Licht en aangenaam bovenhuis van 123 m² met ruime woonkamer met open haard, eetkamer en mooie keuken. Op de bovenste verdieping zijn twee slaapkamers van courante maatvoering, een ruime badkamer met daglicht en een zonnig dakterras.
De stijlkenmerken van deze gewilde bouwperiode zijn aanwezig, zoals een prachtige en-suite, architraven rondom de paneeldeuren en natuurlijk de royale verdiepingshoogte. De open haard, de houten vloer en de stalen profielen maken het een gezellig appartement met sfeer. De ligging in Zuid is uitstekend, nabij de British School of Amsterdam en het Vondelpark. De VvE is recent opgestart en het appartement is gelegen op eigen grond.
Rondleiding
De entree van dit appartement bevindt zich op de tweede verdieping. Op de derde verdieping bevindt zich een overloop met een gastentoilet en toegang tot de keuken en het eetgedeelte. De keuken is ruim opgezet, met een spoel- en voorbereidingsgedeelte aan de ene kant en een kookgedeelte aan de andere kant, voorzien van een vijf-pits gasfornuis en oven. Een grote opening in de muur verbindt de keuken met het eetgedeelte, waar tijdens het eten de deuren naar het Franse balkon geopend kunnen worden.
De en-suite, met aan beide zijden kasten, vormt de overgang naar het zitgedeelte bij de open haard en de aangrenzende zijkamer. Opmerkelijk is het heerlijke uitzicht op de boomtoppen vanuit de woonkamer, samen met het balkon aan de voorkant dat de ruimte luchtig maakt en tot een aangename verblijfsplek maakt. De zijkamer kan worden afgesloten met een elegante schuifdeur van mat staal met glas.
De slaapkamers bevinden zich op de bovenverdieping en zijn beide ruim van formaat. De slaapkamer aan de voorzijde wordt momenteel gebruikt als spinningruimte, terwijl de hoofdslaapkamer grenst aan het dakterras. De badkamer beschikt over een groot raam, een inloopdouche, dubbele wastafel en een toilet. Een gemakkelijk toegankelijk zonnig dakterras van 20 m² maakt het geheel compleet.
Buurtgids
Aan het einde van de 19e eeuw, toen de binnenstad van Amsterdam steeds voller werd, groeide de behoefte aan een groene wijk dichtbij het centrum. In 1881 ontwierp architect Zocher het Willemspark, dat nu beter bekend staat als het Vondelpark. Een paar decennia later verrezen daar, rondom de vijvers, de eerste villa’s. Statige panden in klassieke bouwstijlen verwelkomden gezinnen in dit rustigere en groenere deel van de stad.
De grandeur van toen is nog steeds intact. Zowel de bewoners als het culinaire aanbod van het Vlaamsch Broodhuys, chocolatier Linnick, groenteboer Wessels, sterrenrestaurant Ron Gastrobar en het visrestaurant Simply Fish geven de residentiële buurt zijn hedendaagse allure. Gelegen tussen het Vondelpark, De Lairessesteaat en de Amstelveenseweg – met het Museumkwartier op loopafstand – is dit ideaal hoekje van Amsterdam om te wonen, waar ontspanning en inspiratie altijd dichtbij zijn.
Bijzonderheden
• Sfeervol en warm appartement met open aard
• En-suite en detaillering uit bouwperiode aanwezig
• Ruime keuken met opening naar eetgedeelte
• Nieuwe kozijnen met isolatieglas uit 2020
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 123 m²
• Balkon aan de voorzijde en zonnig dakterras van circa 20 m²
• Gelegen op eigen grond
• Energielabel D
• Servicekosten VvE € 139,- per maand
• Gemeentelijk beschermd stadsgezicht
Loman 72
De Lomanstraat staat bekend om zijn oude, statige platanen die naar het licht toe groeien, waardoor de bovenhuizen een prachtig uitzicht hebben op de boomtoppen. Dit vind ik een bijzonder kenmerk. Het type appartement over één of twee/derde laag is zeer gewild vanwege de overvloed aan natuurlijk licht en de mogelijkheid om ramen en deuren te openen. Het dakterras, dat al op de eerste bouwtekening stond, is ook een reden waarom mensen hier graag wonen.
Recentelijk zijn nieuwe kozijnen met dubbelglas geïnstalleerd in dit appartement, met een doordachte detaillering en oog voor detail, waardoor het niet direct opvalt. Het resultaat is een ingetogen chique renovatie. Opvallend is de breedte van 6,77 meter, waardoor de zijkamer en keuken met 2,87 meter diverse indelingsmogelijkheden bieden. Dit resulteert in een mooi en ruim opgezette woonverdieping. Deze opzet wordt ook teruggevonden in de badkamer en de twee slaapkamers op de bovenverdieping.
Het goed bereikbare dakterras is het sluitstuk van dit appartement. Het is zonnig en biedt veel privacy. Met een goede toegangsdeur is het gemakkelijk bereikbaar, en in de zomer schijnt de zon er tot laat in de avond.
Otte van Apeldoorn | Makelaar Broersma Wonen
Architectuur
Tegen het einde van 19e eeuw ontstond er behoefte aan een nieuwe manier van bouwen. De tijd van herhaling, waarbij keer op keer werd teruggegrepen op historische vormen moest maar eens voorbij zijn. De periode van de Art Nouveau breekt aan, ook wel Jugendstil genoemd. Kenmerkend voor deze stijlperiode zijn de rijke, krullerige versieringen die je direct herkent aan de op de natuur geïnspireerde vormen, zoals weelderige afbeeldingen van bloemen- en vogels, die met de hand werden gemaakt. Complete gebouwen werden hiermee versierd, vanbuiten en binnen. Winkels in Amsterdam gebruikten deze ornamenten vooral om een gevoel van luxe te creëren.
De Lomanstraat is uit het begin van de twintigste eeuw, dit pand is gebouwd in 1913. Bijzonder is de breedte en de ronde erkers die zijn opgenomen in de voorgevel. De balkonhekken met het fraaie smeedwerk zijn een voorbeeld van een detail uit de renaissance periode.
Het gebouw is voor het eerst gesplitst in 1995 waarbij er twee appartementen ontstonden een twee laags benedenhuis en een bovenwoning van drie lagen. Later werd er een wijziging doorgevoerd en is het drie laags bovenhuis gesplitst in twee woningen, Dit is vastgelegd in de wijziging splitsing uit 1997 met de beschrijving dat de toegang op de tweede verdieping kwam.
Wonen en koken
De woonkamer bevindt zich in het voorste gedeelte van de en-suite. De aanwezigheid van de haard, de eikenhouten vloer en de openslaande deuren naar het balkon aan de voorzijde creëren een lichte en gezellige sfeer. De platanen voor het gebouw vormen een terugkerend element aan de voorkant. Dankzij de ligging op de bovenste verdiepingen geniet het appartement altijd van een overvloed aan natuurlijk licht.
De brede zijkamer kan worden afgesloten met een stoere schuifdeur, waardoor de zichtlijn behouden blijft. De fraaie plafonddecoratie en de originele deurlijsten dragen bij aan de verfijnde uitstraling van deze ruimtes.
De keuken en het eetgedeelte zijn verbonden door een nis tussen de keuken en het achterste gedeelte van de en-suite. De keuken beschikt over een Quooker en werkbladen van natuursteen en is verder uitgevoerd in chique wit. Op de vloer liggen keramische tegels die passen bij de werkbladen. De eettafel bij het Franse balkon aan de achterzijde biedt voldoende ruimte om gezellig te dineren met acht personen.
Slapen en baden
De bovenste verdieping is slim benut door er twee slaapkamers en een ruime badkamer te plaatsen. De hoofdslaapkamer biedt directe toegang tot het dakterras via openslaande deuren. De shutters laten diffuus licht door en zorgen voor privacy. Aan de voorzijde bevindt zich de tweede slaapkamer, die een standaard formaat heeft. Opmerkelijk is de ruime badkamer met twee vensters. Deze is voorzien van een dubbele wastafel, een grote inloopdouche en een vrijhangend toilet, allemaal prachtig uitgevoerd in matzwart.
Het balkon en dakterras
Op de woonverdieping is er een Frans balkon aan de achterzijde met openslaande deuren en een balkon aan de voorzijde. Het is heerlijk om beide op mooie dagen tegen elkaar open te zetten. Het terras is royaal met 20 m² en ontvangt veel zonuren. Er is voldoende ruimte voor planten, een tafel en een loungebank.
Aan het einde van de 19e eeuw, toen de binnenstad van Amsterdam steeds voller werd, groeide de behoefte aan een groene wijk dichtbij het centrum. In 1881 ontwierp architect Zocher het Willemspark, dat nu beter bekend staat als het Vondelpark. Een paar decennia later verrezen daar, rondom de vijvers, de eerste villa’s. Statige panden in klassieke bouwstijlen verwelkomden gezinnen in dit rustigere en groenere deel van de stad.
De grandeur van toen is nog steeds intact. Zowel de bewoners als het culinaire aanbod van het Vlaamsch Broodhuys, chocolatier Linnick, groenteboer Wessels, sterrenrestaurant Ron Gastrobar en het Franse visrestaurant VISQUE geven de residentiële buurt zijn hedendaagse allure. Gelegen tussen het Vondelpark, de Koninginneweg en de Amstelveenseweg – met het Museumkwartier op loopafstand – is dit ideaal hoekje van Amsterdam om te wonen, waar ontspanning en inspiratie altijd dichtbij zijn.
Bereikbaarheid
Het appartement is zowel met de fiets, auto als openbaar vervoer zeer goed bereikbaar. De Ring A10 is al binnen 5 autominuten te bereiken via afslag S108 (Oud-Zuid). Vanaf zowel de Amstelveenseweg als het Haarlemmermeerstation vertrekken meerdere tram- en buslijnen, zoals tram 2 naar Centraal Station en Nieuw Sloten en bussen naar respectievelijk de Rivierenbuurt en Stadion Zuid. Vanaf deze halte vertrekt eveneens het streekvervoer met onder andere een directe verbinding naar Luchthaven Schiphol. Met de fiets is Station Zuid binnen 5 minuten aan te rijden.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum 8.1). Met een parkeervergunning voor Zuid 8.1 mag u parkeren in Zuid-1, Zuid-2 en Zuid-8. Een parkeervergunning voor bewoners kost € 186,29 per 6 maanden. Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 1 maand. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk. Naast de openbare weg is het ook mogelijk om met een parkeervergunning kosteloos te parkeren in garage Stadionplein Zuid. (Bron: Gemeente Amsterdam, april 2024).