Er is altijd iets leuks te doen in Amsterdam, maar wat doen we in Februari ? Bekijk hier onze laatste culturele tips.
Kunstagenda Februari
Februari staat voor de deur, en barst van de leuke culturele uitstapjes. Ik moet zeggen dat ik het lastig vond keuzes te maken, omdat er zoveel te tippen valt. Maar hier toch een samenvatting van de culturele hoogtepunten die u écht niet mag missen.
Musea en tentoonstellingen
Hans van der Meer, Minor Mysteries/Hollandse velden – Galerie Wouter van Leeuwen (t/m 18 februari)
Van der Meer heeft in de periode 1984-1986 in Boedapest, Hongarije gewoond. De expositie is rijkelijk gevuld met prachtige alledaagse stadse taferelen, die hij zo weet vast te leggen dat ze net wat meer vertellen dan een gewone foto zou doen. Naast de Boedapest expositie, genaamd Minor Mysteries, hangen er ook een paar klassiekers uit van der Meers boek, Hollandse Velden (1998). Hij bracht met dit boek een heel specifiek Nederlands landschap in beeld, namelijk die van Nederlandse amateurvoetbalverenegingen.
Website & tickets: www.woutervanleeuwen.nl
Performing Adulthood – Robin Alysha Clemens, Melkweg Expo (MILK) (t/m 26 februari)
‘Performing Adulthood’ is een project van Robin Alysha Clemens, zelf uit Generatie Z. Haar expositie geeft ons een goed beeld over hoe jongeren naar zichzelf kijken, waar ze mee struggelen en waar ze over nadenken en hoe normaal het is geworden dat je altijd en overal, jezelf, of de ander, vastlegt op beeld. De expositie geeft mooi weer hoe moeilijk het is om in de (zogenaamde) ‘mooiste periode van je leven’ te zitten, hoe dat gepaard gaat met extreem hoge pieken maar ook diepe dalen, hoe mislukken soms zo definitief kan voelen dat je kan denken dat het nooit meer goed zal komen, maar of dat echt zo is?
Website & tickets: www.melkweg.nl
Daughters of the Witches – Sachli Gholamalizad, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond (21 februari)
Een thema-avond rondom de revolutie in Iran. Een samenwerking van diversen instanties, maar met name door Sachli Gholamalizad georganiseerd. We lezen natuurlijk een heleboel over de revolutie in Iran, maar in hoeverre weten we nou echt wat er gaande is? Deze avonden zijn bedoelt om meer diepgang te geven rondom de hele situatie in Iran, en om bewustwording te creëren rondom de revolutie die gaande is. Elke avond staat er een ander thema centraal, en er schuiven verschillende gasten vanuit Belgisch- en Nederlands-Iraanse diaspora aan.
Website & tickets: www.brakkegrond.nl
Theater, dans, opera
Moojen ligjes in de lugt – Erik van Muswinkel, de Kleine Komedie (3 t/m 5 februari)
In deze voorstelling gaat Erik van Muiswinkel samen met muzikanten Guus van Marwijk en Paul Remmelts op zoek naar bijzondere ‘taalorganismen’ in de zogenoemde ‘grote taaloceaan’ . Taal is universeel, bezit van iedereen en gaat van poëzie naar politiek terug over de (amateur)sportvelden van heel het land, wordt elke dag opnieuw uitgevonden en staat nooit stil. Een verrassende, mooie voorstelling waarin onze taal, oftewel, moojen ligjes in de lugt, als je het van Muiswinkel vraagt, de hoofdrol speelt.
Website & tickets: www.dekleinekomedie.nl
Monumentaal – Sadettin K. , Frascati Amsterdam (7 februari t/m 11 februari 2023)
Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz is vader van drie kinderen. Net als zijn ouders, beiden Turkse arbeidsmigranten, heeft hij twee zoons en een dochter. In zijn voorstelling Monumentaal stelt hij de belangrijke vraag: wat laat je achter, wat geef je door aan je kinderen, bewust of onbewust, en wat wil je liever achterwege laten? Kan dat? Wat gebeurd er als je eigen wereldbeeld ook begint te wankelen en je kinderen vragen beginnen te stellen? De afgelopen vijftien jaar maakte Sadettin voorstellingen waarin de verhalen en levens van zijn familie symbool stonden voor grote maatschappelijke en politieke thema’s als identiteit, migratie, integratie en culturele meervoudigheid.
Website & tickets: www.frascatitheater.nl
Een leven – Benja Bruijning, DeLaMar Theater (25 februari)
Nick Payne schreef de tekst voor dit monoloog, waarmee Benja Bruijning zijn solo debuut maakt op het toneel. En hoe! In ‘Een leven’ gaat de schrijver in op twee gebeurtenissen in zijn leven die kort op elkaar volgden, de geboorte van zijn dochter en het overlijden van zijn vader. Bruijning vroeg Payne of hij de tekst zelf mocht vertalen en er een toneelversie van mocht maken. En zo geschiedde, Bruijning laat met zijn tekstbehandeling en spel waanzinnig goed zien hoe dicht de emoties verdriet en geluk bij elkaar liggen, en hij zorgt ervoor dat je gedurende de hele solovoorstelling ademloos zit te kijken en luisteren.
Website & tickets: www.delamar.nl
Muziek
Mahlers vierde – Concertgebouworkest Essentials, Concertgebouw (4 februari)
In de serie Concertgebouw Essentials word je meegenomen in stukken die je MOET hebben gehoord. Zo ook Mahlers meest geliefde symfonie, de vierde. Het is ook een van zijn lichtste symfonieën, aangezien veel van zijn werk vrij zwaar en donker is. Deze wordt gedirigeerd door de Grieks-Russische Teodor Currentzis. In het slotstuk worden we door sopraan Christiane Karg gezongen naar de hemel, maar dan vanuit het perspectief van een kind.
Website & tickets: www.concertgebouw.nl
Benjamin Herman trio ft. Mayuko Katakura – Bimhuis (10 februari)
Benjamin Herman is een van de bekendste altsaxofonisten die Nederland rijk is. In dit concert zoekt Herman samen met Japanse jazz pianist Mayuko Katakura de grenzen op van zijn eigen muziek. Hij heeft al eerder met zijn band de New Cool Collective een album op Japanse jazz geïnspireerd, maar nu dus alleen met Katakura. Zij studeerde aan Berekley en Juilliard en is in Tokyo een zeer bekende jazz pianist. Ze heeft al ruim zeven platen op haar naam staan en werkt met veel verschillende artiesten samen, nu dus ook. Herman heeft nieuwe stukken geschreven, die volgens hem meer de ‘straight ahead’ kant van zijn spel belichten. Herman staat naast Katakura ook met zijn vaste ritmesectie op het podium, bestaande uit Thomas Pol (contrabas) en Joost Patocka (drums).
Website & tickets: www.bimhuis.nl
Films in diverse filmhuizen
The Banshees of Inisherin
In 2008 verscheen de donkere misdaadkomedie ‘In Bruges’, weergaloos gespeeld door Colin Farrell, Brendan Gleeson en Ralph Fiennes, regie en script in handen van Martin McDonagh. Nu is er in 2023: The Banshees of Inisherin, wederom geschreven en geregisseerd door McDonagh en opnieuw hoofdrollen voor Farrell en Gleeson. Het speelt zich allemaal af op het afgezonderde Ierse eiland Inisherin, in de tijd van de IRA. Hier krijgen we echter weinig van mee, behalve af en toe een bom die ze vanaf het eiland op het vaste land horen afgaan. Farrell en Gleeson waren beste vrienden, totdat een van de twee besluit dat dat niet meer zo is. Wat volgt is een absurdistische, hilarische maar tegelijkertijd diep trieste vertelling van twee mannen, vast in hunzelf, vast met elkaar en vast in het leven op een afgezonderd eiland.
Living
Er wordt gezegd dat Bill Nighy de rol van zijn leven speelt in Living, en ik kan begrijpen waarom. Hij speelt de rol van Williams, een veteraan en ambtenaar in Londen, in 1953. Papierwerk stapelt zich elke dag opnieuw op, en Williams is gedreven door zijn werk, en doet niks anders. Maar dan ontdekt hij dat hij niet lang meer te leven heeft. Hij besluit een rigoreus besluit te nemen en gooit het over een andere boeg, mede geïnspireerd door zijn oud-collega Margaret – waanzinnig neergezet door Aimee Lou Wood (Sex Education) en besluit iets te doen waar hij trots op kan zijn.
Broker
Hirokazu Kore-eda, bekend van zijn film Shoplifters, maakt opnieuw een prachtige film over familie, maar niet familie omdat het nou eenmaal zo is, nee, familie die je zelf kiest. De hoofdrol wordt gespeeld door Song Kang-ho (Parasite) en speelt zich af in Zuid-Korea. In de film maken we kennis met de donkere wereld van adoptie en mensenhandel, die eng genoeg dichter bij elkaar liggen dan we denken. Maar of de mensen met het meeste geld ook de mensen zijn die het beste ouders kunnen worden? Dat wordt in Broker heel goed weergegeven.
Festival
IJhallen – NDSM Werf (18 & 19 februari)
De IJhallen is de grootste vlooienmarkt van Europa. Pak het pontje vanaf Amsterdam Centraal naar de NDSM Werf, het liefst zo vroeg mogelijk, dan pik je alle parels er nog tussenuit! Van prachtige vintage kleren tot antiek, lekker eten, meubelstukken, voor iedereen is er wel wat te vinden op de Amsterdamse IJhallen. Ook leuk, je kan zelf ook een kraam huren en verkopen, voor meer informatie, check de website!
Website & tickets: www.ijhallen.nl