Het Torenhuys is een industrieel vrijstaand woonhuis, eind 2015 verbouwd tot een heel unieke woning van circa 212 m². De woning beschikt over veel ruimte en licht verdeeld over 2 woonlagen en is gelegen in de populaire en geliefde Helmersbuurt.
Indeling
De begane grond biedt drie functies: Een riante woonkeuken, een sfeervolle woonkamer en een study.
Bij binnenkomst springen er direct diverse elementen in het oog, zoals de prachtige plafondhoogte, de directe doorkijk vanuit de hal door de keuken naar de woonkamer en de robuuste stalen deur. Zintuigen staan op scherp en nieuwsgierigheid is gewekt. Deze worden meer dan bevredigd bij het betreden van de woonkamer. Een verbluffende ruimte in de breedste zins des woords. Een unieke, gevoelsmatig kubusvormige, ruimte van maar liefst 7.83 meter breed en bijna 4 meter hoog. De betonnen zuilen in iedere hoek van de ruimte verwijzen naar de oorspronkelijk functie van het gebouw en komen in combinatie met strakke moderne materialen extra tot zijn recht. De prachtige open haard van M design staat centraal in de woonkamer. Ondanks de grootsheid van de ruimte hebben verkopers een huiselijke sfeer kunnen creëren.
De woonkamer is voorzien van dubbele openslaande deuren welke toegang geven tot de oprit en de fraai aangelegde tuin met veel privacy.
De custom-made keuken met Barnwood frontjes en een betonnen werkblad passen exact in de sfeer van het huis. De Siemens inbouwapparatuur en het sfeerbepalende fornuis van AGA gaan mooi op in de keuken. Een oude paneeldeur verhult de bijkeuken.
Aan de voorzijde van het woonhuis is een multifunctionele werkkamer, garderobe en gastentoilet.
Eerste verdieping
De custom-made stalen trap, met een moderne industriële uitstraling, leidt naar de eerste verdieping. Deze verdieping is in drie losse secties te onderscheiden, de oorspronkelijke hijstoren, het dwarsgeplaatste met rode pannen gedekte zadeldak en het ‘nieuwe’ gedeelte boven de woonkamer.
Door de glazen verbinding tussen de drie secties heeft de overloop uniek karakter gekregen. Overdag creëert deze een overvloed aan licht. Aan het einde van de overloop is een trap die toegang geeft tot het riante dakterras.
Onder het zadeldak zijn de eerste twee riante slaapkamers gesitueerd. Deze kamers laten een gedeelte van de kapconstructie zien en hebben een prachtige nokhoogte van bijna 4 meter. De grootte van de kamers wordt extra benadrukt door de grote Velux ramen die boven elkaar geplaatst zijn op de zuidoost gelegen zijde van het dak. Beide kamers hebben een grootte van ca. 9 m².
In de derde sectie, boven de woonkamer, zijn de hoofdslaapkamer met badkamer ensuite en dressing room, tweede badkamer, gastentoilet en vierde slaapkamer gegroepeerd.
De badkamer en suite is uitgevoerd met een doorlopende gietvloer en Beton Ciré op de wanden. De badkamer is voorzien van een Duravit by Starck ligbad, inloopdouche, toilet/bidet en dubbele wastafel voorzien van Axor Starck Organic design kranen. De tweede badkamer is eveneens uitgevoerd met een doorlopende gietvloer en is voorzien van een inloopdouche en een dubbele wastafel.
Bijzonderheden:
• Parkeren op eigen terrein
• Elektrische toegangspoort
• Alarmsysteem met camera’s buiten
• Stoer industrieel woonhuis
• Anoniem te bewonen
• M-design open haard
• AGA fornuis
• Axor Starck Organic design kranen
• Vloerverwarming door de gehele woning, ingedeeld met meerdere zones apart te bedienen
• Airco op de eerste verdieping
• Luchtzuiveringsinstallatie door de gehele woning
• 500 liter warm watertank
• Gemeentelijk monument
• Dakterras van circa 51 m²
• Oplevering in overleg
Omgeving:
De Helmersbuurt is een buurt gelegen in Amsterdam Oud-West. De wijk werd vernoemd naar de Nederlandse dichter Jan Frederik Helmers en maakte deel uit van een van de stadsuitbreidingen aan het eind van de 19e eeuw.
Genieten van alles wat de stad te bieden heeft. De beste restaurants, koffie om de hoek en een wandelingetje in het Vondelpark is allemaal binnen loopafstand te bereiken. Op o.a. de Bosboom Toussaintstraat vindt u velerlei leuke restaurantjes en hippe cafeetjes. Diverse voorzieningen, zoals supermarkten, speciaalzaken en traiteurs zijn op De Constantijn Huygenstraat en Overtoom te vinden.
Vanaf de Stadhouderskade of de Constantijn Huygensstraat is de hele stad dichtbij. Trams en bussen stoppen om de hoek. Zo ben je binnen een kwartier van huis op het Centraal Station of Station Zuid en binnen een half uur op Luchthaven Schiphol. Met de auto ben je binnen een paar minuten op de Ring A10.

Het Torenhuys
Eerste Helmersstraat No. 21, Het Torenhuys, wordt gekenmerkt als werkelijk een uniek en verrassend bouwwerk. De eerste keer dat ik werd rondgeleid was overweldigend. En dan ligt het ook nog in het leukste deel van de populaire Helmersbuurt.
Eind 19e eeuw, begin 20ste eeuw werd in opdracht van de Gemeentelijke Energiewerken dit voormalige stroomverdeelstation ontworpen door de Dienst der Publieke Werken. Ondanks de uitgesproken utilitaire functie is er veel aandacht besteed aan de architectonische vormgeving van het gebouw. Het bouwwerk is tevens van belang in het oeuvre van de Dienst der Publieke Werken.
Bovenstaande geeft naar mijn mening de zeldzaamheidswaarde weer van het gebouw in een stad als Amsterdam.
Zelf werd ik direct gegrepen door de uiterlijke kenmerken van het gebouw. De bruine baksteen in Vlaams verband met verdiepte voeg opgemetseld en de blokvormige sober expressionistische versiering in graniet en beton rondom de deurpartij zijn uniek en springen direct in het oog. De detaillering is eenvoudig, maar zorgvuldig.
In 2006 werd het pand geveild door de gemeente Amsterdam. In 2007 namen de eerste bewoners, na een kleine verbouwing, hun intrek. De huidige eigenaren kregen het in 2011 in hun bezit en verbouwden diverse malen. In 2015 is het gehele interieur verbouwd tot een sfeervol woonhuis, dat tot de verbazing zal spreken.
Het huidige hart van het huis wordt gevormd door de imposante woonkamer en de robuuste leefkeuken. Ik ben echt onder de indruk van de details en afwerking in combinatie met de staat van onderhoud. Deze is als uitmuntend te classificeren.
Samenvattend is dit een verborgen en anoniem te bewonen parel in Oud-West nabij het centrum en het Vondelpark.
Glenn van der Zanden | Makelaar Broersma Wonen

Design visie
Mark Graafland, architect van Bureau Kroner, uit Den Haag is gespecialiseerd in de transformatie van bestaande gebouwen en projecten. Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp van de opbouw van High Voltage.
Het pand is een beeldbepalend gebouw in de straat. Het oorspronkelijke stroomverdeelstation komt oorspronkelijk uit eind 19de eeuw. De imposante hijstoren in Amstedamse schoolstijl is later toegevoegd rond 1920.
Die hijstoren hebben we gebruikt om de verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping te maken, met een spectaculaire glazen doorgang tussen de toren en de kap van de achterbouw en door de kap heen, naar de nieuwe eerste verdieping. Daardoor kon de woonruimte op de begane grond ruimte open blijven.
Door de ruimtelijke verbinding ervaar je heel mooi hoe je van het ene gebouw-element in het andere loopt. Met verschillende open-dicht verhoudingen, lichtinval en diverse materialen wordt de verbinding tussen oud en nieuw vormgegeven. We hebben een zeer expressief gedetailleerde gevel ontworpen in aluminium en glas, die in stijl en uitstraling verwijst naar de rijke architectuur van de hijstoren, maar wel met de materialen van deze tijd. We kregen
meteen een enthousiaste reactie van welstand op deze werkwijze: iets nieuws toevoegen aan een monumentaal pand. Oud en nieuw gecombineerd tot een afgewogen eenheid.




RUIMTE
Het pand is een industrieel vrijstaand woonhuis, verbouwd tot een heel unieke woning van circa 212 m². De woning beschikt over veel ruimte en licht verdeeld over twee woonlagen.
De begane grond biedt drie functies: Een riante woonkeuken, een sfeervolle woonkamer en een study.
Bij binnenkomst springen er direct diverse elementen in het oog, zoals de prachtige plafondhoogte, de directe doorkijk vanuit de hal door de keuken naar de woonkamer en de robuuste stalen deur. Zintuigen staan op scherp en nieuwsgierigheid is gewekt. Deze worden meer dan bevredigd bij het betreden van de woonkamer. Een verbluffende ruimte in de ruimtste zins des woords.
Een unieke, gevoelsmatig kubusvormige, ruimte van bijna 8 meter breed.
De betonnen zuilen in iedere hoek van de ruimte verwijzen naar de oorspronkelijk functie van het gebouw en komen in combinatie met strakke moderne materialen extra tot zijn recht. De prachtige open haard van M-design staat centraal in de woonkamer. Ondanks de grootsheid van de ruimte hebben de verkopers een huiselijke sfeer gecreëerd.
De custom made keuken met Barnwood frontjes en een betonnen werkblad passen exact in de sfeer van het huis. De Siemens inbouwapparatuur en het sfeerbepalende fornuis van AGA gaan mooi op in de keuken. Een oude paneeldeur verhult de bijkeuken.
Aan de voorzijde van het woonhuis is een multifunctionele study, garderobe en gastentoilet.






LICHT
De custom made stalen trap, met een industriële uitstraling, leidt naar de eerste verdieping. Deze verdieping is in drie losse secties te onderscheiden, de oorspronkelijke hijstoren, het dwarsgeplaatste met rode pannen gedekte zadeldak en het ‘nieuwe’ gedeelte boven de woonkamer.
Door de glazen verbinding tussen de drie secties heeft de overloop een uniek karakter gekregen. Overdag creëert deze een overvloed aan licht.
Aan het einde van de overloop is een trap die toegang geeft tot het dakterras.
Onder het zadeldak zijn de eerste twee riante slaapkamers gesitueerd.
Deze kamers laten een gedeelte van de kapconstructie zien en hebben een prachtige plafondhoogte van bijna 4 meter. De grootte van de kamers wordt extra benadrukt door de grote Velux ramen die boven elkaar geplaatst zijn op de zuidoost gelegen zijde van het dak. Beide kamers hebben een oppervlakte van ca. 9 m².
In de derde sectie, boven de woonkamer, zijn de hoofdslaapkamer met badkamer ensuite en dressing room, tweede badkamer, gastentoilet en twee extra slaapkamers gegroepeerd.
De badkamer ensuite is uitgevoerd met een doorlopende gietvloer en beton cire op de wanden. De badkamer is voorzien van een Duravit by Starck ligbad, inloopdouche, toilet en dubbele wastafel voorzien van Axor Starck Organic design kranen. De tweede badkamer is eveneens uitgevoerd met een doorlopende gietvloer en is voorzien van een inloopdouche en een dubbele wastafel.







De buitenruimte
Een tuin met zuid ligging en een heerlijk zonnig dakterras. Beiden quality outdoor space. De tuin is vanaf de straatzijde via twee poorten te betreden.
De hoofdpoort is elektrisch uitgevoerd en biedt toegang tot de stadstuin. De tuin is rondom de woning gelegen. Meerdere plekken in de tuin bieden op diverse tijdstippen een zonnig verblijf.
In de heerlijke stadstuin kan in een oase van rust genoten worden van de ultieme inside/outside ervaring. Door meerdere grote openslaande deuren in de tuin is dit een verlengde van de woonkamer.
Naast de heerlijke tuin biedt het huis ook een rooftop terrace. Toegankelijk via het elektrische dakluik en strak aangelegd. De RVS balustrade uitgevoerd in combinatie met gelaagd melkglas past goed bij de industriële uitstraling van het gebouw.
Door de vierkante vormgeving is het gemakkelijk om meerdere lounge areas te creëren. Het circa 51 m² grote terras biedt eveneens de mogelijkheid om een buitenkeuken te plaatsen.




De bereikbaarheid
Vanaf de Stadhouderskade of de Constantijn Huygensstraat is de hele stad dichtbij. Trams en bussen stoppen om de hoek. Zo ben je binnen een kwartier van huis op het Centraal Station of Station Zuid en binnen een half uur op Luchthaven Schiphol. Met de auto ben je binnen een paar minuten op de Ring A10.
De parkeergelegenheid
De stalen poort is, naar het oorspronkelijke ontwerp, gemaakt door Leon Horne uit Gorinchem. Deze kunnen elektrisch geopend worden. Door de modernisering is het eenvoudig meerdere auto’s te parkeren op eigen afgesloten terrein. Ook zijn er altijd
parkeerplekken vrij voor het huis. Deze worden meestal enkel bezet door de mensen uit de buurt.

Wat de bewoners gaan missen
Vanwege ons werk wilden we verhuizen naar Amsterdam. We woonden namelijk in Vlissingen maar dat was vanwege de reisafstand eigenlijk niet meer te doen. Onze zoektocht begon in 2010. Ik denk dat we wel 100 huizen hebben bekeken. Maar de ware kwam steeds niet voorbij. Onze focus lag eerlijk gezegd op Oud-Zuid. Ook omdat de stad nieuw voor ons was. We hadden gewoonweg geen idee.
Maar bij het zien van dit huis waren we meteen verkocht.
We stonden op het punt een huis te gaan huren, totdat onze ouders vrienden tegen kwamen in de supermarkt. Zij gingen hun huis verkopen in Amsterdam. In Oud-West. Of ze misschien nog mensen kenden? Zo is het balletje gaan rollen. We gingen samen kijken, werden overspoelt door de ruimte, de industriële identiteit, de 4 meter hoge plafonds, het licht en de enorme diepte. Twee dagen later hebben we het pand gekocht. We waren op slag verliefd.
Ook met de plek en de buurt hadden we een directe klik. Het huis ligt midden in de stad, midden in het leven. Maar als je de deur achter je dicht trekt hoor je helemaal niets en komt er rust. Soms denken we dat als er iets zou gebeuren in de straat, we daar niets van merken.
De mensen hier uit de buurt zijn zo gezellig. De meesten wonen hier al jaren. Sommigen al 10 jaar.
Elke maand organiseren we samen met de buurt een Pasta Avond. Regelmatig drinken we een lekker borreltje op de stoep. Zoals met Koningsdag.
Toen we hier kwamen wonen, was dit huis op zijn zachtst gezegd, vrij kunstzinnig ingericht door de vorige bewoners. Een creatief echtpaar. We hebben alles aangepakt. Behalve de authentieke elementen en details. Daar hebben we uiteraard omheen gewerkt. Deze vertellen de geschiedenis van het huis. Op de begane grond zijn we als eerste begonnen met de keuken. Hier hebben we een muur verwijderd en midden in de nieuwe ruimte een groot keukeneiland geplaatst. Eigenlijk zitten we hier altijd.
Samen, maar ook met vrienden. Behalve in de winter dan zitten we weer meer bij de open haard.
Voor de bovenetage hebben we een architect ingeschakeld. Mark Graafland van Bureau Kroner.
Hij heeft materialen toegepast die naadloos overgaan in de gevel maar het huis ook een stoere en moderne uitstraling gegeven. Hierbij heeft hij uitgebreid onderzoek gedaan naar het oorspronkelijke ontwerp. Zo zijn de aluminium platen opgebouwd tot een reliëf. Kenmerkend voor de Amsterdamse Schoolstijl. Toen we hier kwamen wonen was er maar 1 slaapkamer. In de nok. Door extra kamers te creëren is het meer functioneel. Er is een zee aan ruimte aan toegevoegd. Ook hebben we een groot dakterras geplaatst. Hier zitten we na het werk regelmatig even uit te blazen in het zonnetje.
Wat we het meeste gaan missen? Dat zijn eigenlijk wel de mensen uit de buurt. Daar draait het toch om. We hebben mooie herinneringen gemaakt, gezellige avonden beleefd en konden altijd aankloppen als we hulp nodig hadden. We zijn benieuwd of we dat ooit gaan terugkrijgen.

