Gemeente Amsterdam heeft het voornemen tot aanwijzing van buurten in Oud-West en Oud-Zuid als beschermd stadsgezicht.

Het gebied in Oud-Zuid en Oud-West waarvoor de bescherming zou gaan gelden, is de Overtoom- en Vondelbuurt ten noorden van het Vondelpark, de Concertgebouw- en Museumpleinbuurt en De Pijp met de Amsteloevers.

Wat betekent dit voor u?

Dit is een voornemen met voor- en nadelen. De buurt wordt beschermd in aangezicht, dat is altijd leuk. Tegelijkertijd geeft het aanwijzen als Beschermd Stadsgezicht extra regels en beperkingen wat u wel en vooral wat u niet mag (ver)bouwen aan uw huis. Zo mag u bijvoorbeeld geen zonnecollectoren meer op het dak plaatsen. Zie dit artikel verschenen in het NRC Handelsblad van 7 mei 2022.

Mits uw huis geen monument is, mag u thans ook een groot aantal ‘vergunningsvrij’ verbouwingen niet meer uitvoeren. Dit recht vervalt zodra de gemeente een formele aanwijzing doet.

Advies en let op.

Indien u voornemens heeft om te verbouwen en/of uw huis te verduurzamen raden wij u aan dit per direct te doen voordat de aanwijzing formeel wordt. Thans worden die verbouwingen nog behandeld op basis van de huidige wet en regelgeving, direct per het moment van aanwijzing zal de gemeente uw aanvraag aanhouden of mag u niet meer vergunningsvrij bouwen.

Kijk hier voor informatie omtrent vergunningen voor bijvoorbeeld vrij bouwen en uitbouwen op de begane grond, voor daklichten, dakkapellen en ramen.

Klik ook hier voor meer informatie omtrent vergunningen in de Gemeente Amsterdam.

Bij vragen zijn wij uiteraard bereikbaar.

Adres
Koningslaan 14,
1075 AC Amsterdam
+31 (0)20 305 97 77

Recent bekeken
Overzicht alle woningen
1

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?