Een courant appartement op uitstekende locatie bij de Utrechtsestraat en het Frederiksplein. Het tweekamerappartement van 52 m² is goed ingedeeld met een ruime slaapkamer aan de rustige achterzijde en een keuken met uitloop naar het balkon. De woonkamer heeft drie ramen op het zuiden en kijkt vrij uit over de achtergracht en het Frederiksplein. Op de zolderverdieping is een kamer met gevelkachel en daglicht van circa 11 m². Gelegen in een complex dat in 1938 is herbouwd als een “vanwege” monument op eigen grond.
Rondleiding
Via het gemeenschappelijk trappenhuis is het appartement te bereiken met de voordeur op de tweede verdieping. De indeling is als volgt, entree met garderobe en meterkast. De lichte woonkamer heeft drie ramen en een hoogte van 2,70 meter. De badkamer is compact met een douche en toilet. De keuken is uitgevoerd in wit met een zwart werkblad en heeft onder andere een oven, vaatwasser en een 1½ spoelbak met mengkraan en toegang tot het balkon. De slaapkamer is aan de rustige achterzijde en heeft vaste kasten en openslaande deuren naar de waranda.
Op de bovenste verdieping is een verwarmde zolderkamer met daglicht. Zeer geschikt als logeerkamer
Buurtgids
Het appartement is gelegen aan de achtergracht een pittoreske gracht met veel groen in de directe omgeving, zoals het Frederik Hendrik plantsoen en dichtbij bij het Amstelveld en de Utrechtsestraat. Ook in culinair opzicht is er veel keuze, met diverse toprestaurants in de buurt: zo hebben Zoldering en De Juwelier een felbegeerde Michelin-ster en Spectrum, het restaurant van het Waldorf, zelfs twee. De centrale ligging betekent bovendien dat veel van wat Amsterdam te bieden heeft voor cultuur- en muziekliefhebbers, met een korte wandeling te bereiken is. Van Carré, de Stopera, Pathé Tuschinski, het Concertgebouw tot musea zoals het Allard Pierson, het Rijksmuseum en de Hermitage. Ook de wekelijkse streekmarkt in de binnentuin van de Hermitage en de Bloemenmarkt op het Amstelveld zijn op loopafstand.
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 69 m² inclusief zolderkamer van 11 m²
• Waranda op het noordoosten
• Gelegen op eigen grond
• Geen energielabel vereist ivm monument
• Servicekosten VvE € 182,15 per maand en financieel gezonde VvE
• Centrale verwarming met warmwaterlevering
• Fundering uit 1937 met gewone palen en palen met opzetters
• Rijksmonument met nummer 133
• Rijksbeschermd stadsgezicht en onderdeel UNESCO Werelderfgoed (bufferzone)
• Er zal een niet-zelfbewoningsclausule worden opgenomen
• Projectnotaris Meijer Notarissen CS
Dua Tinngi
Mijn collega en ik werden uitgenodigd om te komen praten aangaande advies voor verkoop. Een bijzondere casus ditmaal want het betreft de voormalige woning van een verzamelaarsechtpaar. Ten tijde van dit gesprek stond het appartement dan ook vol met de mooiste artefacten uit Azië.
Het eerste gesprek was aan het begin van dit jaar, nu in september zijn we zover dat alles gereed gemaakt is voor de verkoop. Ik vind het een goed twee kamer appartement waarbij vrij uitzicht en licht bepalend zijn. De uitstekende locatie doet de rest.
Omdat het een bijzondere zaak is heeft verkoopster de voorkeur om de akte te laten passeren bij Meijer Notarissen cs op de Keizersgracht. Bijkomend voordeel is dat het dichtbij is en de heer Meijer het dossier onder zich heeft.
Het Gebouw
De Achtergracht 9 is een zogenaamd “Vanwegemonument” : Het zijn Van Houtenpanden met herplaatste geveltoppen, halsgevels uit 1726 en 1727. Van Houtenpanden zijn in de jaren dertig van de 20ste eeuw gebouwde woonhuizen met een van elders afkomstige gebeeldhouwde geveltop. Ze staan op de monumentenlijst ‘vanwege’ de herplaatste gevelfragmenten.
In 1937 zijn de panden op 9 en 11 herbouwd in huidige vorm. Dat is goed te zien aan het trappenhuis, de indeling van de appartementen en de hoogte ervan. Er sprake van een traditionele bouwstijl.
Alleen de genoemde geveltoppen zijn oud en herplaatst in dit geval gaat het om een halsgevel. De halsgevel wordt gebouwd in de periode ±1640-±1775 en is typisch Amsterdams. De halsgevel ontstaat in de 17de eeuw onder invloed van het Hollands classicisme uit de trapgevel: in feite bestaat de halsgevel uit een enkele trap, waarbij de rechte hoeken van negentig graden worden gevuld met een ornament, zgn. klauwstukken.
De vormgever van deze gebouwen is de in Amsterdam geboren architect Justus Hendrik Scheerboom hij was een zoon van de gelijknamige steenhouwer. Over zijn opleiding is niet meer bekend dan dat hij aanvankelijk bouwkundig tekenaar was.
In 1934 haalde hij de krant met de herbouw van Keizersgracht 84, waarbij de geveltop van een gesloopt huis op de Zeedijk werd gebruikt: de methode-Van Houten. Dergelijke herbouw, of historiserende nieuwbouw, werd de specialiteit van Scheerboom.
Woonkamer en keuken
De drie grote ramen in de woonkamer zorgen voor inval van zonlicht. Zeker gezien het feit dat de voorgevel op het zuidwesten is georiënteerd. De wandkasten zijn een overblijfsel van een grote verzameling Aziatische kunst.
Aan de schouw is te zien dat het een herbouwd pand is en ook de hoogte van 2,70 is een kenmerk van woningen uit de jaren 30. Alleen de gevel is herbouwd in monumentale stijl. De keuken is in modern wit en zwart uitgevoerd en heeft veel werkruimte. Fijn is ook de toegang tot het balkon.
Slaapkamer
Een heel rustige en fijne slaapkamer met openslaande deuren. Het binnenterrein is rustig en de achterburen zijn op gepaste afstand. De vaste kast zorgen voor veel opbergruimte. De badkamer is voorzien van douche en toilet.
Buitenruimte / zolderkamer
Waranda op het noordoosten met ochtend zon en in de zomer ’s avonds een streep zon. De zolderkamer is ideaal voor logees of als rustige werkkamer, het heft namelijk een venster en is verwarmd.
Het appartement ligt een gewilde woonbuurt: midden in het historische hart van Amsterdam, maar uit de luwte van toeristen. De omgeving kenmerkt zich door de statige huizen, gebouwd ten tijde van de wereldtentoonstelling in 1883 — een periode die fraai is verwoord in de roman Publieke Werken, van Thomas Rosenboom. De bewoners waren vaak te vinden in de Utrechtsestraat voor een kwalitatief en divers aanbod van boetieks, traiteurs, restaurants, winkels, koffiezaakjes en terrassen. Nabij bevinden zich twee basisscholen met een uitstekende reputatie.
Bereikbaarheid
De centrale ligging in de stad is zeer prettig. Met de auto zijn er meerdere escape routes en het is makkelijk aanrijden. Parkeren kan voor de deur, en in de garage. Op de fiets is de gehele stad goed toegankelijk. De wijk grenst aan De Pijp aan de ene kant—met de Albert Cuyp op loopafstand—en Oost aan de andere kant. Via de tram- en metrohalte aan de Weesperstraat, zijn zowel het Centraal Station als het Amstel Station binnen 10 minuten bereikbaar.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum 2.g) Met een parkeervergunning voor Centrum 3 mag u parkeren in Centrum-2.
Een parkeervergunning voor bewoners kost € 300,00 per 6 maanden. Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 2 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk.
Naast de openbare weg is het ook mogelijk om met een parkeervergunning kosteloos te parkeren in garage Markenhoven, Vijzelgracht en garage Muziektheater. (Bron: Gemeente Amsterdam, augustus 2023).