- De Hofprins - Een sereen en zonnig appartement in een fraai monument. Onder auspiciën van binnenhuisarchitect Erik Koijen geheel eigen en bijzonder smaakvol gerestaureerd. De woning heeft een multifunctionele indeling met een totaal bruto vloeroppervlak van ca. 240 m², verdeeld over een souterrain, de bel-etage en een volledig achterhuis. Uniek is de sfeervolle woonkeuken aan de diepe tuin, met middag- en avondzon. De ruime bel-etage is hoger dan drie meter, prachtig licht en heeft fraai uitzicht op de gracht. Er zijn vier slaapkamers en drie badkamers. Het souterrain heeft een eigen entree en kan als aparte studio worden gebruikt. De sfeer is modern en verfijnd met luxe inbouwkasten, marmeren vloeren, witjes en mooie kleuren. De fundering is hersteld, de VvE is financieel gezond en het pand is gelegen op eigen grond.
Wij kennen dit pand al langer, want we hebben ook de vorige eigenaren mogen adviseren. En het is een woning die blijft hangen, juist omdat ze zo onderscheidend en verleidelijk. Dat begint met de fraaie gevel, de rode deur en een uitnodigende gemeenschappelijke hal. Alles spreekt direct tot de verbeelding. Een beleving die zich voortzet in het hele appartement.
De identiteit, de details en de gekozen kleuren passen bij elkaar en brengen historie en hedendaagse luxe samen. De historische gang met marmeren tegels en toog ontsluit en verbindt alle vertrekken. De gang leidt ook naar een centrale hal met licht een houten trappen.
Bel-etage
Aan de voorzijde is een prachtige bel-etage met op maat gemaakte kasten waarbij er veel aandacht is besteed aan de afwerking. De twee vensters bieden een fabelachtig zicht op het Prinsengracht. En dankzij de zuidligging is er aan zonlicht geen gebrek.
Achterhuis
De huidige eigenares en binnenhuisarchitect Erik Koijen hebben samen de sfeer en afwerking bepaald. In de woonkeuken kozen zij bijvoorbeeld voor marmer en professionele – Viking - kookapparatuur, die aan deze ruimte een bourgondische uitstraling verlenen. Ook het historische gebouw zelf met zijn plavuizen en balken draagt hieraan bij.
Op de eerste verdieping in het achterhuis is een zeer rustig slaapvertrek aan de tuin met eigen badkamer. Boven deze kamer bevindt zich een multifunctionele zolder met dakvensters, ideaal voor een personal gym en/of yoga.
In het tussendeel is de sfeer van de keuken doorgezet, onder andere met een marmeren blad en eikenhouten kastjes die de wasmachine en droger wegwerken.
Souterrain
Het souterrain in het voorhuis is verdeeld in twee grote slaapkamers met elk een eigen badkamer en apart een toilet. De voorkamer is ruim en multifunctioneel, mede dankzij een eigen entree. Deze ruimte is 1.99 m hoog – onder de balken – nét geen twee meter en valt daardoor onder ‘overige inpandige ruimte’, ondanks de uitstekende bewoonbaarheid. Het prettige is dat het souterrain vanuit drie zijde te betreden is: via een eigen ingang aan de gracht, een trap in het midden en vanuit de het trappenhuis aan de patio. Vanuit het souterrain van het voorhuis is ook een trap binnendoor de bel-etage verbonden.
Een fraaie, lichte en zonnige stadstuin die omgeven is door groen, maakt het geheel af. De tuin beschikt over een ruime berging.
Buurtgids
De Hofprins is gelegen aan een van de hoofdgrachten, om de hoek bij het Amstelveld en de Utrechtsestraat. Vanaf hier is veel van wat Amsterdam te bieden heeft voor cultuur- en muziekliefhebbers, met een korte wandeling te bereiken. Zoals Carré, de Stopera, Pathé Tuschinsky, het Concertgebouw en vele musea, waaronder het Allard Pierson, het Rijksmuseum, de Hermitage en Ons’ Lieve Heer op Solder.
Net over de magere brug in de tuin van de Hermitage is elke zaterdag een gezellige markt met streekproducten en op maandag is er de levendige Bloemenmarkt op het Amstelveld.
De Utrechtsestraat heeft naast een uitstekend winkelaanbod ook op culinair gebied veel te bieden. Zo hebben Zoldering en De Juwelier in 2022 beide een Michelin ster gekregen en heeft restaurant Spectrum, onderdeel van het Waldorf Astoria, er zelfs twee.
Bij de presentatie van deze woning op onze website hebben we de leukste hotspots in de buurt verzameld.
Bijzonderheden
• Totaal gebruiksoppervlakte BMMI 238 m²
• Diepe tuin met middag- en avondzon, gelegen op het noorden van circa 120 m²
• Gelegen op eigen grond en fundering hersteld
• Er is geen energielabel, vrijstelling i.v.m. monumentale status
• Servicekosten VvE € 250,- per maand
• Renovatiejaar 2018
• Rijksmonument daterend uit circa 1688, bekend onder nummer 4484
• Rijksbeschermd stadsgezicht en onderdeel UNESCO Werelderfgoed
Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Monumenten Portaal, Restauratiefonds en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor mogelijke subsidies.
Deze informatie hebben wij met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Wij aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn indicatief.
De Meetinstructie is gebaseerd op de NEN2580. De Meetinstructie is bedoeld om een meer eenduidige manier van meten toe te passen voor een indicatie van de gebruiksoppervlakte. De Meetinstructie sluit verschillen in meetuitkomsten - bijvoorbeeld door interpretatieverschillen, afrondingen of beperkingen bij het uitvoeren van de meting - niet volledig uit.

Designvisie
De Hofprins is als rijksmonument geregistreerd bij het Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed onder nummer 4484. Het pand dateert uit 1688. Het traditioneel gebouwde woonhuis is in bezit gekomen van het Maagdenhuis en werd daarna verbouwd voor andere functies. Zo kreeg het pand in 1767-1770 een nieuwe gevel met grotere ramen en een nieuwe topgevel. Het 18de-eeuwse metselwerk is nog te herkennen aan de hanenkammen boven de vensters. Een bijzonderheid is de gebogen lijstgevel (hol-bolgevel) met kuif in Lodewijk XV-stijl, een gevel die doet denken aan een klokgevel maar dit niet is.
In de 20ste eeuw werd het pand opnieuw aangepast om bedrijfseconomische redenen; het pand deed toen geruime tijd dienst als hotel. Nadat deze activiteit gestaakt werd, is het gebouw gesplitst in twee woningen – zoals dat nu nog is. Om aan de kwaliteitseisen voor het splitsen te voldoen, was een aanpassing nodig op het eerste herstel uit 1971 en zo is in 2018 nogmaals een aanpassing gedaan aan de fundering. Al met al een gebouw met een rijke bouwkundige geschiedenis, dat nu in een goede staat verkeert.



Wij kennen dit pand al langer, want we hebben ook de vorige eigenaren mogen adviseren. En het is een woning die blijft hangen, juist omdat ze zo onderscheidend en verleidelijk. Dat begint met de fraaie gevel, de rode deur en een uitnodigende gemeenschappelijke hal. Alles spreekt direct tot de verbeelding. Een beleving die zich voortzet in het hele appartement.
De identiteit, de details en de gekozen kleuren passen bij elkaar en brengen historie en hedendaagse luxe samen. De historische gang met marmeren tegels en toog ontsluit en verbindt alle vertrekken. De gang leidt ook naar een centrale hal met licht een houten trappen.
Bel-etage
Aan de voorzijde is een prachtige bel-etage met op maat gemaakte kasten waarbij er veel aandacht is besteed aan de afwerking in Japans-Scandinavische stijl. Ook de shutters die het licht filteren, geven de ruimte die wonderlijke gemengde sfeer. Bij de twee vensters die royaal het zonlicht binnenlaten staat de leestafel. Een heerlijke plek om te zitten, zeker met het prachtige uitzicht.






Achterhuis
De huidige eigenares en binnenhuisarchitect Erik Koijen hebben samen de sfeer en afwerking bepaald. In de woonkeuken kozen zij bijvoorbeeld voor marmer en professionele – Viking – kookapparatuur, die aan deze ruimte een bourgondische uitstraling verlenen. Ook het historische gebouw zelf met zijn plavuizen en balken draagt hieraan bij.
Op de eerste verdieping in het achterhuis is een zeer rustig slaapvertrek aan de tuin met eigen badkamer met een toilet, een heerlijk ligbad en een mooi wastafelmeubel. Direct boven deze kamer bevindt zich een multifunctionele zolder met dakvensters, ideaal voor een personal gym en/of yoga. Zo komen in het achterhuis leven, eten, slapen, sport en ontspanning samen.
In het tussendeel is de sfeer van de keuken doorgezet, onder andere met een marmeren blad en eikenhouten kastjes die de wasmachine en droger netjes wegwerken.
Tuin
De fraaie, lichte en zonnige stadstuin, omgeven door groen, maakt de woning helemaal af. Prettig is ook de ruime bergschuur voor het tuingereedschap naast het achterhuis. De bijzondere stadstuin is zo ontworpen dat er volop van genoten kan worden van de sfeer, het groen en de zon. De beplanting is afgestemd op de ruimte en de stedelijke omgeving. Het ontwerp is van tuin- en landschapsarchitect Herma van den Broek. Zij heeft de sfeer en zichtlijnen bepaald en alle gewassen zorgvuldig gerangschikt en zo geselecteerd dat er bijna altijd iets in bloei staat. Dankzij de waterafvoer blijft de tuin in goede conditie. Het onderhoud wordt uitgevoerd door de Groen Groep.
Bijzonder is dat in het lichthof nog een oud waterreservoir is gevonden. Dit wordt ’s avonds uitgelicht en geeft de monumentale status van het pand extra cachet.








Souterrain
Het souterrain is verdeeld in een ruime slaapkamer met eigen sanitaire voorzieningen aan de achterzijde en aan de voorzijde een multifunctionele ruimte, ook met eigen badkamer. Deze is op dit moment in gebruik als werkruimte en heeft een eigen entree vanaf de gracht. Deze ruimte is 1.99 m hoog – onder de balken – nét geen twee meter en valt daardoor onder ‘overige inpandige ruimte’, ondanks de uitstekende bewoonbaarheid. Het prettige is dat het souterrain vanuit drie zijde te betreden is: via een eigen ingang aan de gracht, een trap in het midden en vanuit de het trappenhuis aan de patio. Vanuit het souterrain van het voorhuis is ook een trap binnendoor de bel-etage verbonden.



De Hofprins is gelegen aan een van de hoofdgrachten, om de hoek bij het Amstelveld en de Utrechtsestraat. Een gewilde woonlocatie, niet in het minst dankzij de goede scholen in de buurt en het gevarieerde winkelaanbod om de hoek. Ook op culinair gebied heeft de Utrechtsestraat een walhalla. Zo hebben Zoldering en De Juwelier in 2022 beide een Michelin ster gekregen en heeft restaurant Spectrum, onderdeel van het Waldorf Astoria, er zelfs twee.
Vanaf de woning is veel van wat Amsterdam te bieden heeft voor cultuur- en muziekliefhebbers, met een korte wandeling te bereiken. Zoals Carré, de Stopera, Pathé Tuschinsky, het Concertgebouw en vele musea, waaronder het Allard Pierson, het Rijksmuseum, de Hermitage en Ons’ Lieve Heer op Solder.
Net over de magere brug in de tuin van de Hermitage is er sinds kort elke zaterdag een gezellige markt met streekproducten en op maandag is er – sinds jaar en dag – de levendige Bloemenmarkt op het Amstelveld.
Bereikbaarheid
Een goed bereikbare locatie waarvandaan meerdere routes de stad uit en in leiden. Via de Wibautstraat is zowel de IJtunnel goed te bereiken als de uitvalswegen naar Utrecht en het Gooi. Openbaar vervoer stopt op de Utrechtsestraat, Weteringschans en de Noord/Zuid-lijn heeft een metrostation op de Vijzelgracht, op nog geen vijf minuten lopen.
Parkeergelegenheid
De parkeerdruk in dit deel van de stad is laag doordat al het doorgaande verkeer wordt ontmoedigd. Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel in parkeergebied Centrum 2g. De geschatte wachttijd is twee maanden (bron gemeente Amsterdam). De kosten bedragen € 287,09 per zes maanden. Daarnaast is er een aantal parkeergarages in de nabije omgeving, met koop- en huuraanbod. Ook de parkeergarage onder de Stopera biedt ruimte aan bewonersvergunninghouders.

Wat de bewoners gaan missen
Na 35 jaar in het buitenland te hebben gewoond was er voor ons maar één plaats waar we wilde gaan wonen en dat was Amsterdam en dan het liefste in een grachtenpand. Het was een droom om dit huis te vinden aan de Prinsengracht met een fantastische ligging tussen de Utrechtsestraat en de Amstel. De Utrechstestraat heeft alles wat een stad je kan bieden; fantastische winkels, top restaurants en gezellige cafés. De Stopera, Carre en de Hermitage om de hoek en het museumplein op loopafstand zorgde voor het culturele element. Het appartement hebben we met behulp van een Interieur architect verbouwd met behoud van vele originele elementen maar met een hedendaags comfort.
Overdag vertoeven we graag aan de grote tafel aan de grachtenkant waar het Amsterdamse leven met de boten op de gracht voor je ogen voorbij trekt en dan s ’avonds terugtrekken in de heerlijke grote leef keuken met in de zomer een borrel in de tuin. Dit is iets wat we zeker gaan missen.
Kortom, een fantastisch huis om in te wonen in een stukje van Amsterdam met zijn eigen dorpse uitstraling.
Overdag vertoeven we graag aan de grote tafel aan de grachtenkant waar het Amsterdamse leven met de boten op de gracht voor je ogen voorbij trekt

