Groot en ruim opgezette halfvrijstaande villa met oprijlaan en losstaande gemetselde garage. Er is een prachtig terras met golvende mozaïektegels dat de overgang vormt van wonen naar natuur. Van het huis naar de diepe zonnige achtertuin met veel privacy op het zuiden. In deze tuin staat een fraaie monumentale boom, een ceder, die in zomer koelte en beschutting geeft en tegelijk het licht mooi filtert. Veel warme herinneringen aan het huis zijn aan deze boom verbonden.
Design visie
De Stadionweg maakt deel uit van het beroemde Plan Zuid van Berlage, waaraan diverse architecten van naam en faam bijdroegen. Nummer 27 is ontworpen door S. Vieyra. De woning stamt uit een bouwperiode waarin een nieuwe typologie van gezinshuizen ontstond, meer functioneel en met minder versieringen. De wijze van bouwen kenmerkt zich door soliditeit en duurzame detailleringen en materialen. Dit betekent dat het hier gaat om een herenhuis dat in de basis kwalitatief goed gebouwd is.
Van binnen en van buiten heeft het pand nog diverse stijlkenmerken uit de jaren dertig. Zoals de gemetselde plantenbakken en het terras met de originele mozaïektegeltjes en de fijne indeling, hoge plafonds en goede toegang tot de tuin. Ook twee-onder-eenkapwoningen zoals deze werden in deze periode veel gebouwd, een type dat tegenwoordig vrij schaars is. Alle ingrediënten zijn aanwezig om dit huis met zijn goede opzet te moderniseren en te verduurzamen en zo om te toveren tot de ideale familiewoning.
Rondleiding
De begane grond
Via het tuinpad is de statige entree te bereiken. De ruime hal heeft een garderobe en gastentoilet. Aan de voorzijde is de eetkeuken in een U-opstelling. Hier geeft een groot venster uitzicht op de voortuin. De vroegere herenkamer ligt aan de achterzijde en heeft openslaande deuren naar het prachtige, zonnige terras.
En er is een doorgang gemaakt naar de voormalige kamer en suite. De grote schuifpui aan de achterzijde trekt het terras en de tuin als het ware bij de woonkamer. Doordat de schuifpui op het zuiden ligt en de verdiepingshoogte meer dan 300 meter is, valt er veel licht binnen. Aan de voorzijde geeft een ruime erker extra cachet aan de ruimte.
De eerste verdieping
Aan de rustige achterkant de hoofdslaapkamer is een slaapkamer toegevoegd als kleedkamer. Fijn aan deze kamer is dat er een terras is met openslaande deuren en nog een terras aan de kleedkamer. Centraal gelegen is de badkamer met ligbad, inloopdouche en toilet en wc. Voor zijn twee kamers die ooit met elkaar in verbinding stonden en een kleine badkamer met ook hier een ligbad en jaren zestig-kleurstelling.
De tweede verdieping
Op deze verdieping bevinden zich twee slaapkamers, beide met dakkappellen, een ruime overloop en een badkamer. Daarnaast is er veel bergruimte onder de schuine kap. Rest nog een bergvliering die bereikbaar is via een steile trap en een luik.
De kelder
De kelder is riant (meer dan 60 m²) en verdeeld in verschillende compartimenten. De vrije hoogte is meer dan twee meter en de ruimte is verwarmd.
Tuin
De tuin is onderverdeeld in drie delen: de oprit naar de garage, de voortuin en de achtertuin.
Bereikbaarheid
De woning ligt in een rustig en groen gedeelte van Zuid, nabij de Beethovenstraat. Een omgeving met uitgebreide voorzieningen en centraal gelegen ten opzichte van Oud-Zuid, het Centrum en de Zuidas. Op loopafstand van de groenstrook aan de Bernard Zweerskade en het fraaie Beatrixpark.
De Stadionweg is bijzonder goed bereikbaar met het openbaar vervoer via de tramlijnen 5 en 24 (Beethovenstraat) en buslijnen 65 en 246 naar Schiphol. Ook is de stadsvilla gunstig gelegen ten opzichte van de uitvalswegen A1, A2, A4 en A9 middels de Ring A10 via de afritten S108 en S109.
Design visie
In het begin van de 20e eeuw wordt er teruggegrepen op het eenvoudige, ambachtelijke bouwen. Oftewel: op de traditie. Deze manier van bouwen wordt dan ook wel het traditionalisme genoemd. Eenvoud van vorm stond centraal, uitbundige decoratie was taboe. Traditionele bouwmaterialen, zoals baksteen, waren weer populair.
De degelijke bouw van het pand is een uitvloeisel van deze traditionele bouwstijl. Zo is de kapconstructie indrukwekkend te noemen en is de originele indeling nog grotendeels intact. Bij de verbouwing in de zestiger jaren is de linker zijgevel op enkele punten gewijzigd. Zo is de zijdeur verwijderd. Verder zijn er niet veel wijzigingen te ontdekken aan de buitenkant.
De laatste verbouwing dateert uit 1962. Om een goede inschatting te maken van wat de nieuwe eigenaar te doen staat om het pand te renoveren en klaar te maken voor de toekomst, is er flink opgeruimd. Ook is er een asbestinventarisatie en een asbestverwijdering uitgevoerd. Voor nieuwe installaties is er plaats op de ruime bergzolder en in de grote kelder.
Interessante bijzonderheden zijn de gemetselde plantenbakken en de oorspronkelijke tegels op het terras en op de twee balkons.
De begane grond
Via het tuinpad is de statige entree te bereiken. Deze entree heeft nog de originele marmeren platen die intact zijn. De ruime hal met een garderobe en gastentoilet heeft ouderwets royale afmetingen. Je komt echt ergens binnen. Aan de voorzijde is de eetkeuken gesitueerd in een U-opstelling. Hier geeft een groot venster uitzicht op de voortuin. De vroegere herenkamer ligt aan de achterzijde van de woning en heeft openslaande deuren naar het prachtige, zonnige terras. Er is een doorgang gemaakt naar de voormalige kamer en suite. Deze heeft een open haard met Franse Lodewijk XV-schouw die in 1962 is geplaatst door de firma Jos Harm, thans nog steeds gevestigd in Amsterdam-Noord. De grote schuifpui aan de achterzijde van de woning trekt het terras en de tuin als het ware bij de woonkamer. Doordat de schuifpui op het zuiden is gelegen en de verdiepingshoogte meer dan drie meter bedraagt, valt er veel licht binnen. Aan de voorzijde geeft een ruime erker extra cachet aan de ruimte. De visgraatvloer is origineel en mogelijk te restaureren.
De kelder
De kelder is riant te noemen (meer dan zestig m²) en verdeeld in verschillende compartimenten. De vrije hoogte is meer dan twee meter en de ruimte is verwarmd. De centrale verwarmingsketel bevindt zich in deze ruimte en er zijn nog relikwieën uit de tijd dat er op olie gestookt werd, zoals een drukmeter. Verder is er een KIWA-gesaneerde HBO-tank in de tuin gelegen.
De eerste verdieping
Via een goed beloopbare trap is de eerste verdieping te bereiken. Aan de rustige achterzijde van de woning is de hoofdslaapkamer gelegen waaraan een slaapkamer is toegevoegd die werd gebruikt als kleedkamer. Pluspunt van deze kamer is dat deze beschikt over twee terrassen met openslaande deuren, waar je al vroeg in het voorjaar heerlijk beschut in de zon kunt zitten. Centraal gelegen is de badkamer met ligbad, inloopdouche en toilet in prachtige jaren zestig-kleurstelling en dito stijl. Aan de voorzijde van de woning zijn twee kamers gelegen die ooit met elkaar in verbinding stonden en bevindt zich er eveneens een kleine badkamer met – ook hier – een ligbad in jaren zestig-kleurstelling.
De tweede verdieping
Op deze verdieping bevinden zich twee slaapkamers, beide met dakkapellen, een ruime overloop en een badkamer. Daarnaast is er veel bergruimte onder de schuine kap. Rest nog een bergvliering die bereikbaar is via een steile trap en een luik. Deze ruimte is ideaal voor installaties voor koeling, verwarming en ventilatie.
De tuin
De tuin is onderverdeeld in drie delen: de oprit naar de garage, de voor- en de achtertuin. De oprit heeft een lengte van 24 meter tot aan de garage en biedt plaats aan meerdere voertuigen. Aan de linker zijkant staat een hoge heg op de kadastergrens. In de voortuin staan enkele bomen en struiken die de privacy in de woonkamer en keuken verhogen. Zo staan er enkele mispels, een Japanse skimmia, een Californische cypres en prachtige rozen langs het hek. De grote eyecatchers in de achtertuin zijn de imposante ceder en de magnolia in het voorjaar. De majestueuze boom wordt als monument goed onderhouden. De zichtlijnen naar zuid en west zijn vrij; dit geeft de ervaring van weidsheid doordat er geen bebouwing in de directe nabijheid aanwezig is. De borders staan vol met rozen, rhododendrons en hortensia’s en er is een fijn terras over de gehele breedte van de woning. Het gazon is groot genoeg om de tuin ruimte te geven en de borders tot hun recht te laten komen. De ligging is op het zuiden. Dat betekent: volop zon in de tuin.
De bereikbaarheid
De woning ligt in een rustig en groen gedeelte van Amsterdam-Zuid, nabij de Beethovenstraat. Een omgeving met uitgebreide voorzieningen en centraal gelegen ten opzichte van Oud-Zuid, het Centrum en de Zuidas. Op loopafstand van de groenstrook aan de Bernard Zweerskade en het fraaie Beatrixpark.
De Stadionweg is bijzonder goed bereikbaar met het openbaar vervoer via de tramlijnen 5 en 24 (Beethovenstraat) en buslijnen 65 en 246 naar Schiphol. Ook is de stadsvilla gunstig gelegen ten opzichte van de uitvalswegen A1, A2, A4 en A9 middels de Ring A10 via de afritten S108 en S109.
De parkeergelegenheid
Een groot gemak is de garage achter op het perceel. In de praktijk komt het vaak voor dat de auto’s voor de garage worden gezet; daar is ruimte voor zeker drie auto’s.
Wat de eigenaren gaan missen
“In dit zonnige, vrolijke en ruime huis heeft ons gezin vele gelukkige jaren gekend. We genoten van de ruime opzet van het huis met een tuin aan drie kanten. Het grote terras met de mozaïektegels in de op het zuiden geleden achtertuin gaf ons een gevoel van openheid, licht en ruimte, wat in de stad zeker geen vanzelfsprekendheid is. Met een kerk (zonder kerkklokken!) grenzend aan de achtertuin genoten we van optimale privacy, terwijl de afwezigheid van hoge bebouwing om het huis heen voor veel lichtinval zorgde.
Iedere kamer had voor ons wel zijn eigen charme. In de rustige bibliotheekkamer met openslaande deuren naar het terras en naar de landelijk aandoende tuin met de mooie ceder brachten we veel gezellige momenten samen door. De zitkamer bood een sfeer van licht en geborgenheid met de open haard en de schuifdeur naar de tuin. In de eetkamer hebben we veel grote en kleine, gezellige maar ook formele diners gehouden. Ook boven genoten we van dit huis door de ruime opzet van de kamers rondom de hal en de twee balkons met het karakteristieke tegelpatroon, beide uitkijkend over de tuin. Op het grootste balkon was het al vroeg in het jaar heerlijk vertoeven en genoten we van de zon en het lezen van een boek.
De nabijheid van de Beethovenstraat met gelegenheden voor lunch, diner of een kop koffie en diverse winkels is voor ons altijd een groot gemak geweest. Ook het Concertgebouw, het Rijksmuseum en zelfs het nabije stuk van het centrum waren voor ons op loopafstand, terwijl we in een paar minuten met de fiets of de tram Station Zuid konden bereiken of met de auto de A10 op konden rijden. De rustige boomrijke straten in de omgeving en het Beatrixpark om de hoek maakten het voor ons een heel prettige, groene omgeving. Met daarbij de grote garage en de mogelijkheid om meerdere auto’s op het eigen terrein te parkeren voelden we ons bevoorrecht.
Wat we het meest missen is wel de gezelligheid van de lichte kamers aan de tuinzijde, of het nu middenin de zomer was met de deuren open, of met minder mooi weer met de haard aan. We moeten nu afscheid nemen van dit heerlijke huis, maar de mooie herinneringen blijven. Het is tijd voor een nieuw gezin om er met net zo veel plezier te gaan wonen.”