Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Januari ? Bekijk hier onze laatste culturele tips.

Kunstagenda Januari

Allereerst wil ik iedereen een heel gelukkig 2023 wensen, ik hoop dat jullie allemaal een fijne afsluiting van 2022 hebben gehad en uitkijken naar het nieuwe jaar! Hopelijk vol mooie avonden, dagen, en veel kunst en cultuur. Ik hoop dat de tips van Januari jullie inspiratie geeft voor fantastische plannen en ideeën, of gewoon een fijn uitje!

Musea en tentoonstellingen

Paul Kooiker – FASHION, FOAM Amsterdam (nog t/m 12 februari 2023)
Paul Kooiker is een Nederlandse conceptuele fotograaf, die op dit moment in zijn carrière veel switched tussen commerciële opdrachten en autonome kunst. Hij wordt onder andere veel gevraagd voor verschillende grote mode tijdschriften. In zijn werk zie je duidelijke kritiek naar voren komen over de huidige schoonheidsidealen. In zijn expositie FASHION zien we allerlei verschillende werken, die samen een geheel vormen. Door de absurde, soms bijna abstracte beelden die Kooiker vangt, ga je zelf ook verder fantaseren en denken, en kan je de vraag stellen wat al onze ijdelheid tegenwoordig eigenlijk allemaal betekent.
Website & tickets: www.foam.org

Banksy: Laugh Now – MOCO Museum Amsterdam
Banksy is misschien wel een van de grote grondleggers van politieke humoristische graffitikunst zoals we die vandaag de dag kennen. Met zijn soms simpele doch krachtige tekeningen laat hij helder zien wat problemen zijn van de wereld waarin we nu leven. Hij houdt mensen op een bijna kinderlijke manier een spiegel voor. In het MOCO Museum staat zijn werk al langere tijd gepresenteerd. Als je nog niet bent geweest, is dit zeker een aanrader.
Website & tickets: www..mocomuseum.com

Theater, dans, opera

Rubens Meisjes – Club Lam, Frascati Amsterdam (10 januari t/m 12 januari 2023)
Theatercollectief Club Lam zet zich met hun voorstellingen in om onze kijk op vrouw-zijn te verruimen. Met hun voorstelling ‘Lolita’ zette ze al grappend een confronterend doch slim en snel stuk neer over hoe Lolita vanuit een ander perspectief vertelt zou kunnen worden. In hun nieuwe voorstelling Rubens Meisjes wachten drie naaktmodellen om geportretteerd te worden. Het vierde model komt echter maar niet, en als ze erachter komen waarom niet, breekt de hel los. Wat volgt zijn gesprekken en confrontaties die bol staan van kritiek op de samenleving van nu, maar tegelijkertijd hilarisch zijn, en het publiek aan het denken zet.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl

Mijn lieve gunsteling – Ivo van Hove, Internationaal Theater Amsterdam (11 januari t/m 3 juni 2023)
Voor zijn debuut ‘De avond is ongemak’ ontving Marieke Lucas Rijneveld de International Booker Prize. Het tweede boek dat hij schreef, ‘Mijn lieve gunsteling’ genaamd, wordt nu door Ivo van Hove op de planken van Internationaal Theater Amsterdam gezet. Het verhaal gaat over een 49 jarige veearts die verliefd wordt op het veertienjarige dochtertje van een boer. Het verhaal gaat over een verboden liefde, die op momenten angstaanjagend is, maar daarnaast ook prachtig wordt omschreven. Wat betekent het om lief te hebben, als het misschien andermans grenzen overgaat?
Website & tickets: www.ita.nl

Giulio Cesare – De Nationale Opera, Calixto Bieito, Nationale Opera & Ballet (16 januari t/m 5 februari 2023)
Caesar en Cleopatra staan centraal in dit nieuwe stuk van Bieito. Na zijn succesvolle regie van de opera Die ersten Menschen, gaat Bieito nu dit Egytisch/Romeinse stuk aan. Wederom een familiedrama, maar meer politiek geladen dan het vorige stuk. Interessant, zeker in deze tijd van veel politieke onrust.
Website & tickets: www.operaballet.nl

Muziek

Van Bach tot Eötvös – Momo + Marie Kodama, Het Muziekgebouw (7 januari 2023)
Het Japanse pianoduo Momo en Marie Kodama speelde in 2018 een indrukwekkende versie van Stravinsky’s Sacre du printemps. Op 7 januari spelen ze modernere muziek zoals Eötvös, de enige sonate voor twee piano’s die Mozart ooit schreef, en de prachtige versie die Reger maakte van een thema uit Mozarts Elfde pianosonate. Een absolute aanrader om deze zussen live te gaan beluisteren.
Website & tickets: www.muziekgebouw.nl

Paradiso korendagen – Paradiso (14 en 15 januari 2023)
Elk jaar komen er diversen amateurkoren uit heel Nederland bijeen op de Paradiso Korendagen. Ga voor een paar euro Paradiso binnen en dompel je onder in uiteenlopende muziek genres zoals wereldmuziek, jazz, pop en renaissance muziek. Gezongen door koren vanuit alle windstreken, jong, oud, man, vrouw en alles daartussenin.
Website & tickets: www.paradiso.nl

Films in diverse filmhuizen

De Acht Bergen
De Italiaanse schrijver en documentairemaker Paulo Cognetti, schreef in 2016 het boek De Acht Bergen. Nu heeft Felix van Groeningen (Beautiful Boy, 2018) een film van dit prachtige boek gemaakt. In het verhaal leren twee jongens, Bruno en Pietro elkaar kennen in een dorpje in de Italiaanse Alpen. Hun karakters staan lijnrecht tegenover elkaar, Bruno de piekerende stadsjongen en Pietro een nuchter kind van de bergen. Ze raken bevriend en wat volgt is een levenslange bewogen vriendschap die prachtig is vastgelegd in de Italiaanse bergen.

Triangle of Sadness
In deze nieuwe hilarische satire van regisseur Ruben Östlund (The Square, 2017) wordt de elite flink aan de kaak gesteld. Het speelt zich bijna allemaal af op een miljoenen jacht, waar verschillende klassen elkaar enorm tegenkomen. Maar als er een ramp optreedt wordt alles op scherp gezet en de hele sociale hiërarchie die bestaat, letterlijk omver gegooid. Je kan de onderwerpen ook zwaar opvatten, maar één ding is zeker, je ligt ook krom van het lachen in deze bizarre, sterke film.

Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song
In deze muziekdocumentaire gebruiken filmmakers Dan Geller en Dayna Goldfine het bekende nummer Hallelujah als middel om de muziekloopbaan van Leonard Cohen (1934-2016) weer te geven. Van succesvolle dichter tot afgesnauwde muzikant groeit Cohen uiteindelijk in 2008 als zeventigplusser uit tot een grote ster. Niet dat hij dat had geplanned, Cohen ging failliet omdat zijn ex-manager Kelley Lynch zijn vermogen had verdonkeremaand, hij moest dus terug het podium op om geld te verdienen, en hoe. De film is een aanrader voor iedereen die van Cohens muziek houdt, maar ook als je gewoon een goed verhaal wilt zien.

Festival

Amsterdam Light Festival – diversen plekken in Amsterdam (nog t/m 22 januari 2023)
Inmiddels alweer de 11e editie van het Amsterdam Light Festival, dat nog steeds voor velen Amsterdammers een lichtpunt is in deze donkere winterdagen. Het festival toont verschillende lichtkunstwerken op prominente plekken in Amsterdam. Ga een avond varen of wandelen door het festival en laat je verrassen door bijzondere werken, maar ook door Amsterdam in het donker. De lichten staan iedere avond van 17:00 t/m 23:00 aan. Er vertrekken ieder halfuur boten, en deze vaart duurt ca. 75 minuten, de meeste vertrekken om 17:00 en de laatste afvaart is om 21:00. Je kan de route ook wandelen (ca. 6,5 km). Voor meer informatie, kijk op de website!
Website & tickets: www.amsterdamlightfestival.com

Schrijf je in voor meer inspiratie via onze nieuwsbrief

Schrijf je in
De ‘Brute Prins’, een exponent van de stoere bouwstijl uit de vijftiger jaren, het Brutalisme

De 'Brute Prins', een exponent van de stoere bouwstijl uit de vijftiger jaren, het Brutalisme. Een ontwerp van architect Gerard Prins

Een appartement met het comfort van een hotelsuite. Een ontwerp van Anne Claus

Een appartement met het comfort van een hotelsuite. Een ontwerp van Anne Claus

De beste delicatessenwinkels bij jou in de buurt.

Bergthee uit Sfakiá, tijmhoning uit Kissamos, vers gebakken pita's van bakkerij Koundouraki, Kalamata olijven uit Néa Roúmata, Le Mi-chèvre Soigno, Galettes Saint Jacques. Je vindt het in deze delicatessenwinkels

Recent bekeken
Bekijk het overzicht

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?