In mijn werk zie ik veel monumenten van binnen. Daarbij is het elke keer weer een verrassing wat ik achter de voorgevel aantref. Dit koopmanshuis op de Keizersgracht met zijn elegante gevel en een statige bordestrap uit de zeventiende eeuw is van binnen volledig en zeer stijlvol gemoderniseerd.
Als mijn collega en ik met de eigenaar door de vijf verdiepingen lopen, vertelt hij dat het in de jaren zestig rigoureus is omgebouwd tot kantoor. In die tijd is er een betonnen fundering aangebracht en een lift geplaatst. Dit zijn de enige elementen van deze ingreep die nu nog invloed hebben op het gebruik van en leven in dit prachtige grachtenpand.
Veel monumentale kenmerken zijn bij die eerste verbouwing verdwenen, maar de huidige eigenaar heeft samen met Studio Groen + Schild opnieuw een verbouwing uitgevoerd. Dit keer met veel verfijning en een doordacht plan. Op elke verdieping de juiste keuzes zijn gemaakt. De werkzaamheden werden in handen gegeven van de gerenommeerde Aannemer GF Deco, die bekendstaat om de unieke combinatie van perfecte beheersing van het oude ambacht en de modernste technieken. Ik zie de hoge kwaliteit zowel in vakmanschap als materiaalkeuze overal terug.
Het resultaat is schitterend. Het uitmuntende ontwerp van Studio Groen + Schild is modern, strak en fris, en doet tegelijkertijd recht aan het rijke verleden van deze bijzondere koopmanswoning. Met vroege bewoners als Jacob de Wolff en de vijf gezusters van Wickevoort die het pand lang in hun bezit hebben gehad. Bij het verlaten van het pand loop ik via de bordestrap naar buiten en zie de kalme Keizersgracht in de straatverlichting rustig op de toekomst wachten. Het verleden is hem reeds bekend.
Kees Kemp | Broersma Wonen
Architectuur
Een prachtig en stijlvol verbouwd grachtenpand waarin de oude ruimtelijke structuur grotendeels in ere is hersteld. Bij de recent afgeronde renovatie werd een in het oog springende stalen trap aangebracht, en werden de vloeren en het dak werden hersteld. Er zijn vloerdelen weggehaald, nieuwe balken ingebracht en vides geconstrueerd om ruimte en zichtlijnen te maken. Dit alles onder auspiciën van Studio Groen+ Schild uit Deventer dat overal precies de juiste keuzes heeft gemaakt. Met als resultaat: een warm en sfeervol woonhuis met kachels, haarden, gezellige zitjes en een fijne stadstuin.
Een luxueus en zeer sfeervol verbouwd grachtenpand uit de 17de-eeuw van circa 300 m² verdeeld over vijf woonlagen. De charmante klokgevel heeft een bloemmotief langs de zijkanten en een gebogen topfronton. Met de recent afgeronde renovatie is het pand getransformeerd van kantoor naar een ingetogen, chique woning. Waarmee het zijn oorspronkelijke functie weer terug heeft. Hierin verbindt een opvallende stalen wenteltrap – elegant en stoer tegelijk – het souterrain met de tweede verdieping. De heerlijk lichte bovenverdiepingen hebben een vide en een daklicht in de bestaande dakkapel. Bij de verbouwing zijn kwalitatief hoogwaardige, natuurlijke materialen gebruikt: van warme houten vloeren, stijlvol marmer, perfect gepleisterde wanden en kloek onbewerkt staal. Ze zorgen voor eenheid en voor de unieke ruimtelijke beleving van het ontwerp. De voorzijde is op het zuiden georiënteerd en dat maakt dat het huis heel erg licht en zonnig is.
Een rondleiding
Bel-etage
De hoofdentree bevindt zich op de beletage. Deze heeft een statige bordestrap aan de gracht, ruim genoeg om ’s middags heerlijk een kop thee te drinken in de zon. Het betreden van het pand is al een feest. Het was een geniaal idee van de ontwerpers om de vloer tussen de bel-etage en de eerste verdieping te verwijderen. Hierdoor krijgt de bel-etage veel licht en komt de fraaie stalen trap direct bij binnenkomst in zicht. Deze trap en de niet geheel gepolijste visgraatvloer zijn de stoere elementen op deze verdieping terwijl de heldere maar subtiele lichtinval, de mooie vaste kasten, de vitrines en de open haard het charmante – en verfijnde karakter aan deze ruimte verlenen.
Tuinverdieping
Onder de bordestrap is en tweede entree van de straat naar de beganegrondverdieping. Hier biedt een kleine hal toegang tot een comfortabele ruimte, met het eetgedeelte in het midden – dining met vaste bank – en daarachter de keuken met gezellige houtkachel met dubbele deuren naar de tuin. De lift verbindt deze etage met de vier bovengelegen verdiepingen. Op de hele begane grond ligt een stoere betonvloer met vloerverwarming.
Eerste verdieping
Op de eerste verdieping is aan de achterzijde een ruime homecinema ingericht, waar op groot scherm genoten kan worden van films, series, sportevenementen en ander media-aanbod.
Tweede verdieping
Deze verdieping ademt rust en reinheid. De hoofdslaapkamer aan de rustige achterzijde kijkt uit op de diepe keurtuinen tussen de Keizersgracht en de Herengracht. De badkamer heeft een serene uitstraling, met als blikvanger een brutaal bad op pootjes midden in de ruimte. Dit bad wordt geflankeerd door twee wastafels van marmer met stalen frame. Een mooie bijzonderheid is dat het ligbad uitzicht geeft op de gracht (maar niet andersom!). Verder is er een inloopdouche met stoomfunctie en een separaat toilet. De strokenhouten vloer verbindt de losstaande componenten tot één geheel.
Derde verdieping
Een etage met allure. Belangrijke elementen die hieraan bijdragen, zijn – behalve de lift – de indrukwekkende vide, de strokenhouten vloer en de drie grote ramen die uitzicht geven op de gracht. Door de vide ontstaat een uniek ruimtelijk effect. Bovendien is hierdoor de monumentale constructie van de imposante kap goed zichtbaar. De stalen steektrap naar de kapverdieping sluit in stijl aan bij de robuuste hoofdtrap. Het gedeelte aan de grachtzijde is de favoriete werkplek van de huidige eigenaar. Het rustige achtergedeelte met veel vaste kasten en een eigentijdse open haard is in gebruik als woonkamer.
Kapverdieping
Er is een volwaardige slaapkamer met douche en toilet en een speelse logeerkamer. De ligging in de kap waarin de balken en eeuwenoude constructie zichtbaar zijn, geven aan deze ruimtes een romantisch karakter. Op deze verdieping (op de overloop) bevindt zich verder nog een technische ruimte en een ruime bergkast. De dakkapel met glazen dak – ook zichtbaar vanuit de woonkamer – brengt veel licht. En wordt zelf ook uitgelicht met spots.
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen ca. 300 m², makkelijk uit te breiden naar 320 m²
• Tuin, aangrenzend aan de groene, ruime keurtuin tussen de Keizersgracht en de Herengracht
• Gelegen op eigen grond
• Bouwkundig in uitstekende staat en voorzien van vernieuwde fundering
• Snelle lift verbindt de begane grond en bovengelegen vier verdiepingen
• Hoogwaardig gerestaureerd onder auspiciën van Studio Groen + Schild ic met GF Deco aannemers
• Restitutie overdrachtsbelasting is voor verkoper
• Rijksmonument onder nummer 2384, gelegen in Rijksbeschermd stadsgezicht en door UNESCO aangewezen beschermd werelderfgoed
• Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Monumenten Portaal, Restauratiefonds en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed met betrekking tot mogelijke subsidies.
Omgeving
Een rustige, gezellige en vooral centrale locatie met leuke restaurants en cafés als Maribelle, De Heuvel, en de gespecialiseerde winkels in de directe omgeving. Enkele zaken die bekend staan om hun kwaliteit zijn Patisserie Holtkamp, de Italiaanse slow food traiteur Casa Del Gusto in de Kerkstraat, Bocca Coffee, Lavinia Good Food, boulangerie Noe op de hoek van de Vijzelgracht. Maar op de gracht loopt en fiets men ook graag even naar de Jordaan voor de markt op de Noordermarkt. Door de centrale ligging is alles op fiets- en loopafstand; een zeer fijne locatie dus om te wonen.
Bereikbaarheid
De verbinding met het openbaar vervoer is uitstekend, onder andere dankzij de Noord/Zuidlijn en de goede tramverbindingen op de Leidsestraat en de Vijzelgracht. Alle haltes zijn op enkele minuten lopen.
Met de auto is het grachtenpand bereikbaar via de S100 en S110. De fiets is echter het meest geschikt om snel door het centrum te bewegen. Door de centrale ligging is – bijna – alles binnen 20 minuten bereikbaar.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel in het gebied Centrum – 2. De geschatte wachttijd is zes maanden, een elektrisch voertuig krijgt voorrang. De kosten per half jaar zijn € 287,09. Ook zijn er enkele parkeergarages in de nabijheid met huuraanbod. Bij de halte van de Noord/Zuidlijn op de Vijzelgracht wordt een grote parkeergarage gerealiseerd die ook voor vergunningshouders wordt.