Update verhoging overdrachtsbelasting per 01 januari 2023

(Update: 18 november 2022) De overheid is van plan de overdrachtsbelasting voor commercieel vastgoed (beleggingen, tweede woning, recreatie en bedrijfsruimte) te verhogen vanaf 1 januari 2023*. Het kabinet kondigde op Prinsjesdag 2022 de overdrachtsbelasting van 8% naar 10,4% te willen verhogen. Voor particulieren die een huis aankopen en er zelf gaan wonen, zijn er geen nieuwe consequenties. Zij betalen 2% overdrachtsbelasting, tenzij koper en de transactie onder onderstaande situatie valt.

Geen overdrachtsbelasting
Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting voor een woning (waar ze zelf gaan wonen) indien de koopsom maximaal € 400.000 is. Vanaf 1 januari 2023 wordt dat €440.000.

Nieuwbouw
Nog steeds is het zo, dat je bij aankoop van een nieuwbouwwoning geen overdrachtsbelasting betaalt. Ook niet als je deze wilt verhuren of wilt gebruiken als tweede woning.

Samenvattend

  • Men betaalt 2% overdrachtsbelasting bij de aankoop voor eigen bewoning.
  • In het geval van  de aankoop van een tweede woning, recreatiewoning, kantoor- of bedrijfsruimte en verhuurde objecten wordt de overdrachtsbelasting van 8% naar 10.4% verhoogd.

Kees Kemp: “Het kabinet hoopt prijsstijging van koopwoningen ten gevolge van aankoop door beleggers te beperken. Deze maatregel treft alleen veel andere situaties die niets met koopwoningmarkt te maken hebben. Het is maar de vraag of het effectief is, of dat het inmiddels te laat is om stijging van de koopsommen van koopwoningen te beperken.”

Heb je vragen naar aanleiding van deze Alert? Neem dan gerust contact met ons op via wonen@broersma.nl.

*Deze plannen zijn door de tweede kamer goedgekeurd, en moeten nog door de Eerste Kamer voor akkoord.

Recent bekeken
Overzicht alle woningen
1

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?