Kenmerkend voor LOFT Nº 6 is de combinatie van de royale tweede etage met de enorme kapverdieping, waar de constructie een geweldig gevoel van ruimte en licht geeft. De vele ramen, waaronder enkele ronde, bieden een fantastisch vergezicht op de omgeving en de toren van de Zuiderkerk. Naast een woonkamer, een woonkeuken en een werkkamer omvat het appartement een drietal slaapkamers met elk een eigen badkamer. Het appartement heeft een riant dakterras met uitzicht over de stad.
Onderdeel van een bijzonder stijlvol gebouw met een bijzondere historie.
Rondleiding
Een LOFT appartement in een markant gebouw met een indrukwekkend entree met trappenhuis en een lift naar de tweede etage. Op de woonverdieping bevindt zich een ruime hal met gastentoilet en garderobe, een imposante woonkeuken met veel licht en diverse apparatuur, een riante living met open haard, ingebouwde boekenkasten en een berging bereikbaar via een "verborgen deur". Op de slaapverdieping zijn twee slaapkamers met eigen badkamer, een hoofdslaapkamer met kapverdieping, ovaal raam en open haard, een kleedkamer, een luxe badkamer met dakkapel en een vast bureau met twee werkplekken. Het dakterras is toegankelijk via een mooie open trap en heeft een beschutte ligging, een fantastisch uitzicht over de stad, een complete buitenkeuken en diverse vaste planten.
Wat de bewoners gaan missen
"Het uitzicht op voortdurend rondvarende bootjes, de loopafstand naar de Nieuwmarkt met zijn vele winkeltjes, de markt, de bars en herinneringen aan de oude Chinese wijk en aan het verleden van een grote havenstad."
Buurtgids
Het pand ligt in het hart van de oude binnenstad, op de hoek van de Raamgracht en de Kloveniersburgwal die aan het eind van de vijftiende eeuw werden gegraven.
De Raamgracht ontleent zijn naam aan de lakenweverijen die er in die tijd gevestigd wa-ren. Zij gebruikten houten raamwerken om wollen stof na bewerking te drogen en op te rekken. De Kloveniersburgwal, ooit bedacht als verdedigingsgracht, dankt zijn naam aan een onderdeel van de schutterij dat ‘kloveniers’ werd genoemd, vernoemd naar het in die tijd gebruikte vuurwapen.
In de directe nabijheid is alles te vinden, van gezellige buurtcafés tot sterrenrestaurants, luxe hotels, scholen, bioscopen, theaters, de Nationale Opera, musea, prachtige monumenten, tot bijzondere winkels en chique warenhuizen.
Bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 289 m²
• Dakterras van circa 26 m²
• Gelegen op eigen grond
• Servicekosten VvE € 961,- per maand
• Renovatiejaar 2016
• Lift
• Rijksmonument
• Rijks beschermd stadsgezicht
• Onderdeel UNESCO Werelderfgoed

Liefdadigheid naar Vermogen
In 2016 waren wij, Broersma Wonen, betrokken als adviseur en bij de herontwikkeling en verkoop van de zes appartementen in dit bijzondere gebouw op de hoek van de Kloveniersburgwal en de Raamgracht.
Nu zijn wij door de huidige bewoners opnieuw gevraagd om te begeleiden bij de verkoop van dit prachtige LOFT appartement dat zij destijds tijdens de bouw gekocht hebben. Het appartement is één van de mooiste in het gebouw, door de ligging op de bovenste twee verdiepingen en een prachtig uitzicht over de Raamgracht en richting de Zuiderkerk.
De combinatie van hoge plafonds, grote vertrekken en vele ramen, geven dit appartement een uniek karakter. Als kers op de taart is er nog een dakterras, gelegen in de luwte van de eigen kapverdieping, compleet met een buitenkeuken. Heerlijk voor de lange zomeravonden in de stad.
Toen het gebouw intern nog in casco staat was, sprak het pand zelf en de prachtige entree al tot de verbeelding. Nu het geheel af en bewoond is, is nog duidelijker dat dit één van die unieke woningen is waardoor het wonen in de binnenstad extra verleidelijk wordt.
Ronald van de Bijl | Makelaar Broersma wonen

Het Gebouw
“Wat zoude het jammer geweest zijn, indien op dit mooie hoekje van den schilderachtigen Kloveniersburgwal en Raamgracht een ultramodern, een geïmiteerd oud-Hollandsch of een karakterloos gevelenpaar zoude zijn verschenen!” aldus Louis Blankenberg.
Zo verwoordde Louis Blankenberg, voorzitter van het Amsterdamse Genootschap Liefdadigheid naar Vermogen bij de opening op 17 januari 1914 zijn tevredenheid over het nieuwe onderkomen van de door hem opgerichte vereniging voor armenzorg. De leden ervan legden elk 25 cent per week in voor ´hulpverlening aan behoeftigen´.
Het genootschap, begonnen vanuit een kantoor aan huis op Raamgracht 8, groeide en kocht in 1886 met geld van donateurs een pand aan Raamgracht 4. Toen ook dat pand te klein bleek, ontstond het plan voor nieuwbouw. Met steun van geldschieters werden belendende percelen op de Kloveniersburgwal aangekocht voor de sloop. Op de vrijgevallen kavel verrees vanaf 1912 de ‘burcht voor de armenzorg’ van De Amsterdamse architect J.W. Hanrath (1867-1932).
Na de Tweede Wereldoorlog – waarin het pand tijdelijk was ingenomen door de Duitsers – bleek het gebouw te groot voor het genootschap en werd voor een gedeelte ervan een huurder aangetrokken: het voormalige verzetsblad Vrij Nederland. De uitgeverij Stichting Vrij Nederland groeide uit tot de Weekbladpers (uitgever van onder meer Psychologie Magazine, Happinez en, nog altijd, Vrij Nederland) en werd in 1973 eigenaar van het pand waar ze tot februari 2015 zou blijven. Sinds dat moment is de Raamgracht 4 in handen van haar derde eigenaar, Aurelio, die het heeft getransformeerd heeft tot zes grootstedelijke appartementen variërend van 270 tot 325 m².




Gemeenschappelijke entree met trappenhuis en lift naar de tweede etage. De entree en het trappenhuis zijn monumentaal en bieden elke keer opnieuw een warm en prettig welkom.
Woonverdieping
Entree in een ruime hal met gastentoilet en garderobe. Imposante woonkeuken met een vrije hoogte van 3,54 meter en veel licht door hoge ramen aan de achterzijde en ramen met een fraai zicht op het groene lichthof. De smaakvolle keuken is ruim van opzet en heeft een kookeiland annex bar en is voorzien van diverse apparatuur zoals een Amerikaanse koelkast, wijnklimaatkast en stoomoven. De woonkeuken heeft een Frans balkon met openslaande deuren aan het lichthof. Aangrenzend is er een werk-/logeerkamer met een eigen badkamer en een entresol voor een bed. Vanuit deze kamer is er een fraai uitzicht over het binnenterrein.
Aan de voorzijde is de riante living met een frontbreedte van bijna 8,5 meter en drie grote ramen met fraai zicht over de Raamgracht. De ruimte heeft een vrije hoogte van 3,58 meter en een open haard. Verder zijn er ingebouwde boekenkasten tot aan het plafond; deze maken onderdeel uit van de moderne en-suite met glas in stalen frames. Zo zijn de ruimtes op deze verdieping gescheiden van elkaar, maar door de transparantie toch verbonden. Aangrenzend is er een berging bereikbaar via een “verborgen deur”.







De slaapverdieping
Via de fraaie open trap vanuit de centrale hal bereikt men de ruime overloop op de bovengelegen slaapverdieping.
De hoofdslaapkamer is gelegen aan de voorzijde. Deze kamer heeft een imposante kapverdieping met fraaie balken en hoogte. Verder is er een bijzonder ovaal raam in de voorgevel wat een prachtig uitzicht geeft op de toren van de Zuiderkerk. Een open haard maakt deze kamer compleet. Aansluitend is er een kleedkamer met op maat gemaakte kasten welke in verbinding staat met de achtergelegen badkamer. De luxe badkamer heeft een grote inloopdouche, dubbele wastafel en toilet. De badkamer kijkt via een dakkapel naar de Raamgracht.
Op deze verdieping zijn daarnaast nog twee goede slaapkamers, beiden met een eigen badkamer voorzien van een douche, wastafel en toilet. Ze zijn beiden in oppervlakte vergelijkbaar, maar de één heeft een inloopkast en de andere een entresol met slaapruimte.
Verder is er op de overloop een vast bureau met twee werkplekken.








De buitenruimte
Het dakterras in de kapverdieping is toegankelijk via de mooie open trap met houten treden. Het terras heeft een beschutte ligging doordat het deels achter de eigen kapverdieping is gelegen. Aan de achterzijde is het wel open en geeft het een fantastisch uitzicht over de stad. Het is deels uitgevoerd met hardhouten planken en deels met tegels. Voorts beschikt het over een complete buitenkeuken met koelkast, kookgelegenheid en wasbak. Tevens zijn er diverse vaste planten aanwezig welke zorgen voor een groene beleving.



Het pand ligt in het hart van de oude binnenstad, op de hoek van de Raamgracht en de Kloveniersburgwal die aan het eind van de vijftiende eeuw werden gegraven.
De Raamgracht ontleent zijn naam aan de lakenweverijen die er in die tijd gevestigd waren. Zij gebruikten houten raamwerken om wollen stof na bewerking te drogen en op te rekken. De Kloveniersburgwal, ooit bedacht als verdedigingsgracht, dankt zijn naam aan een onderdeel van de schutterij dat ‘kloveniers’ werd genoemd, vernoemd naar het in die tijd gebruikte vuurwapen.
In de directe nabijheid is alles te vinden, van gezellige buurtcafés tot sterrenrestaurants, luxe hotels, scholen, bioscopen, theaters, de Nationale Opera, musea, prachtige monumenten, tot bijzondere winkels en chique warenhuizen.
Bereikbaarheid
De bereikbaarheid is goed. Diverse metrostations en tramhaltes zijn op loopafstand en via de Wibautstraat of de IJ-Tunnel is de rondweg A10 gemakkelijk en snel aan te rijden.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum 3.). Met een parkeervergunning voor Centrum 3 mag u parkeren in Centrum-1 en Centrum 3.
Een parkeervergunning voor bewoners kost € 287,09 per 6 maanden.
Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 10 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk.
Naast de openbare weg is het ook mogelijk om met een parkeervergunning kosteloos te parkeren in garage Markenhoven, garage Muziektheater en Rokin Parkeergarage. (Bron: Gemeente Amsterdam, mei 2023).

Wat de bewoners gaan missen
De doorslag om hier te gaan wonen, was het gevoel van ruimte dat dit appartement geeft door zijn grote oppervlak, ruime algemene ruimten en hoge plafonds. Het uitzicht op een van de oudste grachten in Amsterdam met de toren van de Zuiderkerk prominent op de achtergrond is uniek. Het appartement heeft veel licht, niet alleen aan de voorkant, maar ook in het achterhuis waar we veel tijd besteden in de ruime woonkeuken en in de slaapkamers.
We zullen dit huis gaan missen omdat we er veel tijd in gestoken hebben om er van te maken wat het vandaag is: een mooi en hoogwaardig afgewerkt huis op één van de meest karakteristieke plaatsen in Amsterdam. Het uitzicht op voortdurend rondvarende bootjes, de loopafstand naar de Nieuwmarkt met zijn vele winkeltjes, markt, bars en punten die herinneren aan de oude Chinese wijk en aan het verleden van een grote havenstad. Ondanks het feit dat de wijk ook bij de toeristen populair is, is de locatie aan de Raamgracht een rustige en stille plek waar het mooi wandelen is.

