Een sfeervolle bovenwoning van circa 171 m² gelegen in de geliefde Apollobuurt. De woning beschikt over verschillende karakteristieke elementen, zoals veel Amsterdamse School details, glas-in-lood, een voorbalkon op de derde etage en een ruim dakterras. De woning kan gekenmerkt worden als een volwaardig familiehuis met vier ruime slaapkamers en de mogelijkheid om meer oppervlakte te creëren op de dakverdieping.
Kortom: een ruim bovenhuis op een centrale locatie in de geliefde Apollobuurt.


Architectuur
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, beter bekend onder alleen zijn voornaam Michelangelo Caprese, 6 maart 1475 – Rome, 18 februari 1564) was een Italiaans kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse renaissance.
De Amsterdamse School (1910-1930)
Als reactie op het rationalisme staat er begin 20e eeuw een groep architecten op die zich meer kunstzinnig wil uitdrukken. Dit leidt tot een expressionistische bouwstijl: de Amsterdamse School. Alles draait hierbij om de uiterlijke vorm, die stevig en massief is. Kenmerkend zijn de ladderramen: vensters die door een groot aantal roeden verdeeld zijn.


Rondleiding
Het appartement ligt in één van de mooiste straten van Oud-Zuid direct aan het Veroneseplantsoen en is gelegen op de tweede, derde en vierde etage met eigen entree vanaf de straat.
Het lichte en sfeervolle appartement is ruimtelijk opgezet en gelegen op eeuwigdurende erfpachtgrond.
Woonverdieping – tweede etage
De woonetage met een plafondhoogte van 2,80 m heeft een L-vormige woonkamer met aan de voorzijde het zitgedeelte met een fraai uitzicht over het Veroneseplantsoen. De achterzijde wordt gebruikt als eetgedeelte.
De dichte keuken is netjes doch eenvoudig en biedt ruimte voor een eethoek.
Op deze etage ligt een eiken plankenvloer.




Slaapverdieping – derde etage
Er zijn drie slaapkamers, waarvan één momenteel wordt gebruikt als werkkamer en voorzien is van de vaste trap naar de vierde etage. Op deze verdieping ligt een afzelia parketvloer.
De badkamer is ruim opgezet met ligbad, douche, wastafel en toilet.
Slaapverdieping – vierde etage
Op deze etage is nog een ruime werkkamer annex logeerkamer. Tevens is hier een bergruimte met toegang tot het dakterras.
Op deze verdieping is er de mogelijkheid om met een uitbouw de woonoppervlakte te vergroten met circa 20 m². De buren op nr. 19 hebben dit reeds gedaan. Hiervoor dient wel een omgevingsvergunning aangevraagd te worden. De VvE heeft hier al wel toestemming voor verleend. – zie alternatieve plattegrond
De buitenruimte
Het dakterras van circa 40 m² is gesitueerd aan de achterzijde van de vierde etage. Een heerlijke plek om te genieten van de zon gedurende de dag, het biedt veel privacy en ligt goed beschut tegen de wind.







Het Veroneseplantsoen is een parkje in Amsterdam-Zuid, Oud-Zuid, Apollobuurt.
Het plantsoen bevat het werk van twee bekende architecten. Pieter Lucas Marnette ontwierp een elektriciteitskast, die aan de noordzijde staat; uitvoering past binnen de stijl van de Amsterdamse School. Aan de oostkant van het plantsoen staat een klimrek van het type Iglo van Aldo van Eyck.
De omgeving
Voor de boodschappen is de Beethovenstraat, met een rijk aanbod aan speciaalzaken en diverse supermarkten, maar ook het Olympiaplein met onder andere Marqt, Le Fournil, L’Amuse en de Albert Heijn op loopafstand. Voor een fijne kop koffie, lunch of diner is er een ruime keuze in de omgeving. Voor een wandeling is zowel het Vondelpark als het Beatrixpark een goede optie.
Bereikbaarheid
Uitvalswegen naar A2/A4/A10 zijn zeer goed bereikbaar. Openbaar vervoer (tram 24) stopt op het Minervaplein en (tram 5) in de Beethovenstraat, enkele minuten lopen. Ook station Zuid is op 5 minuten fietsafstand.
De parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Zuid 2.2). Een parkeervergunning voor bewoners kost € 142,20 per 6 maanden. Momenteel hanteert de gemeente Amsterdam géén wachtlijst voor dit vergunningsgebied. Voor deze woning is er de mogelijkheid om een tweede parkeervergunning aan te vragen. Kosten voor de tweede vergunning bedragen € 355,51 per 6 maanden. (Bron Cition december 2022).





Wat we gaan missen
Toen we voor het eerst dit mooie bovenhuis binnengingen wisten we meteen dat we hier wilden gaan wonen. De prachtige lichtval door de glas-in-lood bovenramen, het vrije uitzicht op de bomen en het parkje, de ruime kamers, het trappenhuis met lichtinval door het daklicht (waar we later zelf glas-in-lood ramen voor hebben ontworpen), de gezellige eetkeuken, de vele bergruimtes in het huis, de drie balkons op de 2e en 3e verdieping, en het dakterras op de zolderverdieping gaven direct de doorslag.
We hebben hier heel fijn gewoond en op warme dagen genoten van de koele lunchplek op het ingebouwde balkon aan de voorkant op de derde verdieping en diners met vrienden op het dakterras.
De buurt is heel rustig met alles wat je nodig hebt binnen handbereik. De Beethovenstraat met winkels en koffiehuisjes is om de hoek, het Vondelpark, Beatrix park en het Concertgebouw zijn op loopafstand, en er zijn veel goede scholen in de buurt.
Wat we zullen gaan missen is het fijne wonen in een buurt met veel mooie architectuur en het dakterras waar we veel zomeravonden hebben genoten van de wolkenluchten en de merels.
Vanwege onze leeftijd zijn we op zoek gegaan naar een gelijkvloers appartement met een lift dat we inmiddels hebben gevonden, gelukkig weer in Zuid.
