Hypotheekrente ontwikkeling en verwachting 2022

Wat kunt u verwachten van de woningmarkt in 2022?
Wederom positieve prijsontwikkelingen. Naast schaarste, zijn er meer factoren van invloed op prijsontwikkelingen van woningen. Lage hypotheekrente, hogere inkomens, lage werkloosheid, inflatie, bevolkingsgroei en de cumulatief hogere kwaliteit van het woningaanbod. Grond en bouwkosten zijn slechts afgeleide en residuele factoren. Afgeleiden die de prijzen zelf niet zomaar opdrijven.
Bovengenoemde parameters zullen komend jaar niet zomaar verslechteren. Wij verwachten dan ook verdere prijsstijgingen. Het verkondigen van crisis en hiermee het invoeren van zogenaamde fiscale- en woning beleidsregels zullen slechts tijdelijk impact hebben. Daarentegen zullen de economische parameters op langere termijn meer invloed hebben. Wat pas echt effect zal hebben is het bouwen van meer woningen.

Hypotheekrente omhoog?
We kijken naar het risico op de lange termijn versus kort gewin. Wat betreft de hypotheekrente zien we dat deze de afgelopen 20 jaar een dalende tendens had. Het ziet er naar uit dat deze nu min of meer op zijn dieptepunt is. Wij verwachten dat deze niet zomaar stijgt naar een niveau van 20 jaar geleden. Maar… de rente kan wel degelijk omhooggaan. En dan is er een risico op hogere maandlasten.
Bron grafiek: Hypotheekshop.nl

Leg de hypotheekrente vast
Ons advies is om de rente vast te leggen nu deze zo historisch laag is. Indien u de hypotheekrente voor 20 of 30 jaar vastlegt heeft u duidelijkheid in uw maandlasten voor de komende decennia. Een voorbeeld: met een rentevaste periode van 30 jaar, energielabel A en tot 70% van de marktwaarde gefinancierd, biedt een hypotheekverstrekker een rentepercentage aan van ca. 1.6%. Dat is heel erg gunstig.
Wij raden u nadrukkelijk aan, indien u in de gelegenheid bent, om nu van het moment te profiteren. Met name voor degenen die een nieuw huis kopen of een variabele, 1 jaar vaste periode hebben. Een eenmalige actie die op de lange termijn effect heeft.

Adres
Koningslaan 14,
1075 AC Amsterdam
+31 (0)20 305 97 77

Op zoek naar een huurwoning in Amsterdam? Broersma verhuurt elegant vormgegeven woningen in het hoge segment. We inspireren je graag met ons aanbod.
Een huis kopen in Amsterdam en omgeving? Ontdek onze selectie. Dit zijn de meest adembenemende woningen die de stad rijk is.
Bekijk onze actuele projecten in Amsterdam. Ontworpen met aandacht voor architectuur, design en comfort. Wonen in een nieuw huis met moderne technieken, energiezuinig en optimaal geïsoleerd.
Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?