Kenmerken
Tweede Weteringdwarsstraat 59D, Amsterdam
Prijs
 • € 375.000,- Kosten koper
Aanvaarding
 • In overleg
Vertrekken
 • 2 kamers
 • 1 slaapkamers
Onderhoud
 • Intern: Goed
 • Extern: Goed
Oppervlakten & Inhoud
Woon Oppervlakte: 35 m2
Inhoud: 116 m3
Bouwjaar
2006
Voorzieningen
 • Mechanische ventilatie
Garages
 • Geen garage
Parkeer faciliteiten
 • Betaald parkeren
 • Openbaar parkeren
 • Parkeervergunningen
Verwarmings soorten
 • Cv ketel
Warm water soorten
 • Cv ketel
Bestemming
 • Woonruimte
Grondsituatie
 • Volle eigendom
Buitenruimte
 • Geen tuin
 • Balkon
Kadestraal
Gemeente Amsterdam
Sectie I
Nummer 11629
Soort
 • Appartement
 • Bovenwoning
Overige kenmerken
 • OZB ('23) € 153,44 per jaar
 • Rioolheffing ('23) € 160,43 per jaar 
 • Servicekosten VvE ('23) € 89,49 per maand
Plattegrond
Tweede Weteringdwarsstraat 59D, Amsterdam
Documenten
Tweede Weteringdwarsstraat 59D, Amsterdam
Locatie
Tweede Weteringdwarsstraat 59D, Amsterdam
Eten & drinken
01
Adres
Weteringstraat 37,
1017 SM Amsterdam

Café de Wetering

Een bruine kroeg ten voeten uit en niet eenvoudig te vinden als je niet precies weet waar je wezen moet. Het cafe bevind zich in een prachtig 17e eeuws pand. Er is een vide boven de bar waar zich een open haard bevindt. Dit bruincafé is ook bijzonder omdat het een uitstekende wijnkaart heeft, en dat zie je niet vaak in klassieke Amsterdamse kroegen. Uiteraard ook heerlijk bier, borrelnootjes en, niet onbelangrijk, je betaalt hier alleen in cash.

02
Adres
Weteringstraat 41,
1017 SM Amsterdam

Restaurant Watergang

In dit monumentale pand is sinds een paar jaar Restaurant Watergang. Hiervoor zat er decennialang La Cacerola, en de sfeer van een intiem restaurant dat je het gevoel geeft alsof je in een woonkamer van een monumentaal pand eet, hebben ze gelukkig behouden. De chefs maken prachtige gangenmenu’s, of je bestelt a la carte. Je kan variëren hoeveel gangen. Heerlijke wijnkaart, en geweldige bediening.

03
Adres
Weteringstraat 48,
1017 SP Amsterdam

Back to Black

Back to Black is een koffiebar met een eigen branderij aan de Weteringstraat. Bij Back to Black wordt elk stap in het productieproces van koffie met passie en vakmanschap uitgevoerd. Vanuit hun liefde voor koffie reizen de eigenaren van Back to Black de hele wereld af op zoek naar de beste producten. Deze verkopen zij vervolgens in hun eigen zaak. Naast koffie serveren ze ook lekkere koekjes en taartjes én ze verkopen ook eigen t-shirts met mooie designs.

04
Adres
Prinsengracht 598,
1017 KS Amsterdam

Buffet van Odette

Odette Rigterink begon Buffet van Odette in 1994. Ze serveerde om te beginnen maaltijden die vooral gezond en makkelijk waren. Later werd het een minirestaurantje en inmiddels zit ze in een groot pand op de zonnige kant van de Prinsengracht. Ze serveren hun vaste klassiekers en koken ook met het seizoen mee en hebben een uitgebreide (natuur)wijnkaart. Hoe dan ook: voor goed eten (lunch, aperitivo en diner) kan je hier absoluut terecht. Leuk om te weten: je kan er ook slapen, bij Bed van Odette om de hoek!

05
Adres
Noorderstraat 19h,
1017 TR Amsterdam

Sukhothai Thanee

Misschien komt de naam van dit restaurant je bekend voor. Want de eigenaren van dit restaurant bezaten vroeger de succesvolle streetfood stal in Amsterdam, namelijk Sukothai Streetfood Expres. Tegenwoordig zijn ze volop bezig bezig met het runnen van een chique restaurant. Ze koken vanuit de Thaise traditie met eerlijke ingrediënten. Wat je zeker niet mag missen zijn de curry's van van versgemaakte currypasta’s.

06
Adres
Vijzelstraat 135,
1017 HJ Amsterdam

Tokyo Ramen Takeichi

Deze Japanse ramen keten heeft inmiddels al meerdere vestigingen over de hele wereld. In Amsterdam zijn inmiddels al drie vestigingen. Tokyo Ramen Takeichi is bekend om zijn gezonde ramen met kip en groentebouillon. Doordat ze trouw blijven aan de Japanse roots is het een authentieke restaurant. Naast hun specialiteit zijn de side dishes ook heerlijk. De 'karaage' zal je niet teleurstellen.

07
Adres
Prinsengracht 955,
1017 KL Amsterdam

Bar Gui

Bar Gui is een nieuwe hotspot aan de Prinsengracht in Amsterdam van ondernemer en chef-kok Guillaume de Beer.
Guillaume (Gui) is voormalig eigenaar / partner van de Breda groep en heeft zijn sporen in verschillende top zaken verdiend. In de voormalige 'De Fles" aan de Prinsengracht komen de Bretonse en Brabantse invloeden terug van De Beer. Je kunt kiezen voor een 3 gangen menu waaraan je 'extra's' kunt toevoegen of het  ‘carte blanche’ menu. Gui is ook eigenaar van het eigenzinnige 'Paindemie'.

08
Adres
Prinsengracht 568,
1017 KR Amsterdam

Heuvel

Buurtbewoners en galeriehouders uit het Spiegelkwartier komen regelmaat op bezoek. Bij Café Heuvel is het bijna elke dag dag rond 17:00 nog volop borreluur.

09
Adres
Kerkstraat 148A,
1017 GR Amsterdam

Tokyo Ramen Takeichi

Deze Japanse ramen keten heeft inmiddels al meerdere vestigingen over de hele wereld. In Amsterdam zijn inmiddels al drie vestigingen. Tokyo Ramen Takeichi is bekend om zijn gezonde ramen met kip en groentebouillon. Doordat ze trouw blijven aan de Japanse roots is het een authentieke restaurant. Naast hun specialiteit zijn de side dishes ook heerlijk. De 'karaage' zal je niet teleurstellen.

10
Adres
Keizersgracht 600,
1017 EP Amsterdam

Carmen

Winkel, restaurant en guesthouse. Eigenaren Carmen Atiyah de Baets en Joris ter Meulen Swijtink openden na enkele jaren gewerkt en gewoond te hebben in Londen deze geweldige hotspot op de Keizersgracht. Carmen selecteerde een fijne mix van mode, interieur, accessoires van bijzondere ontwerpers. Joris bestiert de keuken waar regelmatig buitenlandse bevriende chefs gehost worden.

11
Adres
Weteringschans 187c,
1017 XE Amsterdam

Sizz

Midden in het centrum bevindt zich het Indiase restaurant Sizz. Het eten is zeer smaakvol en de porties zijn royaal en perfect om te delen. De sfeer is uitnodigend en voelt als een ouderwets familierestaurant met een moderne twist.  Als je gaat, mag je hun lamsspiesjes, papadums, boterkip of chocoladetaart niet missen!

12
Adres
Lijnbaansgracht 267 HS,
1017 RL Amsterdam

Shiraz

Shiraz is niet voor niets als winnaar uit de wijnbar van het jaar wedstrijd gekomen. In het hartje van Amsterdam ligt deze geliefde wijnbar, waar je nieuwe wijnen kan ontdekken of terug kan vallen op je favoriete wijn. Als je het lastig vindt om te kiezen tussen de in totaal 150 wijnen, staat het personeel altijd paraat om je van vakkundig advies te voorzien of om iets te laten proeven. In deze tuin van wijnen kan je genieten van een heerlijk glas wijn met een bijbehorend hapje.

13
Adres
Korte Leidsedwarsstraat 139-141,
1017 PZ Amsterdam

Taste of Culture

Tate of Culture schijnt de plek te zijn waar chefs midden in de nacht naartoe gaan als ze zin hebben in Chinees eten. En ik geef ze geen ongelijk. De menukaart is enorm uitgebreid, je kan kiezen tussen authentieke Chinese gerechten of dimsum. Een gerecht wat je zeker niet mag missen is de eend. Je kan het half of heel bestellen, met rijst en verschillende sauzen of getrancheerd en geserveerd met flensjes.

Boodschappen
14
Adres
Vijzelgracht 15,
1017 HM Amsterdam

Patisserie Holtkamp

Patisserie Holtkamp is een bekend begrip onder de Amsterdammers. Ooit bekend geworden met de altijd verse tompouce, is Holtkamp tegenwoordig dé plek om de lekkerste (citroen)taarten en garnalenkroketten te halen. De recepten werken al jaren heel goed, want rond de feestdagen staat er altijd een rij. Het kleine winkeltje aan de Vijzelgracht is functioneel, maar vooral mooi authentiek. Het personeel is ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Zeker een bezoekje waard.

15
Adres
Kerkstraat 121,
1017 GE Amsterdam

Casa del gusto

Gianni en Gessica hebben een duidelijke toekomstvisie voor Casa del Gusto. ‘We willen een klein bedrijf blijven dat met kleinschalige boeren samenwerkt: dat is ons concept. ‘Alle boeren met wie wij werken, kennen we persoonlijk. Wij kopen onze Grana Padano – de populairste kaas van Italië – in bij een boer die slechts twee stukken per dag produceert. Dat is bijna niets vergeleken grote industriële producenten die honderden exemplaren per dag leveren. Wat wij heel belangrijk vinden, is dat je door de smaak van onze salami’s, pasta’s en bieren de producenten leert kennen.' Je moet de liefde die de boeren erin hebben gestopt terug kunnen proeven’, legt Gessica uit. Van hazelnootpasta en gnocchi tot bottarge en aloë vera-beautyproducten: de winkel staat vol heerlijke delicatesse en mooie producten. Casa del Gusto is, net zoals de naam suggereert, een smaakhuis voor zijn klanten.

Kunst & cultuur
16
Adres
Lijnbaansgracht 314,
1017 WZ Amsterdam

Lumen Travo Galery

Vlakbij het Rijksmuseum ligt een intieme en discrete maar ook zeer opmerkelijke galerie: de Lumen Travo Galery. De galerie vertegenwoordigt veel van de meest vooraanstaande internationale hedendaagse kunstenaars zoals: Tiong Ang, Dennis Adams en Georges Adéagbo, die u zullen verrassen met de kwaliteit van hun kunstwerken.

17
Adres
Lijnbaansgracht 314,
1017 WZ Amsterdam

Lumen Travo Gallery

Lumen Travo is opgericht door Marianne van Tilborg in 1985. Het is een hedendaagse kunstgalerie in Amsterdam. Elk jaar organiseert de galerij diverse tentoonstellingen in samenwerking met zowel opkomende als gevestigde kunstenaars. Lumen Travo maakt zich zorgen over actuele thema's zoals identiteit, representatie en postkolonialisme en streeft ernaar de veelheid aan stemmen te laten zien die een rol spelen in onze geglobaliseerde samenleving. Door krachtige en diverse artistieke perspectieven te presenteren, die niet beperkt blijven tot het westerse gezichtspunt, engageert deze galerij zich in een visueel gesprek met open ogen voor de hele wereld.

18
Adres
Lijnbaansgracht 317,
1017 WZ Amsterdam

Akinci

De liefhebber voor hedendaagse kunst zit bij AKINCI zeker goed. AKINCI heeft een grote focus op nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en is expliciet geëngageerd met kunstenaars die socio-politieke, ecologische en gender vragen in hun werk integreren. Hun programma wordt bepaald door een diversiteit aan media en cross-overs tussen geluid, architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, film en installatie. Je vindt er werken van o.a. Stephan Balkenhol, Theo Jansen en Edwin Zwakman.

19
Adres
Lijnbaansgracht 318,
1017 WZ Amsterdam

M.Simons

M.simons is opgericht in 2021. Het is een galerie gevestigd in het historische centrum van Amsterdam. Hoewel de galerie voornamelijk gefocust is op schilder-en grafische kunst biedt het ook ruimte voor diverse andere artistieke media, waaronder fotografie en beeldhouwkunst.

20
Adres
Keizersgracht 672,
1017 ET Amsterdam

Museum van Loon

In een voormalig woonhuis uit 1672 aan de Amsterdamse grachtengordel ligt Museum van Loon. Naast vaste opstelling met (historische) portretten, meubilair, zilverwerk en porselein, worden hier ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd waarbij een deel van de collectie van het museum, het huis, of de geschiedenis van de familie Van Loon centraal staan. Achter het huis ligt de unieke tuin die is aangelegd in de stijl van de 17e eeuw. Kortom een museum waar je terecht kan voor erfgoed, kunstgeschiedenis én hedendaagse kunst.

21
Adres
Keizersgracht 609,
1017 DS Amsterdam

Foam

Foam is een fotografiemuseum die meestal meerdere tentoonstellingen tegelijk presenteert. De exposities wisselen van historische foto’s tot kunstfoto’s en van documentairefotografie tot modefoto’s. Elk jaar wordt er werk vertoond van bekende fotografen; denk aan Helmut Newton en William Klein. Foam stimuleert jong talent en zij hebben dan ook de kans om hun werk tijdelijk tentoon te stellen. De zalen zijn strak en modern vormgegeven en de foto’s zijn met spotjes verlicht, zodat deze goed zichtbaar zijn. Foam kan je elke paar maanden opnieuw bezoeken door hun constant wisselende exposities.

22
Adres
Museumstraat 1,
1071 XX Amsterdam

Rijksmuseum

De architect, Pierre Cuypers, had voor het Rijksmuseum een ontwerp in historische stijl gemaakt, een mengeling van gotiek en renaissance en vol van vaderlandse symboliek. Na jarenlang gedoe - velen vonden het te middeleeuws, te katholiek en te weinig écht Nederlands – startte de bouw in 1876. In 1885 werd het officieel geopend. Naast de bestaande collectie kwamen bijna alle oudere schilderijen van de Stad Amsterdam in het Rijksmuseum te hangen, zoals Rembrandts Joodse bruidje die de bankier A. van der Hoop aan de stad had nagelaten. Ook kwam er kunst uit Haarlem, kreeg een deel van het Kabinet van Zeldzaamheden een vaste plek en het prentenkabinet een eigen ruimte. Een waardige collectie, in een schitterend gebouw.
Bij de laatste renovatie (2003-2013) kreeg het gebouw de oorspronkelijke structuur van Cuypers terug. Het gebouw is gemoderniseerd maar is tegelijkertijd van binnen weer meer het gebouw van Cuypers geworden, in al z’n grandeur. Schilderkunst, kunstnijverheid en geschiedenis zijn niet meer in aparte delen van het gebouw te zien. Alles vormt samen één chronologisch verhaal: het verhaal over de Nederlandse kunst en geschiedenis, van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw.

23
Adres
Prinsengracht 510 O,
1017 KH Amsterdam

Mia Karlova Galerie

Mia Karlova Galerie, gelegen aan de Prinsengracht, streeft ernaar een dialoog tot stand te brengen tussen werken van verschillende genres door middel van een gemeenschappelijke emotionele taal. Mia Karlova Galerie zet functionele beeldhouwkunst in de schijnwerpers met een intrigerend programma van internationale hedendaagse kunstenaars en productontwerpers. Deze kunstvorm, die originaliteit uitstraalt in ontwerp of materiaal, biedt een uitzonderlijk plezier tijdens de interactie.

24
Adres
Kerkstraat 105-A,
1017 GD Amsterdam

Siewe Gallery

Slewe Gallery is in 1944 opgericht door Martita Slewe. De galerie is gespecialiseerd in hedendaagse kunst. Het internationaal georiënteerde programma legt vanaf het begin de nadruk op actuele ontwikkelingen in de abstracte kunst, met name in de schilderkunst. De galerie vertegenwoordigt zowel gevestigde als opkomende kunstenaars uit diverse generaties en landen.

Interieur
25
Adres
Vijzelstraat 77,
1017 HG Amsterdam

Enter the loft

Enter the Loft is een boetiek interieurwinkel en een interieur adviesbureau  met een passie; zien hoe ruimtes hun magie op mensen uitoefenen. Ga langs bij hun showroom aan de Vijzelstraat (by appointment only) en voel hoe zij ruimtes tot leven brengen door ze in te richten met hun favoriete interieurvondsten die met liefde en aandacht zijn gemaakt en die bestaan uit natuurlijke materialen – hout, leer, glas, staal, wol en keramiek.

Rustig wonen in de unieke Weteringbuurt

Een smaakvol appartement van circa 35 m² met balkon op een rustige locatie in de geliefde Weteringbuurt, nabij de Prinsengracht en de Spiegelgracht. Een fijne omgeving in de luwte van het toerisme, met om de hoek de gezelligheid van de wijk de Pijp en alle musea aan het Museumplein . 
Het appartement is recentelijk doordacht verbouwd met natuurlijke materialen, waaronder een schitterende houten vloer. Een luxe open keuken met inbouwapparatuur en veel aandacht voor detail en lichtinval maken dit een heerlijk huis. 

Een rondleiding
De authentieke stenen buitentrap en het nette trappenhuis geven toegang tot het appartement op de tweede verdieping. Aan de voorzijde van het appartement bevindt zich een lichte woonkamer. Aan de achterzijde ligt de ruime slaapkamer met openslaande deuren naar het balkon.
De badkamer is voorzien van een grote inloopdouche, wastafel, toilet en aansluitingen voor de wasmachine en droger. Een royale garderobekast maken dit stadsappartement compleet.

Het gebouw
De straat ligt in de geliefde Weteringbuurt. De namen herinneren aan de Wetering (watergang); die oorspronkelijk van buitenaf in het Spui uitmondde.

De buitenruimte
Aan de achterzijde is de slaapkamer met openslaande deuren naar het balkon. 

De omgeving
De woning is gelegen in het centrum van Amsterdam in de sfeervolle Weteringbuurt; een uitgesproken rustig stukje stad om de hoek bij de Prinsengracht en op loopafstand van het Rijksmuseum en De Pijp met o.a. de Albert Cuypmarkt. Een gewilde omgeving door o.a. een uitgebreid aanbod van cultuur, historie en op loopafstand van diverse voorzieningen. Om de hoek ontbijten, de goeie koffietentjes en een terrasje zorgen voor het perfecte stedelijk wonen.

De bereikbaarheid
De locatie is uitstekend bereikbaar middels het openbaar vervoer via de tramlijnen 16 en 24 op de Vijzelstraat en de 1, 17 en 19 op de Weteringschans. De woning ligt op loopafstand van het metrostation Vijzelgracht, zo sta je binnen tien minuten op het Centraal Station en Station Zuid. Luchthaven Schiphol, van deur tot deur, is binnen dertig minuten bereikbaar. 
De nabije Vijzelgrachtgarage is kortgeleden geopend, speciaal voor bewoners uit de buurt op basis van een parkeervergunning.

De bijzonderheden:
•    Woonoppervlakte circa 35 m² 
•    Energielabel B
•    Nieuwe fundering 2005
•    Gelegen op eigen grond
•    De keuken, badkamer en vloer zijn vernieuwd in 2019
•    Actieve en financieel gezonde vereniging van eigenaren
•    Servicekosten € 89,49 per maand
•    Huishoudelijk reglement
•    Trappenhuis is in 2021 geschilderd
•    De voorgevel en het houtwerk zijn in juni 2022 geschilderd
•    De achterzijde van de gevel is in oktober 2022 gereinigd, gestukt en afgewerkt. 
•    Meerjaren onderhoudsplanning 2021 tot 2031
•    Prettige en rustige locatie in het centrum

Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Onzerzijds wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn slechts indicatief.
De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De Meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor het geven van een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten niet volledig uit, door bijvoorbeeld interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting.

Wij hebben de eigenaar begeleid bij de aankoop van de woning aan de Tweede Weteringdwarsstraat 59 D. Dit was een leuk en divers proces waarbij de eigenaar weer in de dynamiek van de stad wilde wonen. Het toenmalige woongebied in Zuid was te saai. Suite Wetering, heeft een enorm huiselijk karakter en de omliggende bebouwing laat de industriële nijverheid van de stad zien. Originele wevershuizen en het Hodshon Dedelhofje dragen bij aan de lange historie van deze buurt. Inmiddels is de Weteringbuurt een belangrijk onderdeel van de cultuur historische Amsterdamse binnenstad. De eigenaar van het appartement heeft het huis optimaal gemoderniseerd. De centrale keuken, de mooie houten vloer en het lichtinval zorgen voor comfortabel wonen in sfeer en eigentijds karakter.

Designvisie
Deze woning vormt een onderdeel van een prachtig gerenoveerd gebouw dat in 2003 met zorg is gerenoveerd. Tijdens deze renovatie werd de fundering volledig vernieuwd, terwijl de oorspronkelijke gevels werden behouden. Ook is tijdens de renovatie de keuze gemaakt om de smalle trappenhuizen van de oorspronkelijke gebouwen 61 en 59 te vervangen door een ruim, gezamenlijk trappenhuis.
De welstand hechtte er veel waarde aan dat de originele portieken behouden bleven, omdat deze een cruciaal kenmerk vormen van de authentieke uitstraling van de gebouwen. Hierdoor behouden de woningen hun unieke karakter en historische charme.
De bebouwing van de weteringbuurt is omsloten door oude wevershuizen en karakteristieke binnenhofjes. Ook heeft de Vijzelgracht een hele nieuwe dynamiek en uitstraling gekregen door de aanwezigheid van het metrostation en mooie brede stoepen met bomen en terrassen.

Wonen en koken
De authentieke stenen buitentrap en het nette trappenhuis geven toegang tot het appartement op de tweede verdieping. Aan de voorzijde van het appartement bevindt zich een lichte woonkamer en keuken met inbouwapparatuur.

Slapen, baden en buiten 
Aan de achterzijde ligt de ruime slaapkamer met openslaande deuren naar het balkon.
De badkamer is voorzien van een grote inloopdouche, wastafel, toilet en aansluitingen voor de wasmachine en droger. Een royale garderobe- / bergingskast maken dit stadsappartement compleet.

Buurtgids
De woning is gelegen in het centrum van Amsterdam in de sfeervolle Weteringbuurt; een uitgesproken rustig stukje stad om de hoek bij de Prinsengracht en op loopafstand van het Rijksmuseum en De Pijp met o.a. de Albert Cuypmarkt. Een gewilde omgeving door o.a. een uitgebreid aanbod van cultuur, historie en op loopafstand van diverse voorzieningen. Om de hoek ontbijten, de goeie koffietentjes en een terrasje zorgen voor het perfecte stedelijk wonen.

Bereikbaarheid
De locatie is uitstekend bereikbaar middels het openbaar vervoer via de tramlijnen 16 en 24 op de Vijzelstraat en de 1, 17 en 19 op de Weteringschans. De woning ligt op loopafstand van het metrostation Vijzelgracht, zo sta je binnen tien minuten op het Centraal Station en Station Zuid. Luchthaven Schiphol, van deur tot deur, is binnen dertig minuten bereikbaar.

Parkeergelegenheid
De nabije Vijzelgrachtgarage is kortgeleden geopend, speciaal voor bewoners uit de buurt op basis van een parkeervergunning.
Met een parkeervergunning voor Centrum-2f mag u parkeren in Centrum-2.
Een parkeervergunning voor bewoners kost € 300,- per 6 maanden.
Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 3 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk. (Bron: Gemeente Amsterdam, september 2023).

’t Looiers Huys, een rijksmonument als gezinshuis

Buurtgids: de Jordaan rondom de Bloemstraat

Buurtgids: rondom de Apollobuurt

Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?