Royaal wonen in een gebouw met historie en hedendaags comfort (lift).
Het appartement van circa 106 m² is gelegen op de vijfde en zesde etage met waanzinnig zicht over het water.
Als je voor het gebouw staat, de voormalige lampenfabriek ben je meteen nieuwsgierig. Wonen in een bijzonder gebouw aan het water geeft die extra dimensie van wonen in Amsterdam.
Daniël de Bont | Makelaar Broersma Wonen

Vijfde etage:
De gehele etage behelst de ruim opgezette living en open keuken. Vanuit het zitgedeelte is er waanzinnig zicht over het water, door het open vaarwater varen er diverse boten & schepen langs.
De moderne keuken heeft een stoere uitstraling door gebruik van RVS en voorzien van diverse inbouwapparatuur.
Door de grootte is hier ook een mogelijkheid om een tweede werk/slaapkamer te creëren – zie alternatieve plattegrond.


Stoer wonen in The Lightfactory.








Zesde etage
De entree van het appartement is op de slaapverdieping, hier bevindt zich de royale slaapkamer met kastenwand. De nette badkamer (zwart/wit betegeld) heeft een ligbad, douche en wastafel. Het toilet is separaat.




De buitenruimte
Grenzend aan de keuken is een royaal terras van circa 26 m² op het westen, een verlengstuk van de royale living. Het terras heeft zowel ruimte voor een eetgedeelte en relaxgedeelte en biedt door de ligging veel privacy




Het grote dakterras, dat in het verlengde ligt van de woning, is een heerlijke rustige plek, waar je vanaf circa 11 uur in de morgen zon hebt tot het einde van de dag.

Het gebouw
De Sloterkade was ooit de rand van het dorp Sloten. Rond 1900 werd Sloten door de gemeente Amsterdam geannexeerd. Enkele kleine dijkhuizen en negentiende-eeuwse fabriekspanden herinneren nog aan deze tijd.
Eén van deze fabriekspanden was de Chemische Wasscherij en Ververij. Dit in 1898 gebouwde pand en de ten behoeve van de eigen watervoorziening gebouwde watertoren zijn in de loop der jaren van functie veranderd. Via een magazijn van AEG tot, als laatste, een magazijn/fabriek van Indoor lampen. Aan deze laatste gebruiker dankt de huidige Lightfactory haar naam.
Aanvankelijk zou de oude fabriek met watertoren moeten wijken voor nieuwbouw maar in 1995 besloot Stadsdeel Oud-Zuid een ontwerpwedstrijd uit te schrijven, waarbij naast een nieuwbouwgedeelte ook het oorspronkelijke gebouw behouden zou moeten blijven. Uit de vijf inzendingen won het ontwerp van Köther, Salman en Koedijk Architecten. De oude fabriek bleef in hun ontwerp behouden en was op ingenieuze wijze opgenomen in een nieuwbouwcomplex. Daarnaast sprak de verscheidenheid van woningtypen aan in hun ontwerp. Het deels gerestaureerde en deels nieuwgebouwde geheel werd in de loop van 1999 opgeleverd.
Köther, Salman en Koedijk Architecten hebben zich bij de naamgeving van het project laten inspireren door de laatste gebruiker van het oude gebouw: Indoor lampen. Daarnaast doet de oude watertoren nog herinneren aan vervlogen tijden: ooit was het gebouw een “wasscherij”.
De opdracht voor de ontwerpwedstrijd was het oude gebouw zoveel mogelijk te behouden. Daarnaast was de opdracht zoveel mogelijk verschillende appartementen te maken voor een groep mensen die houdt van stedelijk wonen.
De architecten zijn hier wonderwel in geslaagd. De 69 appartementen kennen maar liefst 20 verschillende sterk in afmeting en vorm variërende woningplattegronden. De woningen in de oude fabriek hebben het karakter van een loft. Het geheel is onder opdrachtgeverschap van Woningstichting De Principaal uitgevoerd en opgeleverd in 1999. De opdrachtgever is voor dit project beloond met de Rijksprijs voor Excellent Opdrachtgeverschap.


Omgeving
Gelegen in een rustige buurt in Amsterdam Oud-Zuid op loopafstand van het Vondelpark en Hoofddorpplein.
In de omgeving zijn veel leuke restaurants en gezellige cafés onder andere Drovers Dog, Vascobello, Van Mechelen op de Sloterkade en Nana’s Coffee op het Hoofddorpplein. In de Zeilstraat en op het Hoofddorpplein zijn diverse delicatessenwinkels en biedt een breed scala aan voorzieningen.
Het wonen in de Hoofddorppleinbuurt geeft een dorpsachtig gevoel en toch dichtbij de dynamiek van Zuid, Zuidas en West. De Cornelis Schuytstraat ligt op fietsafstand en biedt eveneens een verscheidenheid aan delicatessenwinkels.


De parkeergelegenheid
Aan de achterzijde van het complex is er parkeergelegenheid, bij het appartement hoort een privé parkeerplek.




De buurt is gezellig en divers, met veel verschillende restaurants op loopafstand. En de boten in de Schinkel geeft de buurt een hele eigen signatuur.

Bereikbaarheid
Het appartement is goed bereikbaar middels het openbaar vervoer, met tramlijnen 1,2 en 17 en diverse buslijnen waaronder lijn 15 op het Surinameplein, en ook bijzonder gunstig gelegen ten opzichte van de uitvalswegen A2 en A4 via de Ringweg A10.

De bijzonderheden
• Gebruiksoppervlakte wonen circa 106 m²
• Terras op het westen van circa 26 m²
• Berging van circa 4 m²
• Privé parkeerplaats
• Gelegen op erfpachtgrond van Gemeente Amsterdam, het huidige tijdvak is afgekocht t/m 31 augustus 2047
• Aanvraag overstap eeuwigdurende erfpacht met AB 2016 is tijdig gedaan, extra invullende informatie is beschikbaar
• Gezonde en professioneel beheerde VvE
• De VvE heeft een huishoudelijk reglement en een onderhoudsplan



Wat de bewoner gaat missen
Het is architectonisch een bijzonder pand, modern en oud gecombineerd; industriële kenmerken en toch geeft het een warm gevoel.
De woning is heel erg licht en heeft een open en ruimtelijk gevoel. Omdat je relatief hoog zit, kijk je echt in de lucht en over de stad. Terwijl je ook de gezelligheid van de straat en de boten die langsvaren ervaart.
Het grote dakterras, dat in het verlengde ligt van de woning, is een heerlijke rustige plek, waar je vanaf circa 11 uur in de morgen zon hebt tot het einde van de dag.
De woning is rustig. Ik ervaar hier geen geluidsoverlast.
Het liefst zit ik op het dakterras, waar je gezellig kan eten of in de zon een boek kan lezen EN aan de voorkant van de woning, met uitzicht over de stad en de weidse lucht waar je lekker kan mijmeren of mediteren.
De buurt is gezellig en divers, met veel verschillende restaurants op loopafstand. En de boten in de Schinkel geeft de buurt een hele eigen signatuur.
Het pand heeft 62 appartementen en vrijwel iedereen kent elkaar. Er is veel gelijkgestemdheid. Verschillende nationaliteiten. De relaties zijn altijd heel vriendelijk en soms zelfs vriendschappelijk. Regelmatig worden burenborrels georganiseerd.