Brouwersgracht 78, een monumentaal pand met het nummer 771, dateert naar verluidt uit circa 1725 en schittert in de Lodewijk XIV-stijl met een imposante halsgevel. Recentelijk gerestaureerd en gerenoveerd tot in de kleinste details, heeft het pand zijn oorspronkelijke allure herwonnen met behoud van moderne luxe zoals airconditioning. De restauratie omvatte een nieuwe fundering, een gerestaureerd dak en monumentale interieurdetails, onder supervisie van Monumentenzorg. Dit resulteert in een harmonieus samenspel van historische grandeur en hedendaags comfort. Dit deel van de gracht valt onder het centrum chique wonen.
Rondleiding
De woonkeuken biedt uitzicht op de patio en gracht, met een modern design inclusief hardstenen vloertegels, grijze kastjes, granieten aanrechtblad, Viking fornuis, Sub Zero koelkast/vriezer en Miele vaatwasser. Het huis heeft twee woonruimtes: een stijlkamer en lichte woonkamer met uitzicht op de gracht. Op de bovenverdiepingen zijn drie slaapkamers, met een extra slaapkamer met badkamer in het souterrain. De patio en binnen-buitenruimte aan de straatzijde bieden ontspanning, met vrij uitzicht aan de overkant. De nieuwe kelder heeft een wijnkelder en technische ruimten; de zolder dient voor bergruimte en huisvest de CV-ketel, warmteterugwinsysteem en airconditioning.
Buurtgids
De Brouwersgracht ligt aan het begin van de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Dit deel is dynamisch en vormt samen met de Herenmarkt een van de mooiste delen van de grachtengordel. De Brouwersgracht ligt op een mooi en gewild gedeelte ter hoogte van de Keizersgracht, zonder woonboten voor de deur. De rustige Herenmarkt direct om de hoek zorgt voor extra ruimte en minder drukte. De historische Brouwersgracht is een prachtige centrale locatie in een levendig deel van het centrum. Omringd door de Jordaan, Haarlemmerdijk, de Dam en het Centraal Station is hier altijd iets te beleven. Trendy winkels, gezellige cafés en restaurantjes zoals Toscanini, Duende, Café Winkel 43, Vrouw met de baard en Café Papeneiland zijn volop aanwezig. De Noordermarkt, met op maandag en zaterdag de biologische markt, ligt om de hoek. Ook het Westerpark met aanpalende natuurgebieden is vlakbij. Boodschappen kunt u doen bij Albert Heijn, Jumbo, Marqt en diverse speciaalzaken op de Herenstraat, Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat. In 2007 werd de Brouwersgracht niet voor niets door lezers van Het Parool uit 150 nominaties verkozen tot de mooiste straat van Amsterdam. De Brouwersgracht biedt de perfecte balans tussen rustig wonen en de gezelligheid van het centrum van Amsterdam.
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 318 m²
• Patio van circa 10 m²
• Binnen-buiten aan de straat op zuiden.
• Gelegen op eigen grond
• (Interieur-) adviseur Els Dols
• Informatie fundering; bij de restauratie is de fundering vernieuwd en is een nieuwe kelderbak aangebracht
• Renovatiejaar 2019
• Rijksmonument
• Rijksbeschermd Stadsgezicht
• Onderdeel UNESCO Werelderfgoed

De Brouwer
Tijdens de eerste kennismaking stond ik wat langer op de stoep in gesprek met een buurtbewoner, terwijl ik tegelijkertijd de gevel kon bewonderen. Deze locatie is mij goed bekend, omdat mijn zus hier in de jaren zeventig twee panden verderop woonde. Voor mij was dit een soort van eerste kennismaking met Amsterdam en het leven op de grachten. Dit deel van de Brouwersgracht heeft een speciale betekenis voor mijn relatie met Amsterdam. Toen ik door de eigenaresse werd binnengelaten, viel mij direct de hoge en lichte ruimte op, evenals de goede staat van onderhoud. Tijdens de introductie en rondleiding toonde de eigenaresse het huis en werd telkens opnieuw bevestigd hoe kwalitatief goed het pand was gerenoveerd. De eigenaar was aan het werk in de studeerkamer en ik stelde mij voor dat werken hier bijdraagt aan de concentratie. Alle volgende vertrekken waren even indrukwekkend en hoe hoger ik kwam, hoe meer licht er was. Het is voor ons dan ook een eer om dit pand voor de eigenaren te mogen begeleiden in de verkoop.
Kees Kemp | Makelaar Broersma Wonen

Monument en restauratie
Met monumentnummer 771 is Brouwersgracht 78 een monument in uitstekende staat. De huidige opstal zou dateren uit omstreeks 1725 en heeft een gevel in de fraaie Lodewijk XIV-stijl. Het pand heeft een recentere onderzijde, waarbij vanaf de eerste etage de klassieke vensterverdeling en een halsgevel als sierlijke beëindiging te zien zijn. De bovenzijde komt overeen met het buurpand op nummer 80, waarbij beide panden zusterlijk naast elkaar staan. De halsgevels komen vrijwel overeen, hoewel nummer 78 in detail rijker geornamenteerd is. Daarbij heeft het pand ook nog ramen met een roedeverdeling, wat meer karakter aan het gevelaanzicht geeft. De halsgevel heeft gedeelde vleugelstukken waarop vazen en palmetten decoratief zijn aangebracht. Het tympaan zorgt met zijn halfronde vorm voor een elegante beëindiging. Het onderstuk van het gebouw heeft extra hoogte en is symmetrisch, met aan beide zijden een entreedeur en in het midden openslaande deuren. De pui als geheel is rijkelijk omlijst met kolommen en een horizontale sierlijst. Hier is tot in de 19e eeuw een stoepentree geweest met een klassieke gevelindeling. Ook bij nummer 80 is die niet meer aanwezig. De entree verwijst naar de tijd dat het onderstuk voor opslag en bedrijvigheid diende. Inmiddels verkeert het pand in “parcours” staat. De huidige eigenaren zijn in 2017 het avontuur aangegaan met de ambitie het pand te restaureren, met als doel het pand zijn allure terug te geven, maar dan technisch op een niveau dat het weer decennia goed zou blijven. Gedurende deze restauratie is ook niet nagelaten de afwerking op een zeer hoog niveau te krijgen. Zij hebben zich bij de afwerking ten behoeve van materialen en kleuren laten bijstaan door een interieuradviseur Els Dols. De restauratie en renovatie is totaal geweest, met inbreng van en overleg met Monumentenzorg. Daarbij heeft het pand als solide basis een geheel nieuwe fundering en kelder gekregen en is de kap gerestaureerd. Intern zijn vele details teruggevonden en hersteld, en zijn monumentale aspecten toegevoegd. Voorts heeft het gehele pand complete nieuwe installaties gekregen, tot en met airconditioning. Het resultaat is een monumentaal pand met sfeer en karakter en het huidige wooncomfort.




Koken en wonen
De kwaliteit van de woonkeuken begint met de plek waar deze is gesitueerd. Met licht en zicht op de patio bevindt de keuken zich op een verhoogd gedeelte. Vanaf hier en vanuit de aangrenzende eetruimte heeft men een prachtig uitzicht op de gracht. De keuken is compleet en modern, waarbij aan kleine details is gedacht. De vloer is belegd met vierkante Belgische hardstenen tegels, de kastjes en laden hebben een lichte zachtgrijze tint en het keukenblad is van graniet, met een hardstenen gootsteen voorzien van een Quookerkraan. De keuken is zo ingedeeld dat hier goed kan worden gekookt. Met een groot aanrecht waarin een semi-professioneel Viking fornuis is geplaatst, dat twee ovens en zes grote branders heeft, is alles aanwezig om uitgebreid te kunnen kokkerellen. Daarnaast heeft de keuken een ingebouwde dubbele Amerikaanse koelkast/vriezer van Sub Zero en een professionele Miele afwasmachine. Het voorportaal met extra hoogte maakt feitelijk deel uit van de ruimte van de woonkeuken en is verbonden met een statige trap. Dit gedeelte wordt ook gebruikt als onderdeel van een groot feest of diner. Bij een warme zomeravond leent dit deel van het huis zich uitstekend om binnen/buiten te eten. Het huis heeft twee woonruimten, met een stijlkamer in het achterhuis en een ruime, lichte woonkamer met drie ramen aan de gracht op de eerste verdieping. De stijlkamer in het achterhuis is prachtig gerestaureerd en heeft zijn oude grandeur behouden, en verkeert in perfecte staat. De kamer heeft de sfeer van een oude herenkamer en is intiem. Vanuit de kamer heeft men, via een groot venster en het lichthof, zicht op de keuken en zelfs op de gracht. De kamer is mooi vierkant en heeft een grote gashaard. Naast de haard zijn grote ingebouwde boekenkasten. De originele brede houten vloerdelen uit de zeventiende eeuw en het gestukadoorde sierplafond zijn heel mooi gerestaureerd. De huidige bewoners gebruiken deze kamer als studeer- en werkkamer, maar de kamer leent zich ook voor gebruik als zitkamer of lounge. Op de eerste verdieping van het woonhuis is een grote kamer en suite die nu in gebruik is als zitkamer. Met drie ramen over de volle breedte op het zuiden is deze kamer het hele jaar door licht. Er is een mooi uitzicht over de gracht en op de brug naar de Keizersgracht. Dit deel van de gracht kent geen woonboten aan de overzijde, waardoor men een vrij uitzicht heeft op het water en de panden aan de overzijde. De zon die op het water valt zorgt voor een mooie spiegeling op de wanden en het plafond. Deze kamer heeft een houthaard, die samen met de in roeden verdeelde ramen de sfeer bepalen. De achterkamer van de kamer en suite zou ook als slaapkamer kunnen worden gebruikt.




Slapen en baden
Op de bovenverdiepingen kent het pand nu drie slaapkamers en heeft het een extra slaapkamer met eigen badkamer in het souterrain. Er zijn in totaal twee badkamers en een kamer is geheel in gebruik als kastenkamer. Deze indeling is afgestemd op de woonbehoeften van de huidige eigenaren, maar meerdere vertrekken kunnen desgewenst als slaapkamer worden gebruikt, waardoor het huis in totaal vijf slaapkamers zou kunnen hebben. De slaapkamer in het souterrain heeft aan twee zijden ramen en is daardoor toch licht. Met circa 20 vierkante meter is de kamer ruim te noemen. De badkamer is en suite met een toilet, wastafel en inloopdouche/stoomcabine. Door de situering en de toegang is het mogelijk dat deze kamer vrijwel apart toegankelijk is, wat privacy biedt voor gasten. De kamer is koel en biedt absolute rust. De hoofdslaapkamer ligt in het achterhuis op de eerste verdieping. Een eveneens rustig gelegen kamer met ramen die veel daglicht binnenlaten. De kamer heeft een schouw, met aan beide zijden een deur. Achter een deur is een grote kledingkast, terwijl achter de andere deur een toilet is verstopt. De eigenaren ervaren dat hier slapen onverwachte rust biedt.
Via een bordes is in het voorhuis de badkamer bereikbaar. Deze badkamer heeft een tijdloze luxe en uitstraling die bij het huis past. Een raam zorgt voor daglicht en de badkamer is voorzien van een inloopdouche, ligbad en dubbele wastafel. De gang naar de slaapkamer aan de voorzijde heeft veel geïntegreerde kasten en hier zijn ook de wasmachine en droger geïntegreerd. Via enkele treden en een bordes is een achterkamer bereikbaar. Deze kamer hebben de huidige bewoners geheel als garderobekamer ingericht met veel kasten. Heel prettig en luxe, maar indien er behoefte is aan een extra slaapkamer, is deze eenvoudig daarvoor in te richten.







Buitenruimte
Het pand beschikt over een patio en een lichthof die zorgen voor extra daglicht in het huis en voor (koele) ventilatie. De patio is geschikt voor groen en heeft een marmeren vloer. Als buitenruimte om te zitten hebben de eigenaren een eigen binnen-buitenruimte gecreëerd op de begane grond aan de straatzijde. Deze ligt zonnig op het zuiden en door de grote openslaande deuren open te zetten, kan men heerlijk binnen en buiten zitten, zowel op het stoepgedeelte voor een kopje koffie of een borrel, terwijl buren voorbijgaan en een praatje maken. Het zitten hier zorgt ervoor dat er altijd wat te zien en te beleven is.
Aan de overzijde van de straat zijn geen parkeerplaatsen maar openbaar groen, waardoor het uitzicht niet wordt gehinderd door geparkeerde auto’s.
Bergruimte en techniek
Dankzij de nieuwe kelder is er onder het voorhuis veel extra ruimte ontstaan, die goed benut is. De kelder is niet alleen degelijk gebouwd, maar ook hoogwaardig afgewerkt, met onder andere een wijnkelder, voorraadruimte en technische ruimten. Een lange gang is voorzien van kasten aan één zijde, wat zeer praktisch is. Alle technische installaties zijn netjes aangebracht en weggewerkt. Naast de kelder is de zolder niet alleen ingericht voor extra bergruimte, maar hier zijn ook de CV-ketel en de warmteterugwinsysteem uit het zicht geplaatst. Een tweede zolder is gebruikt voor de airconditioninginstallatie.



De Brouwersgracht ligt aan het begin van de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Dit deel is dynamisch en vormt samen met de Herenmarkt een van de mooiste delen van de grachtengordel. De Brouwersgracht ligt op een mooi en gewild gedeelte ter hoogte van de Keizersgracht, zonder woonboten voor de deur. De rustige Herenmarkt direct om de hoek zorgt voor extra ruimte en minder drukte. De historische Brouwersgracht is een prachtige centrale locatie in een levendig deel van het centrum. Omringd door de Jordaan, Haarlemmerdijk, de Dam en het Centraal Station is hier altijd iets te beleven. Trendy winkels, gezellige cafés en restaurantjes zoals Toscanini, Duende, Café Winkel 43, Vrouw met de baard en Café Papeneiland zijn volop aanwezig. De Noordermarkt, met op maandag en zaterdag de biologische markt, ligt om de hoek. Ook het Westerpark met aanpalende natuurgebieden is vlakbij. Boodschappen kunt u doen bij Albert Heijn, Jumbo, Marqt en diverse speciaalzaken op de Herenstraat, Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat. In 2007 werd de Brouwersgracht niet voor niets door lezers van Het Parool uit 150 nominaties verkozen tot de mooiste straat van Amsterdam. De Brouwersgracht biedt de perfecte balans tussen rustig wonen en de gezelligheid van het centrum van Amsterdam.
Bereikbaarheid
Een centrale locatie met meerdere routes in en uit de stad, wat het makkelijk bereikbaar maakt. Via het Centraal Station en langs het IJ zijn de noordelijke, westelijke en noordelijke delen van de Ring eenvoudig te bereiken. Het Centraal Station, op loopafstand, is een belangrijk knooppunt voor de metro, buslijnen en (internationale) treinverbindingen. Met de fiets is de gehele stad bereikbaar.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum-2c).
Met een parkeervergunning voor Centrum-2c mag u parkeren in Centrum-2.
Een parkeervergunning voor bewoners kost € 315,60 per 6 maanden.
Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 19 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk. (Bron: Gemeente Amsterdam, juni 2024).


