Voorkom hogere afkoopsom erfpacht met een aanvraag eeuwigdurende afkoop

Erfpacht

Overgestapt naar eeuwigdurende erfpacht zonder afkoop?
Specifiek voor degenen die al zijn overgestapt naar eeuwigdurende erfpacht zonder de erfpacht op dat moment af te kopen, hebben wij belangrijke informatie die van invloed kan zijn op uw financiële toekomst.

Bij overstap naar eeuwigdurende erfpacht wordt de canon alsof het 2017 is berekend, met jaarlijkse inflatieverhogingen die al opgelopen zijn naar meer dan 20%. De huidige afkoopsom is ongeveer 30% hoger dan in 2017 en zal naar verwachting in 2024 toenemen tot 45%.

Kortom uw eventuele afkoopsom loopt snel en progressief op. Als u overweegt op termijn te verkopen of als u liquiditeiten heeft, zouden wij het veilig stellen van de afkoopsom van 2023 zeker aanbevelen. U voorkomt een extra inflatie doorberekening door een pro forma aanvraag.

Wat te doen?
Vanwege de hoge inflatie is het raadzaam dit jaar nog een sec formele aanvraag te doen voor afkoop van eeuwigdurende erfpacht via het erfpachtportaal van de gemeente. Hiermee voorkomt u een extra inflatiestijging van 8,2 % en biedt u, indien u besluit om het komend jaar uw huis te gaan verkopen, een koper meer financiële zekerheid en voorkomt u een extra hogere afkoopsom die ten laste van koper zou komen.

Per wanneer?
Let op! Voor 31 december 2023.
U dient de aanvraag echt voor het einde van het jaar te doen, na 31 december wordt de afkoopsom gewoon met 8,2% geïndexeerd.

De aanvraag is een formaliteit, komend jaar kunt u definitief kiezen of u daadwerkelijk wil afkopen. Voor wie nog naar de notaris moet, blijven wij in beginsel nadrukkelijk aanraden de erfpacht geheel of gedeeltelijk af te kopen.

Indien u hier meer informatie over wilt, kunt u contact met Broersma opnemen voor een persoonlijk advies.
Email: wonen@broersma.nl
Telefoon: +31 (0)20 305 97 77

Recent bekeken
Overzicht alle woningen

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?