600_5373420399738393924_n
34
Adres
Mauritskade 61,
1092 AD Amsterdam

Spring Cafe Brasserie

In het vijfsterrenhotel Pillows Grand Boutique Hotel Maurits At The Park bevindt zich Spring Café Brasserie met uitzicht op het Oosterpark en een heerlijk terras voor de zomer. Binnen heerst een echte brasseriesfeer met een gevarieerd menu, waaronder klassiekers zoals steak tartaar en prei met sauce gribiche.

424596480_18280834828163733_2921239417396427875_n
424881953_18280834837163733_8258135845662124209_n
35
Adres
Dapperstraat 1,
1093 BK Amsterdam

Café Wu

Café Wu is een moderne bistro, geïnspireerd door de Chinese keuken en cultuur. Timo de Beurs (voorheen slagerij de beurs) serveert spannende gerechten van klassiek Chinees tot een vrije interpretatie hiervan met Europese technieken en producten. Op de wijnkaart van Chi Ling Wu (voorheen o.a. Scheepskameel) staan Europese wijnen met nadruk op Frankrijk, Duitsland en Italië. Café Wu hanteert zowel een vijf-gangenmenu als een beknopt á la carte-menu. Naast goed eten en fijne wijn is er ook bijzondere aandacht voor muziek, met een belangrijke rol voor elegant vinyl en tape.

Low-Res-Rijsel-2019-Copyright-Janus-van-den-Eijnden-32
36
Adres
Marcusstraat 52,
1091 TK Amsterdam

Rijsel

Restaurant Rijsel is vernoemd naar de Franse stad Lille; wat door mensen uit Vlaanderen Rijsel wordt genoemd. Net als Lille, heeft Restaurant Rijsel een industrieel karakter. In het pand dat vroeger als huishoudschool fungeerde worden nu dagelijks lekkere gerechten geserveerd met Franse en Vlaamse invloeden. Er is een ruime keus uit vlees-, vis- en groentegerechten. Klassiekers als poussin rotie, huzarensalade, cote de boeuf met bearnaise saus, vissoep etc staan al jarenlang naar tevredenheid van een grote groep vaste gasten op de kaart. De uitgebreide wijnkaart heeft een lichte focus op Frankrijk.  Het restaurant is gelegen vlak naast de Weesperzijde dus na het diner kun je ook nog genieten van een wandeling langs de Amstel of een biertje bij café Hesp.

329812250_769176067851048_377976625447319799_n
37
Adres
Schollenbrugstraat 8,
1091 EX Amsterdam

Troef

Raymond Plat (voormalig souschef van 212), Niels Leijssenaar (restaurantmanager bij Ron Blaauw), Willem Alberts en Roderick Kunst (mede-eigenaren van Escobar) bundelen hun krachten en beginnen samen restaurant Troef.  De mannen willen een huiselijke sfeer creëren en serveren lekker eten zonder te veel poespas. Het menu wordt gedomineerd door klassieke Franse en Italiaanse gerechten. Als voorgerecht kun je onder andere kiezen voor ansjovis en sardientjes, oesters met beurre blanc of krokante kalfswang met oestercrème. Als hoofdgerecht zijn er opties zoals kreeft met antiboisesaus en schuim van bisque of ribeye.

 

365467541_986589375792865_5830167412457838904_n
345246767_2159378677595305_3282055649874193652_n
38
Adres
Javastraat 42,
1094 HJ Amsterdam

Le French Café

Le French Café bevindt zich in de drukke Javastraat van Amsterdam Oost.. Het is een plek waar je net zo makkelijk kunt aanschuiven voor een ontspannen ontbijt als voor een heerlijk diner. Of je nu zin hebt in Franse klassiekers zoals een uitgebreid plateau met schaal- en schelpdieren of een smakelijke cassoulet. Of gewoon wilt genieten van een pastis of een goed glas natuurwijn op het terras of aan de stamtafel, het kan hier allemaal.

gbro-20200608-0011
39
Adres
Ringdijk 23,
1097 AB Amsterdam

La Vallade

In La Vallade waan je je voor even in Frankrijk, waar de zon schijnt en het eten heerlijk is. In 1989 werd dit restaurant opgericht, en sindsdien is het unieke concept een hit bij de Amsterdammers. Je eet hier wat de pot schaft, met een dagelijks wisselende kok. Hier wordt het eerlijke Franse platteland geserveerd in een charmant decor. Het ietwat verstopte plekje is prachtig van binnen en van buiten. Een aanrader voor de liefhebber van een bourgondische eet-ervaring.

Noord
40
Adres
Van der Pekplein 15,
1031 CN Amsterdam

Dolzon

Op het Van der Pekplein ligt tussen andere kleine ondernemers bakkerij Dolzon verscholen. Het zou spijtig zijn om dit kleine bakkertje over het hoofd te zien. Hier verkopen ze namelijk lekkere zelfgemaakte broden, gebakjes en andere lekkere dingen, allemaal met veel liefde gemaakt. Het goede nieuws is dat de bakkerij ook op zondagochtend open is zodat je hier een echte versgebakken Franse croissant kan op kan peuzelen. Deze zijn alleen zo lekker dat je er wel heel snel bij moet zijn, want de croissants gaan snel.

365613362_18040647061503138_7447796376561151910_n
327830847_1592455367907629_5779992317959766377_n
41
Adres
Purmerplein 8,
1023 BD Amsterdam

Lazuur

Lazuur is een gezamenlijk project van Rogier en Elise, eigenaren van Lastage* in Amsterdam. Met Sherif Khalil aan het hoofd hebben ze de ideale chef die de Franse keuken naadloos verweeft met zijn Portugese achtergrond. Het menu biedt gerechten om te delen. Elke eerste zondag van de maand serveren zij een Sunday Roast, drie klassieke-gangen voor de brunch of lunch. Een ander pluspunt is de wijnkaart, die omvat een ruime selectie bijpassende Madeira- en portwijnen.

Onlangs bekeken
Bekijk het overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?