Het oudste in privé-eigendom zijnde woonhuis van Amsterdam, dat de sfeer ademt van vroegere eeuwen. Voorname families als de Realen en de Roeters hebben hier rondgelopen. In een twee jaar durende renovatie is het monument aangepast aan de huidige tijd zonder afbreuk te doen aan zijn geschiedenis.
De gevel is in de achttiende eeuw vernieuwd en opgetrokken in Lodewijk de XVI-stijl: elegant, slank en symmetrisch. Het souterrain, de bel-etage, de eerste verdieping en zolderverdieping beslaan in totaal 509 m2 waarvan 324 m2 gebruiksoppervlakte. De bel-etage is verbluffend hoog: 4,25 meter aan de rechterzijde van de gang en 4,60 aan de linkerzijde.
Een gepolijst geheel met ruime vertrekken, een zonnig dakterras en bijzondere details, gelegen aan drie grachten in het historische centrum van Amsterdam.
Een rondleiding
Een bijzonder tegelmozaïek van Jan de Meijer siert het voorportaal en loopt door in een mooie marmeren gang die toegang geeft tot de vertrekken op de bel-etage en het houten trappenhuis.
De huidige keuken was in eerdere tijden een Kleine Sijdelkamer (zijkamer) en staat in verbinding met de eetkamer in het voorhuis. Deze grote voorkamer, met lambriseringen, originele binten en een vroeg-zeventiende-eeuwse schouw, baadt aan het eind van de dag in zonlicht.
De witte zaal wordt nu gebruikt als woonkamer. Het plafond is geheel gerestaureerd en het profiel boven de haard is nog origineel. De lambrisering en de hoge glas-in-loodramen geven de ruimte een chique uitstraling. De deur naar de bibliotheek aan de achterzijde is vermoedelijk nog het origineel uit 1610. Ook hier glimmen de vloeren van de boenwas en is de haardplaats met 120 tegels van spelende kinderen een lust voor het oog.
Tussenverdieping
Een kamer met een elegante plavuizenvloer doet dienst als werkkamer. Achter de dubbele wanden is het knooppunt van intern leidingwerk, elektra en IT slim weggewerkt.
Eerste verdieping
De twee ruim bemeten slaapkamers hebben elk een eigen badkamer. De hoofdslaapkamer heeft grote vensters en een open haard. De tweede slaapkamer biedt zicht op de Oudemanhuispoort. Daarnaast is er een tweede knusse bibliotheek met een plafond uit de negentiende eeuw en een prachtige brede planken vloer.
Tweede verdieping
De tweede verdieping heeft een prachtig plankenplafond en de balken rusten op sleutelstukken met peerkraalmotieven. Het bovenste gedeelte van de spiltrap (vanaf trede acht) dateert uit de zestiende eeuw en de trapleuning is gemaakt door Frans Debets. De tuinkamer heeft een groot en zonnig dakterras. Ook is er een kinderkamer, een keuken en badkamer en een zolderkamer. De grote zolderkamer heeft een vide en een entresol. Deze etage is geheel zelfvoorzienend en kan uitstekend dienst doen als zelfstandige logeergelegenheid.
Souterrain
De oude keuken in het souterrain is bewaard gebleven en in oude glorie hersteld. Tijdens de renovatie is een middeleeuwse haardplaat gevonden en is het vroeg-zeventiende-eeuwse fornuis en de dubelle pomp met hardstenenbak gerestaureerd. Er liggen prachtige plavuizen en de muren zijn gesierd met witjes.
Het souterrain biedt toegang tot twee grachten en de wijnkelder aan de achterzijde heeft een geheim luik naar de werkkamer erboven. Er is een biljartkamer en de kluis uit de tijd dat het een bank is geweest, doet nu dienst als berging.
De buitenruimte
Een groot dakterras tussen de trapgevels van de oost- en zuidmuur is een heerlijke plek om in de zon te zitten, te ontbijten of zelfs te slapen als het heet in de stad is.
Het gebouw
In 1610 is het huidige gebouw gerealiseerd en in de loop der eeuwen aangepast. Zo is de gevel achttiende-eeuws en de zijmuur aan de Grimburgwal is uit de twintigste eeuw. De drie trapgevels, ranke stijlen en de symmetrie zijn uitingen van de Lodewijk de XVI-stijl. De parterreverdieping heeft twee hoogtes waaruit af te leiden is dat het vroeger twee woningen zijn geweest.
Dit bijzondere grachtenpand is voorzien van alle gemakken van een modern woonhuis en is gerestaureerd met respect voor de monumentale geschiedenis.
De omgeving
• Een groot cultureel aanbod zoals Nationale Opera & Ballet, Hermitage Amsterdam, Allard Pierson Museum en Foam.
• Een levendige Nieuwmarkt met boerenmarkt op zaterdag.
• Een groot en veelzijdig winkelaanbod in het centrum van Amsterdam.
• Goed aangeschreven restaurants en grand cafés in de directe omgeving zoals De Jaren, Freddy’s Bar en Restaurant Flore.
• De Laatste Kruimel, een ambachtelijke bakker met heerlijke scones.
De parkeergelegenheid
Parkeren op straat en onder de Stopera is mogelijk via het vergunningenstelsel.
Bereikbaarheid
Gunstig gelegen ten opzichte van de uitvalsweg A10 via de Piet-Heintunnel en de IJ-tunnel. De metrohalte van de Noord-Zuidlijn zijn op korte afstand en op het Rokin zijn meerdere tramlijnen.
De bijzonderheden
• Oudste woonhuis in privébezit in Amsterdam van in totaal 509 m²
• Drie trapgevels en gelegen aan drie grachten
• Meerdere open haarden en geheime luiken waarachter men zich kon verbergen
• Met zorg, liefde en kunde totaal gerenoveerd tussen 2004 en 2006
• Een dakterras met veel zon en privacy
• Gelegen op eigen grond en liggend in een rijksbeschermd stadsgezicht
• Rijksmonument onder nummer 6096
Kijk voor meer informatie op onze BRSM website.
------------------------------------------------------------------
Het Huys Aan De Drie Grachten
Het adres deed me vermoeden dat het een oud monument was en dat klopte. Het blijkt zelfs het oudste woonhuis in privébezit te zijn van Amsterdam. Een pand dat bij iedere makelaar bekend is vanuit de opleiding. Een vraag in de vaktest is; “Waar ligt het huis aan de drie grachten?”.
Al meer dan 600 jaar zijn deze percelen bebouwd geweest. Weliswaar niet in de huidige vorm, maar eerst als twee houten huizen. Daarna is in 1610 het huidige stenen huis opgetrokken. Een huis en locatie met historie.
Het is een uniek grachtenhuis met veel geschiedenis dat er fier bijstaat. Voor mij als makelaar een juweel om te zien, zo vervlochten met de tijd en met bouwkenmerken die ik zelden zie in deze goede conditie.
Denk aan vensters met glas-in-loodramen, oude haardplaatsen, trapgevels, pen-gatverbindingen, zeer oude trapdelen en mooie mozaïeken.
Een bewoner is hier passant in de tijd.
De vrouw des huizes heeft hier samen met haar man en kinderen heerlijk gewoond. Nu de kinderen op zichzelf wonen met eigen gezinnen, is het tijd om dit monument door te geven aan een volgende bewoner.
Kees Kemp & Otte van Apeldoorn | Makelaar Broersma Wonen
Geschiedenis
In 1610 is het huidige gebouw gerealiseerd en in de loop der eeuwen aangepast. Zo is de gevel achttiende-eeuws en de zijmuur aan de Grimburgwal is uit de twintigste eeuw.
De drie trapgevels, ranke stijlen en de symmetrie zijn uitingen van de Lodewijk de XVI-stijl. De parterreverdieping heeft twee hoogtes waaruit af te leiden is dat het vroeger twee woningen zijn geweest.
Dit bijzondere grachtenpand is voorzien van alle gemakken van een modern woonhuis en is gerestaureerd met respect voor de monumentale geschiedenis.
ANNO 1610
Het oudste in privé-eigendom zijnde woonhuis van Amsterdam, dat de sfeer ademt van vroegere eeuwen. Voorname families als de Realen en de Roeters hebben hier rondgelopen. In een twee jaar durende renovatie is het monument aangepast aan de huidige tijd zonder afbreuk te doen aan zijn geschiedenis.
De gevel is in de achttiende eeuw vernieuwd en opgetrokken in Lodewijk de XVI-stijl: elegant, slank en symmetrisch. Het souterrain, de bel-etage, de eerste verdieping en zolderverdieping beslaan in totaal 509 m² waarvan 324 m² gebruiksoppervlakte.
De bel-etage is verbluffend hoog: 4,25 meter aan de rechterzijde van de gang en 4,60 aan de linkerzijde. Een gepolijst geheel met ruime vertrekken, een zonnig dakterras en bijzondere details, gelegen aan drie grachten in het historische centrum van Amsterdam.
Bel etage
Het hoofdentree aan Oudezijds Voorburgwal. Een bijzonder tegelmozaïek van Jan de Meijer siert het voorportaal en loopt door in een mooie marmeren gang die toegang geeft tot de vertrekken op de bel-etage en het houten trappenhuis.
Een fraaie lange gang met hoogte en lichtval die de toon bepaalt. Door de eeuwen heen heeft het bezoekers geïmponeerd.
De huidige keuken, gelegen aan de Achterburgwal, was in eerdere tijden een Kleine Sijdelkamer (zijkamer) en staat in verbinding met de eetkamer aan de voorzijde van het huis. Deze grote voorkamer, met lambriseringen, originele binten en een vroeg-zeventiende-eeuwse schouw, baadt aan het eind van de dag in zonlicht.
De Witte Sael
De Witte Sael wordt nu gebruikt als woonkamer, terwijl deze in vroegere tijden werd gebruikt voor ontvangst en het doen van zaken.
Het plafond is geheel gerestaureerd en het profiel boven de haard is nog origineel. De lambrisering en de hoge glas-in-loodramen geven de ruimte een chique uitstraling. De lambriseringen hadden als eerste het doel de koude uit te muren tegen te houden en werden in loop der tijd steeds meer een sierelement.
De deur naar de bibliotheek aan de achterzijde is vermoedelijk nog het origineel uit 1610. Ook hier glimmen de vloeren van de boenwas en is de haardplaats met 120 tegels van spelende kinderen een lust voor het oog.
Souterrain
De oude keuken in het souterrain is bewaard gebleven en in oude glorie hersteld. Tijdens de renovatie is een middeleeuwse haardplaat gevonden en is het vroeg-zeventiende-eeuwse fornuis en de dubbele pomp met hardstenen bak gerestaureerd. Er liggen prachtige plavuizen en de muren zijn gesierd met witjes.
Het souterrain biedt toegang tot twee grachten en de wijnkelder aan de achterzijde heeft een geheim luik naar de werkkamer erboven.
Er is een biljartkamer en de kluis uit de tijd dat het een bank is geweest, doet nu dienst als berging.
Eerste en tweede verdieping
De twee ruim bemeten slaapkamers hebben elk een eigen badkamer. De hoofdslaapkamer heeft grote vensters en een open haard. De tweede slaapkamer biedt zicht op de Oudemanhuispoort. Daarnaast is er een tweede knusse bibliotheek met een plafond uit de negentiende eeuw en een prachtige brede planken vloer.
De tweede verdieping heeft een prachtig plankenplafond en de balken rusten op sleutelstukken met peerkraalmotieven. Het bovenste gedeelte van de spiltrap (vanaf trede acht) dateert uit de zestiende eeuw en de trapleuning is gemaakt door Frans Debets.
De tuinkamer heeft een groot en zonnig dakterras. Ook is er een kinderkamer, een keuken en badkamer en een zolderkamer. De grote zolderkamer heeft een vide en een entresol. Deze etage is geheel zelfvoorzienend en kan uitstekend dienst doen als zelfstandige logeergelegenheid.
Wat de eigenaresse gaat missen
Ons huis ligt min of meer tussen Restaurant Bridges (Hotel The Grand) en Restaurant Flore (Hotel de l’Europe). Er is een uitstekende traiteur en winkel in de Staalstraat (Sterk Staaltje) en verderop, rond de Nieuwmarkt waren wij klant bij Vishandel Tel, Slagerij Vincent en de dagelijkse groente stal. En in het seizoen bij ijssalon Tofani natuurlijk.
Alles is vanuit huis op loopafstand zoals Metro Station Rokin (lijn 52; in een half uur op Schiphol), de parkeergarage aldaar voor vergunninghouders, theaters en café-restaurants in en rond de Nes en mede dankzij het openbaarvervoer, vlakbij de Amsterdamse musea.
Ook de boekenwinkels Scheltema en Atheneum zijn vlakbij. Verder hebben al onze kleinkinderen genoten van een opblaasbadje op het dakterras en van het ‘geheime’ kinderspeelplaatsje achter het huis tussen de universiteitsgebouwen van de Oudemanhuis Poort.
We hebben eindeloos veel logés gehad en diners gegeven. Voor mij is het nu tijd om ‘kleiner te gaan wonen’, liefst zo dicht mogelijk bij deze heerlijke buurt.