Erfpacht afkopen van uw woning

Hierbij willen wij u informeren over het afkopen van de erfpacht van uw woning. Heeft u al eeuwigdurend erfpacht afgekocht?
Count your blessings. Heeft u dat nog niet gedaan? Dan informeren wij u graag met een belangrijk bericht.

Experts adviseren afkopen
Eerder brachten wij, de MVA en Erfpachtbelang het advies uit om eeuwigdurende erfpacht in ieder geval aan te vragen. Bij eeuwigdurende erfpacht kunt u kiezen uit volgende opties:
In een keer afkopen;
Of vastklikken, een jaarlijkse canon betalen en later afkopen. Echter, slechts vastklikken van eeuwigdurende erfpacht blijkt een ongunstige keuze te zijn.

Afkoopsom inclusief inflatie
Als u de erfpacht alleen heeft vastgeklikt, en u besluit later alsnog af te kopen, berekent de gemeente de afkoopsom met inflatie.
Let op, de gemeente berekent inflatie plus een opslag van 2.5%. Deze wordt berekend met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2017.
Dat is nu al 18.5% meer, als u dit jaar nog wilt afkopen. Als u dus niet afkoopt, is het moment dat u tekent bij de notaris de afkoopsom direct al 18.5% hoger. In 10 jaar zal de afkoopsom verdubbelen en met de oplopende inflatie al sneller.

Ons advies
Gaat u nog naar de notaris om uw erfpacht vast te leggen of af te kopen?
Optie A) Koop de hele erfpacht eeuwigdurend af.*
Optie B) Koop de erfpacht af vanaf einde tijdvak en blijf huidige canon tot dan betalen.

* U kunt overwegen om het geld bij de bank, familie of uit uw BV lenen. Lenen is nu goedkoper dan de geïndexeerde rente vandaag bij de gemeente.
Heeft u wel de financiële middelen? Op de bank betaalt u rente over uw vermogen, en wellicht betaalt u vermogensrendementsheffing van 1.4%. Door de afkoopsom te voldoen, betaalt u geen rente meer en geen vermogensrendementsheffing meer over dit bedrag.

Bent u al bij notaris geweest?
Optie A) U heeft al afgekocht, alles of vanaf einde tijdvak? Dan hoeft u niets meer te doen, prijs uzelf gelukkig.
Optie B) U heeft alleen ‘geklikt’. Vraag nu direct aan alsnog af te kopen (en houd rekening met 18.5% meerkosten).

Heeft u recent een huis gekocht?
Moet u nog naar de notaris voor de levering, of u bent nog geen 6 maanden eigenaar? Stuur uw erfpachtgegevens direct naar ons per mail dan helpen wij u verder.
Al met al een hoop afwegingen en keuzes om te maken. Heeft u hier hulp bij nodig? Stuur ons dan gerust een e-mail.

Op zoek naar een huurwoning in Amsterdam? Broersma verhuurt elegant vormgegeven woningen in het hoge segment. We inspireren je graag met ons aanbod.
Een huis kopen in Amsterdam en omgeving? Ontdek onze selectie. Dit zijn de meest adembenemende woningen die de stad rijk is.
Bekijk onze actuele projecten in Amsterdam. Ontworpen met aandacht voor architectuur, design en comfort. Wonen in een nieuw huis met moderne technieken, energiezuinig en optimaal geïsoleerd.
Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?