Een charmant en goed onderhouden rijksmonument met klokgevel uit 1670 gelegen op eigen grond. Het huis heeft een gebruiksoppervlakte van 173 m2 en is verdeeld over een souterrain, een sfeervolle bel-etage en drie boven gelegen verdiepingen. Het huis beschikt over vijf slaapkamers, sfeervolle werkkamer en een badkamer. De living is op de bel-etage en de gezellige woonkeuken bevindt zich in het souterrain welke een eigen toegang heeft. Daarnaast is er een prettige stadstuin tuin alsmede een zonnig dakterras op het zuidwesten. In de jaren 50 is funderingsverbetering uitgevoerd.
Rondleiding
Entrée via eigen bordes aan de straat. Hal, woonkamer met grote ramen aan de voor- en achterzijde met roedeverdeling. Aan de achterzijde is een uitbouw met toegang tot de trap richting de tuin. De tuin is besloten en via de tuin is de berging bereikbaar met aansluiting voor wasmachine, droger en c.v. ketel.
In het souterrain, dat zowel intern als via een eigen entree aan straat bereikbaar is, is de sfeervolle woonkeuken gelegen met een mooie plavuizen vloer. De keuken is compleet en voorzien van inbouwapparatuur.
Op de eerste etage is aan de zonnige achterzijde een ruime werkkamer met aansluitend een dakterras. Naast het gastentoilet is er een fraaie tweede werkkamer aan de straatzijde. De tweede etage heeft 2 slaapkamers en een badkamer met ligbad, douche en toilet. Op de bovenste etage (kapverdieping) zijn eveneens twee kamers en veel bergruimte.
Wat de bewoner gaat missen
“Qua buurt is het hier goed toeven, je zit precies halverwege tussen de Negen Straatjes en de PC Hooftstraat, dus winkels te kust en te keur. Voor het uiteten is de keuze ook ruim, van Ron’s Gastrobar letterlijk aan de overkant tot Fiko en de sterrententen Juwelier en Bistrot de la Mer. Bocca serveert de beste koffie in Amsterdam, slechts een paar deuren verder.”
Buurtgids
De woning is gelegen in een gezellige en vooral centrale locatie met leuke restaurants en cafés als De Heuvel, de vele boetiekwinkels en dagmarkten zijn om de hoek. Eenieder op de gracht heeft zijn local heroes voor specifieke wijnen, brood en andere heerlijkheden. Zoals bijvoorbeeld de Italiaanse slow food traiteur Casa Del Gusto in de Kerkstraat, Bocca Coffee, Lavinia Good Food, en op de Vijzelgracht vanzelfsprekend Holtkamp.
Maar op de gracht loopt en fiets men ook graag even naar de Jordaan voor de markt of naar de Ecosupermarkt op de Lindengracht. Uiteraard kan de Albert Heijn op de Vijzelgracht ook heel handig zijn. Door de centrale ligging is alles op fiets- en loopafstand; een zeer fijne locatie dus om te wonen.
Wonen in het centrum biedt een geheel andere sfeer en beleving die uniek grootstedelijk is en ook heel intiem. Dat komt ook door de historische setting, die ‘s avonds romantiek geeft en overdag kleurrijke personages aantrekt.
Dankzij de centrale ligging is het pand zeer bereikbaar. Het zuidelijke deel van de gracht ontsluit zich via de Stadhouderskade naar de Vijzelgracht en via de Spiegelgracht. Voor degenen op de fiets, lopend en met de auto zijn er meerdere wegen, waaronder via de Leidsegracht.
Het openbaar vervoer is ‘om de hoek’: tramlijnen op Leidsestraat en Weteringschans en de metrohalte op Vijzelgracht zijn direct bereikbaar.
Bijzonderheden
• Totale gebruiksoppervlakte circa 173 m²
• Tuin gelegen op het zuidwesten van circa 10 m²
• Terras gelegen op het zuidwesten van circa 11 m²
• Gelegen op eigen grond en fundering verbeterd in 1954
• Charmant Rijksmonument (monumentennummer 2885)
• Rijksbeschermd stadsgezicht
• Onderdeel UNESCO Werelderfgoed
• Oplevering in overleg

De Hoed
Het verkopen van een huis in de straat waar je zelf woont, heeft altijd iets bijzonders. De verkoper heeft mijn collega en mij uitgenodigd om advies te geven over de verkoop. De trotse eigenaar geeft ons een rondleiding en laat ons de historische waarde van het huis zien.
Ik ben onder de indruk van dit prachtige rijksmonument, dat uitstekend is onderhouden. Een opmerkelijk detail is dat het huis in het verleden een nieuwe gevel heeft gekregen. De “Oeil de Boeufs” (stijlvolle ovale ramen) zijn waarschijnlijk afkomstig van een ander monument, maar voegen een bijzonder karakter toe aan de gevel.
Dit charmante huis lijkt zeer geschikt voor een gezin met jonge kinderen, maar zoals altijd in Amsterdam, is het moeilijk om te voorspellen wie er uiteindelijk zijn intrek zal nemen.

Het gebouw
Een traditioneel gebouwd met zwarte gevel gelijktijdig gebouwd met de nummers 34 en 36. Dit woonhuis is ooit verhoogd en de oeil de boeufs zijn later toegevoegd. Vermoedelijk in de jaren 50.
Over het oorspronkelijke bouwjaar van het pand aan de Kerkstraat 38 is niet veel bekend. Bij het register voor rijksmonumenten wordt gerept over 1670, terwijl bij de basisregistratie Adressen en Gebouwen het jaartal 1780 bekend is. Wel is zeker dat het pand in 1954 onder begeleiding van architect Herman Knijtijzer is gerenoveerd.
Herman Knijtijzer werd in 1914 geboren in een aan Amsterdam verknochte familie die iets met bouwen had. Zijn vader was administrateur op een architectenbureau en ontpopte zich later als makelaar. Kort na de oorlog, in 1946, begon Herman Knijtijzer zijn eigen bureau, voorlopig onder één dak bij Van der Linden.




Woonkamer en keuken
Via de bordes trap en de sfeervolle entree met zwart witte marmeren plavuizen zie je de oude houten delen van de woonkamer liggen. De brede delen zijn authentiek en geven gelijk een monumentale uitstraling aan de living. Ook het balkenplafond en de roederamen aan de voor- en achterkant zijn onmiskenbaar monumentaal. De uitbouw aan heeft een deur naar de open plaats achter. Via een trap is hier een berging te bereiken waar een wasmachine staat en de CV is.
De keuken is in het souterrain dat goede daglicht toetreding heeft en een eigen opgang aan de voorzijde. De ruimte aan de voorkant is ideaal om spullen op te bergen of tijdens de vakantie een fiets neer te zetten. De woonkeuken heeft een vaste bank en een keuken in een hoekopstelling. Deze gezellige ruimte is groot genoeg voor een riante bank en eettafel voor zes personen. Het keukenblad heeft een groot oppervlakte met daaronder veel berglades. Een ideale keuken om diners voor te bereiden voor vrienden en familie.
De halfronde trap naar de eerste verdieping is monumentaal. Op deze verdieping zijn twee sfeervolle kamers en een ruim toilet. De achterkamer heeft aansluitend een dakterras op het zuidwesten. De middagzon is hier overdadig. Aan de voorkant is een fijne lichte ruimte die in gebruik is als bibliotheek.







Slaapkamers en badkamer
Op de bovenste twee verdiepingen zijn vier goede slaapkamers. De slaapkamers op de tweede verdieping hebben het voordeel dat ze naast de badkamer liggen. Bij de bovenste twee is de vliering weggehaald maar liggen de balken op 1.75 meter. Deze zijn dan ook niet meegenomen in de gebruiksoppervlakte wonen (GO wonen). Ze zijn wel goed geschikt als kinderkamers.
De badkamer heeft een ligbad, toilet en een inloopdouche, alles keurig uitgevoerd in een witte tegel en de vloer met zwart/witte tegels. Er is een dubbele wastafel en een kast met spiegels.








Stadstuin en dakterras
De beschutte plaats achter het huis is bestraat en er staan potten met planten wat het een charmant geheel maakt. Om lekker in de zon te zitten is er het dakterras op een hoog gelegen op het zuidwesten en met uitzicht op de panden aan de Prinsengracht.





De woning is gelegen in een van de meest charmante en historische buurt van Amsterdam. Deze buurt staat bekend om zijn pittoreske grachten, prachtige architectuur en levendige sfeer. Het is een plek waar geschiedenis, cultuur en hedendaagse trends naadloos samenkomen. Het is omgeven door elegante herenhuizen, sierlijke bruggen en weelderige bomen die een idyllisch decor vormen. De buurt rond de woning is ook de thuisbasis van vele iconische bezienswaardigheden. Het Rijks-, Stedelijk en Van Gogh Museum zijn op loopafstand gelegen. Ook dichtbij zijn de Stadsschouwburg, het Concertgebouw, Tuschinski en Paradiso.
De omgeving biedt ook een scala aan trendy boetieks, gezellige cafés, restaurants en galeries. Wandelen door de buurt is een ervaring op zich, omdat je wordt omringd door een mix van lokale bewoners, kunstenaars, toeristen en de altijd bruisende sfeer van Amsterdam.
Bereikbaarheid
De woning is goed te bereiken met het openbaar vervoer en de fiets. Op loopafstand bevinden zich verschillende tram- en bushaltes. Tramlijnen 13 en 17 stoppen in de buurt en bieden directe verbinding naar belangrijke locaties zoals het Centraal Station en het Museumkwartier. Een andere handige optie om de Prinsengracht te bereiken, is per fiets. Amsterdam staat bekend als een fietsvriendelijke stad, en er zijn tal van fietspaden en fietsenstallingen in de omgeving. Met de fiets kun je gemakkelijk door de grachten navigeren en genieten van de prachtige omgeving.
Parkeergelegenheid
Parkeren is mogelijk via een vergunningenstelsel op de openbare weg (vergunningsgebied Centrum 2F.). Met een parkeervergunning voor Centrum 2F mag u parkeren in Centrum-2. Een parkeervergunning voor bewoners kost € 300,- per 6 maanden. Momenteel is er voor dit vergunningsgebied een wachttijd van 3 maanden. Een tweede parkeervergunning is in dit gebied niet mogelijk. (Bron: Gemeente Amsterdam, september 2023).

Wat de bewoner gaat missen
Bij mijn eerste bezichtiging viel ik meteen als een blok voor dit huis, een van een drieluik van ook de mooiste huizen in dit deel van de Kerkstraat, passanten blijven er vaak hangen om een plaatje te schieten. Wat mij aansprak is dat, ondanks de drieluik, ieder pand zijn eigen identiteit heeft – de achtergevels van de buitenste panden zijn gespiegeld, die in het midden is iets anders; mijn huis (buitenste links) steekt iets boven de anderen uit,
Het is een heerlijk licht pand dankzij kamerhoge ramen op het zuiden in de leefruimten; voorzetramen aan de voorkant zorgen voor zowel goede geluidsisolatie als uitzonderlijk gering warmteverlies. Het huis was bij aankoop al in goede staat, waar nodig heb ik het met respect voor de monumentale waarde onderhouden, bijvoorbeeld binnen en buitenschilderwerk, restauratie borstwering linker gevel, herstel van de schoorsteen en recreëren van de open haard.
Binnen is het huis een charmante mix van oud en nieuw, met historische vloeren en een strakke aankleding. Aan de achterkant is er een prachtig uitzicht op professioneel aangelegde binnentuinen waar altijd wel iets in bloei staat, beginnend in januari met een Japanse kers met winterbloesem. In de zomer is het enorm genieten van het dakterras op het zuidwesten of, op erg warme dagen, in de schaduwrijke patio.
Grenzend aan het dakterras ademt de studeerkamer de sfeer van een stijlkamer, passend in grachtengordel-Zuid; boeken zijn prettig uit het zicht in de eigen bibliotheek.
Qua buurt is het hier goed toeven, je zit precies halverwege tussen de Negen Straatjes en de PC Hooftstraat, dus winkels te kust en te keur. Voor het uiteten is de keuze ook ruim, van Ron’s Gastrobar letterlijk aan de overkant tot Fiko en de sterrententen Juwelier en Bistrot de la Mer. Bocca serveert de beste koffie in Amsterdam slechts een paar deuren verder.
Voor wat variatie zijn de Bethovenstraat en Cornelis Schuytstraat minuten fietsen weg.
Sportief concurrerend rennen in het Vondelpark, baantjes trekken in het Zuiderbad en de Keizersgym om de hoek om aandacht.
De buurt zelf is zeer divers, met studenten, jonge gezinnen, oudere jongeren, expats en een enkele pied à terre van global citizens, voor wie dat leuk vindt zijn er buurtborrels. Er wordt goed opgelet: in alle jaren heb ik niets gehoord van inbraken of iets soortgelijks.
Wat ik het meest ga missen: het gemak van alles zo binnen handbereik – winkels, restaurants, terrasjes, het plezierige contact met de buren en het contrast tussen de drukte van het centrum en de rust in de vogelrijke binnentuinen.
Mijn volgende stek wordt een huis van liefst recente datum met makkelijke toegang tot de A10 vanwege mijn verplichtingen buiten de stad – evenwel het liefst ook in een waterrijke omgeving om niet teveel afscheid te hoeven nemen van de geneugten van dit geriefelijke huis.

