Characteristics
Kerkstraat 38, Amsterdam
Price
 • € 1.250.000,- Kosten koper
Aanvaarding
 • In overleg
Vertrekken
 • 8 kamers
 • 5 slaapkamers
Onderhoud
 • Intern: Redelijk tot goed
 • Extern: Redelijk tot goed
Oppervlakten & Inhoud
Woon Oppervlakte: 124 m2
Perceel Oppervlakte: 54 m2
Tuin Oppervlakte: 10 m2
Inhoud: 430 m3
Garages
 • Geen garage
Liggingen
 • In centrum
Parkeer faciliteiten
 • Betaald parkeren
 • Parkeervergunningen
Verwarmings soorten
 • Cv ketel
Warm water soorten
 • Cv ketel
 • Geiser eigendom
Bestemming
 • Woonruimte
Grondsituatie
 • Volle eigendom
Buitenruimte
 • Plaats
 • Dakterras
Kadestraal
Gemeente Amsterdam
Sectie E
Nummer 6913
Soort
 • Eengezinswoning
 • Tussenwoning
 • Woonhuis
Floor map
Kerkstraat 38, Amsterdam
Documents
Kerkstraat 38, Amsterdam
Location
Kerkstraat 38, Amsterdam
Eten & drinken
01
Address
Kerkstraat 23,
1017 GA Amsterdam

Ron Gastrobar Oriental

Fusion keuken met culinaire invloed van over de hele wereld. Ron Gastrobar zijn de bekende restaurants van chef Ron Blaauw. Hij heeft vier restaurants en nog een viertal ondernemingen op zijn naam staan met allemaal een ander tintje. Deze Oriental is niet te missen, een veelzijdig menu, heerlijke dim sums, specials zoals pekingeend en ook kan je hier terecht voor een klassieke rijsttafel en heerlijke oesters en andere versbereide mooie gerechten.

02
Address
Kerkstraat 59,
1017 GC Amsterdam

Yuzu Dining Bar

Bij Yuzu Dining Bar serveren ze geen sushi, maar wel een verscheidenheid aan kleine Japanse gerechten, waaronder edamame en verschillende yakitorispiesjes. Het restaurant laat je kennis maken met de Japanse gewoonten, zoals het opbergen van je jas in een mandje onder je stoel en het eten zonder bestek. De sfeer is informeel en gezellig, en het personeel is vriendelijk en attent. Je kan er ook terecht voor een cocktail tot in de late uurtjes.

03
Address
Leidseplein 10,
1017 PT Amsterdam

Sushi Hanabi

Sushi Hanabi biedt de mogelijkheid om te genieten van een omakase, de Japanse variant van het chef's menu. Er zijn drie menu-opties beschikbaar, bestaande met voornamelijk nigiri. De kwaliteit van de sushi is uitzonderlijk en de presentatie is prachtig. De sfeer in het restaurant is rustig en ontspannen, waardoor je je meteen op je gemak voelt. Als je op zoek bent naar een heerlijke sushi-ervaring, is Sushi Hanabi zeker een bezoek waard.

04
Address
Leidseplein 10,
1017 PT Amsterdam

Sushi HANABI

Hanabi, wat 'vuurwerk' betekent, is een uniek Japans restaurant met twee verdiepingen. Beneden kun je genieten van donburi en yakitori, terwijl je boven kan genieten van een klassieke Edomae-sushi ervaring. Het omakase-menu stelt de chef in staat om gerechten naar eigen inzicht te serveren, rechtstreeks aan de gasten. Deze sushi is al op smaak gebracht met sojasaus en wasabi en kan zelfs met de hand worden gegeten. Bij Hanabi heb je de flexibiliteit om je reserveringstijd te kiezen en uit drie prijscategorieën te kiezen. De duurdere menu's bevatten luxere ingrediënten zoals blauwvintonijn, sneeuwkrab, kaviaar en Japanse coquille. Het diner begint met verfijnde amuses, gevolgd door heerlijke gerechten zoals sake-gemarineerde coquille met kaviaar en zoete sneeuwkrab met yuzu.

05
Address
Lange Leidsedwarsstraat 37-41,
1017 NG Amsterdam

The Madras Diaries

The Madras Diaries is geopend in 2020 en biedt een Zuid-Indiase keuken aan. In deze keuken wordt over het algemeen pittiger gekruid dan wij gewend zijn. Er wordt veel gebruik gemaakt van chili’s, zwarte peper, kruidnagel en kardemom. Dat maakt het behalve extreem rijk van smaak, soms ook wat minder toegankelijk. Gelukkig bieden ze een zelfgemaakte limonade kaart aan om af te koelen. Naast de bekende mango lassi hebben ze seizoensdrankjes en nog veel meer. Goed nieuws voor de vegetariërs en veganisten, binnen deze keuken wordt dat niet gezien als een uitzondering. Genoeg keuze dus!

06
Address
Prinsengracht 424,
1016 JC Amsterdam

Café de Pieper

Café de Pieper is familiebedrijf met veel stamgasten. Het is een klassiek, maar gezellig café met houten lambrisering, waar je bier, cider en worst kunt krijgen.

07
Address
Prinsengracht 422,
1016 JC Amsterdam

Sinck

Teamleider Timo van der Stad is samen met Chef-kok Sander Bierenbroodspot en sommelier Sabas Joosten (eerder de Librije), restaurant en wijnbar Sicnk gestart. Bij Sinck gaan ze voor kwaliteit én voor een lage drempel. Chefkok Sander zorgt voor goede bereidingen van mooie producten met extra focus op sauzen. Het restaurant bevindt zich boven en beneden kom je terecht in de sfeervolle wijnbar. De wijnkaart is uitgebreid met een focus op Franse wijnen.

08
Address
Kerkstraat 96H,
1017 GP Amsterdam

Bocca

Als je goede koffie zegt, kan je inmiddels een boel plekken in Amsterdam opnoemen maar, Bocca is weer even net nog een slagje beter. Hun werkruimte is groot zodat de barista’s genoeg ruimte hebben de beste koffie te zetten. De moeite waard om naar binnen te gaan, al is het maar om te zien hoe deze geschoolde barista’s alles eraan doen om jouw perfecte cappuccino met vakmanschap klaar te maken.

09
Address
Lijnbaansgracht 246,
1017 RK Amsterdam

Bistro Suzette

Langs de gracht van Amsterdam vind je deze eigentijdse bistro. Ze wisselen wekelijks van menu en serveren gerechten die je kan herkennen van andere bistro’s maar met een twist van Suzette. Alles is hier huisgemaakt en met liefde bereid. Ze hebben ook een uitgebreide wijnkaart met zowel Franse als Duitse wijnen, ook hebben ze buiten de kaart om ook nog wat specials.

10
Address
Korte Leidsedwarsstraat 139-141,
1017 PZ Amsterdam

Taste of Culture

Tate of Culture schijnt de plek te zijn waar chefs midden in de nacht naartoe gaan als ze zin hebben in Chinees eten. En ik geef ze geen ongelijk. De menukaart is enorm uitgebreid, je kan kiezen tussen authentieke Chinese gerechten of dimsum. Een gerecht wat je zeker niet mag missen is de eend. Je kan het half of heel bestellen, met rijst en verschillende sauzen of getrancheerd en geserveerd met flensjes.

11
Address
Huidenstraat 25,
1016 ER Amsterdam

Café de Pels

Café de Pels is een echt intellectueel creatief café. Menig boek of column is hier geschreven, goede gesprekken worden hier gevoerd en leuke of stomme grappen zijn hier uitgeprobeerd. Ook wordt er in de Pels op z’n Amsterdams geflirt, gediscussieerd en zoals het hoort in een Amsterdams bruincafé, bier gedronken. De muren hangen vol met kunst dat door vaste gasten zelf gemaakt is. Het is een bruincafé met een creatief randje, broodjes kroket en op maandag een daghap.

12
Address
1017 AW Amsterdam

Frens Haringhandel

Frens Haringhandel is nog een van de weinige viskramen in Amsterdam waar je heerlijke verse haring en andere vis kan bestellen op de traditioneel Hollandse manier. Al sinds 1972 is de familie Frens actief in de haringindustrie, inmiddels wordt de kraam gerund door vrouw, zoon en vriend van Frens. De kraam staat op een vaste plek op Koningsplein en is iedere dag geopend voor een verse hap vis met zuurtjes en ui.

Kunst & cultuur
13
Address
Prinsengracht 452,
1017 KE Amsterdam

De Uitkijk

Amsterdam heeft door de jaren heen vele bioscopen komen en gaan, maar Filmtheater De Uitkijk bestaat nog steeds! Het pand aan de Prinsengracht 452 heeft een bewogen verleden en begon in 1912 als City Bioscoop, toen het werd omgebouwd van een 17e-eeuws pakhuis. In 1929 nam de Filmliga de bioscoop over en veranderde de naam in het Filmtheater De Uitkijk. Dit was het allereerste avant-garde filmtheater van Nederland. Sinds 2007 is De Uitkijk een zusterproject van de organisatie Kriterion en wordt het geleid door een groep van dertien studenten.

14
Address
Prinsengracht 737,
1017 KK Amsterdam

Roger Katwijk Galerie

Aan de Prinsengracht 737 kun je de prachtige Roger Katwijk galerie vinden. Een lichte plek voor hedendaagse kunst, abstracte kunst en geabstraheerde figuratie van zowel Nederlandse als internationale kunstenaars. Het gehele jaar door kun je hier wisselende exposities ontdekken op het gebied van de schilder- en beeldhouwkunst.

15
Address
Kerkstraat 105-A,
1017 GD Amsterdam

Siewe Gallery

Slewe Gallery is in 1944 opgericht door Martita Slewe. De galerie is gespecialiseerd in hedendaagse kunst. Het internationaal georiënteerde programma legt vanaf het begin de nadruk op actuele ontwikkelingen in de abstracte kunst, met name in de schilderkunst. De galerie vertegenwoordigt zowel gevestigde als opkomende kunstenaars uit diverse generaties en landen.

16
Address
Lijnbaansgracht 236,
1017 PH Amsterdam

Cinecenter

Klein filmhuis met onder andere goede arthouse films. Zit aangesloten in het Cineville netwerk, dus met een Cineville pas kan je ook hier terecht. Ook leuk om van tevoren of na afloop een drankje te drinken. De locatie is direct naast het Leidseplein dus vanuit hier kan je nog veel andere leuke plekken bezoeken.

17
Address
Prinsengracht 510 O,
1017 KH Amsterdam

Mia Karlova Galerie

Mia Karlova Galerie, gelegen aan de Prinsengracht, streeft ernaar een dialoog tot stand te brengen tussen werken van verschillende genres door middel van een gemeenschappelijke emotionele taal. Mia Karlova Galerie zet functionele beeldhouwkunst in de schijnwerpers met een intrigerend programma van internationale hedendaagse kunstenaars en productontwerpers. Deze kunstvorm, die originaliteit uitstraalt in ontwerp of materiaal, biedt een uitzonderlijk plezier tijdens de interactie.

18
Address
Prinsengracht 645,
1016 HV Amsterdam

Galerie Wim van Krimpen

Sinds 1991 is Galerie Wim van Krimpen gehuisvest aan de Prinsengracht. Wim van Krimpen is een van de meest gewaardeerde museumdirecteuren van Nederland daarbij staat hij wereldwijd ook bekend als een verwoed kunstverzamelaar. In zijn galerie in de Jordaan vind je bijzondere hedendaagse kunstwerken. Vergeet van tevoren niet te bellen want de galerie is uitsluitend op afspraak te bezoeken.

19
Address
Leidseplein 26,
1017 PT Amsterdam

Internationaal Theater Amsterdam

Het huidige gebouw dateert uit 1894. Al eerder stond er een schouwburg, maar deze bestond grotendeels uit hout en daar is niks meer van overgebleven na een hevige brand. Het Internationaal Theater Amsterdam valt op, omdat het een vooruitgeschoven plek heeft op het Leidseplein en twee torens en een ruim balkon heeft. Het heeft een klassieke zaal en een moderne zaal. De trappen en kroonluchters stralen luxe uit en je kunt je goed voorstellen dat het publiek vroeger voornamelijk uit de hogere klasse kwam. Er zijn voornamelijk toneelstukken te zien, maar wordt ook verleend voor onder andere moderne dans, lezingen en het boekenbal.

20
Address
Prinsengracht 615H,
1016 HT Amsterdam

Galerie Madé van Krimpen

Galerie Madé van Krimpen, voorheen bekend als Multiplemadé, presenteert een mix van tentoonstellingen die werk tonen van zowel gevestigde als opkomende kunstenaars. Hoewel de galerie vooral gericht is op solotentoonstellingen en groepsexposities, werken ze ook regelmatig samen met creatieve collectieven en makers om pop-up-evenementen en take-overs te organiseren.

21
Address
Kleine-Gartmanplantsoen 10,
1017 RR Amsterdam

De Balie

In De Balie worden onafhankelijke programma’s over kunst, cultuur en politiek georganiseerd. Er zijn drie theaterzalen, een bioscoop en een café-restaurant, waar al sinds 1982 spraakmakende gesprekken, films en kunstprojecten met als uitgangspunt een open, pluriforme, democratische en rechtsstatelijke samenleving plaatsvinden. Hier wordt een moeilijk gesprek niet uit de weggegaan, maar wordt juist de nadruk gelegd op de ontmoeting tussen mensen met uiteenlopende meningen en vrije gedachtewisseling. Als je zin hebt in een debat, gesprek, kunst of een biertje, is dit de plek.

Interieur
22
Address
Keizersgracht 469,
1017 DK Amsterdam

Muuto

Muuto is geworteld in de Scandinavische ontwerptraditie, gekenmerkt door tijdloze esthetiek, functionaliteit, vakmanschap en een eerlijke expressie. Muuto komt van 'muutos', wat nieuwe perspectieven betekent in het Fins. Je herkent het design omdat het muutos heeft: objecten verheven door nieuwe perspectieven, wereldwijd gewaardeerd en representatief voor het beste van Scandinavisch design vandaag de dag. Om Muuto te bezoeken moet je van te voren een afspraak maken, dat kan via hun website.

23
Address
Prinsengracht 645,
1016 HV Amsterdam

The Frozen fountain

Of je nou een tourist of ras-amsterdammer bent, het blijft heerlijk om door de negen straatjes te struinen. The frozen fountain is één van die winkels waar je ogen naar afdwalen wanneer je de etalage met excentrieke design meubels passeert. In 1992 werd de basis voor the frozen fountain gevormd, zijde een platforms voor designers – voornamelijk afgestudeerden van de Design Acedemy in Eindhoven. Omdat ‘Dutch Design’ internationaal al een behoorlijke naam had verkregen, was de samenwerking met jonge Nederlandse designers een gigantische stimulus voor de bekendheid van the frozen fountain. Naast een winkel met een prachtige collectie noemt the frozen fountain zichzelf ook een instituut: voor en door designers, om de eer aan Dutch Design hoog te houden. En hoe!

Boodschappen
24
Address
Kerkstraat 121,
1017 GE Amsterdam

Casa del gusto

Gianni en Gessica hebben een duidelijke toekomstvisie voor Casa del Gusto. ‘We willen een klein bedrijf blijven dat met kleinschalige boeren samenwerkt: dat is ons concept. ‘Alle boeren met wie wij werken, kennen we persoonlijk. Wij kopen onze Grana Padano – de populairste kaas van Italië – in bij een boer die slechts twee stukken per dag produceert. Dat is bijna niets vergeleken grote industriële producenten die honderden exemplaren per dag leveren. Wat wij heel belangrijk vinden, is dat je door de smaak van onze salami’s, pasta’s en bieren de producenten leert kennen.' Je moet de liefde die de boeren erin hebben gestopt terug kunnen proeven’, legt Gessica uit. Van hazelnootpasta en gnocchi tot bottarge en aloë vera-beautyproducten: de winkel staat vol heerlijke delicatesse en mooie producten. Casa del Gusto is, net zoals de naam suggereert, een smaakhuis voor zijn klanten.

25
Address
Runstraat 7,
1016 GJ Amsterdam

Kaaskamer

De naam zegt het al; bij de Kaaskamer kan je terecht voor kaas. Van de vloer tot het plafond is deze winkel gevuld met kaas waarbij vakmanschap en traditie voorop staan. Bij deze kaasspeciaalzaak kan je tussen de 300 en 400 soorten kaas kopen uit heel Europa. Je kan hier je broodje beleggen met ruime keuze en om het af te maken kan je ook kiezen tussen verschillende huisgemaakte sausjes. Uit Frankrijk worden de kazen iedere twee weken zelf opgehaald en in Nederland ligt de focus op biologische kazen die rechtstreeks van de boer komen. Ook worden er wijnen, salades, olijven, hammen en noten verkocht voor een complete borrelplank.

A charming and well-maintained national monument with a clock gable dating back to 1670, situated on freehold land. This property offers a total living space of 173 square meters, spread across a basement, an inviting ground floor, and three upper floors. With five bedrooms, an inviting office space, and a bathroom, this house meets various lifestyle needs. The living area is on the ground floor, while the cozy kitchen is located in the basement, boasting a separate entrance. Additionally, you'll find a delightful city garden and a sunny southwest-facing rooftop terrace. The foundation was improved in the 1950s.

Tour
Entry is through a private landing on the street. The hallway leads to the living room with large windows both at the front and rear, separated by mullions. An extension at the rear grants access to the staircase leading to the garden. The garden is secluded, and it also provides access to the storage room with connections for a washing machine, dryer, and central heating boiler.
The basement, accessible from inside as well as through a private entrance on the street, houses the charming kitchen with beautiful terracotta tiles. The kitchen is fully equipped with built-in appliances.
On the first floor, there's a spacious office space at the sunny rear, which leads to a rooftop terrace. Besides a guest toilet, there's also a lovely second office space at the front of the house. The second floor features 2 bedrooms and a bathroom with a bathtub, shower, and toilet. The top floor (attic) also contains two rooms and plenty of storage space.

What the residents will miss
"In terms of the neighborhood, it's great here. You're right in between the Negen Straatjes and PC Hooftstraat, so you have plenty of shopping options. There are also numerous dining options, from Ron's Gastrobar right across the street to Fiko and Michelin-starred restaurants like Juwelier and Bistrot de la Mer. Bocca serves the best coffee in Amsterdam, just a few doors down."

Neighborhood
This property is situated in a lively and exceptionally central location, surrounded by delightful restaurants and cafes like De Heuvel. You'll also find numerous boutique shops and daily markets just around the corner. Everyone along the canal has their favorite spots for specific wines, bread, and other delicious treats. For example, you can discover the Italian slow food delicacies at Casa Del Gusto on Kerkstraat, indulge in coffee at Bocca Coffee, or savor a meal at Lavinia Good Food. Naturally, Holtkamp on Vijzelgracht is a must-visit too.
But in this canal-side neighborhood, people also enjoy leisurely strolls or bike rides to Jordaan for its vibrant market or to the Ecosupermarkt on Lindengracht. Of course, the conveniently located Albert Heijn on Vijzelgracht can be a lifesaver. Thanks to its central location, everything is easily reachable by bike or on foot, making this area a fantastic place to reside.
Living in the city center offers an entirely different atmosphere and experience, one that's uniquely metropolitan and deeply intimate. This ambiance is accentuated by the historical setting, which exudes romance in the evenings and attracts colorful characters during the day.

The property enjoys exceptional accessibility due to its central location. The southern part of the canal connects to Stadhouderskade leading to Vijzelgracht and via Spiegelgracht. For those who prefer cycling, walking, or driving, several routes are available, including through Leidsegracht.
Furthermore, public transportation is conveniently just around the corner, with tram lines on Leidsestraat and Weteringschans, and a metro station at Vijzelgracht within direct reach.

Key features
• Total usable area of approximately 173 square meters
• Garden situated to the southwest, measuring around 10 square meters
• Terrace also facing southwest, covering approximately 11 square meters
• Situated on freehold land with foundation improvements made in 1954
• Charming National Monument (Monument Number 2885)
• Protected cityscape under the State Heritage Act
• Part of UNESCO World Heritage
• Delivery upon agreement

 

De Hoed
Selling a house on the same street where you live always carries a sense of uniqueness. The seller has kindly invited my colleague and me to provide advice on the sale. The proud owner takes us on a tour, showcasing the historical significance of the property.
I am truly impressed by this magnificent national monument, which has been impeccably maintained. A noteworthy detail is that the house received a new façade in the past.
The “Oeil de Boeufs” (stylish oval windows) are likely sourced from another historic monument but contribute a distinct character to the facade. This charming home appears to be ideally suited for a family with young children. However, as is often the case in Amsterdam, it’s challenging to predict who will ultimately call it home.

The building
This traditional building features a black facade and was constructed simultaneously with numbers 34 and 36. This residence was once raised in height, and the “oeil de boeufs” (bull’s eye) windows were added later, presumably in the 1950s.
The original construction year of the property at Kerkstraat 38 is somewhat uncertain. The register for national monuments mentions 1670, while the Basic Registration of Addresses and Buildings lists the year 1780. What is certain, however, is that the building underwent a renovation in 1954 under the guidance of architect Herman Knijtijzer.
Herman Knijtijzer was born in 1914 into a family closely associated with Amsterdam and the construction industry. His father worked as an administrator at an architectural firm and later became a real estate agent. Shortly after World War II, in 1946, Herman Knijtijzer established his own architectural firm, initially operating under the same roof as Van der Linden.

Living room and kitchen
Upon ascending the balustrade staircase and entering the charming foyer with black and white marble tiles, you’ll notice the original wooden floorboards in the living room. These wide planks exude authenticity and immediately confer a monumental character upon the living space. The beamed ceiling and mullioned windows at both the front and rear are unmistakably monumental features. The extension at the rear includes a door leading to the open area behind, and a staircase grants access to a storage room where you’ll find a washing machine and the central heating unit.
The kitchen is situated in the basement, benefiting from ample natural light and its own entrance at the front. The front area is perfect for storage or parking a bicycle during holidays. The kitchen-dining area boasts a built-in bench and a kitchen in a corner layout. This cozy space is spacious enough to accommodate a generous sofa and a dining table for six people. The kitchen countertop offers a large surface area with plenty of storage drawers below, making it an ideal kitchen for preparing dinners for friends and family.
The semi-circular staircase to the first floor is a testament to its monumental nature. On this floor, you’ll find two inviting rooms and a spacious toilet. The rear room leads to a southwest-facing rooftop terrace where the afternoon sun bathes the space in abundance. At the front, there’s a delightful, well-lit room currently used as a library.

Bedrooms and bathroom
Spread across the top two floors, there are four spacious bedrooms. The bedrooms on the second floor benefit from their proximity to the bathroom. In the top two bedrooms, the loft has been removed, leaving the beams at a height of 1.75 meters. Consequently, these areas are not included in the usable living area (GO living), but they are well-suited as children’s rooms.
The bathroom is elegantly designed with white tiles for the walls and black and white tiles for the floor. It includes a bathtub, a toilet, and a walk-in shower. There’s also a double vanity with a mirrored cabinet for your convenience.

City garden and rooftop terrace
The sheltered area behind the house is paved and adorned with potted plants, creating a charming ambiance. For those seeking to bask in the sun, there’s the rooftop terrace elevated on the southwest side, offering views of the buildings along the Prinsengracht canal.

Location
The property is located in one of Amsterdam’s most charming and historic neighborhoods. This area is renowned for its picturesque canals, stunning architecture, and vibrant atmosphere. It’s a place where history, culture, and contemporary trends seamlessly blend together. Surrounded by elegant townhouses, graceful bridges, and lush trees, it creates an idyllic backdrop.
The neighborhood surrounding the property is also home to many iconic attractions. The Rijksmuseum, Stedelijk Museum, and Van Gogh Museum are within walking distance. Also nearby are the Stadsschouwburg (City Theatre), Concertgebouw (Concert Hall), Tuschinski Cinema, and Paradiso music venue.
The area offers a plethora of trendy boutiques, cozy cafes, restaurants, and galleries. Strolling through the neighborhood is an experience in itself, as you’re surrounded by a mix of local residents, artists, tourists, and the ever-bustling ambiance of Amsterdam.

Accessibility
The property is easily accessible by public transport and bike. Several tram and bus stops are within walking distance. Tram lines 13 and 17 stop nearby and provide direct connections to key locations such as Central Station and the Museum Quarter. Another convenient option for exploring the Prinsengracht area is by bike. Amsterdam is known for being a bike-friendly city, with numerous bike lanes and parking facilities in the vicinity. Using a bike, you can easily navigate the canals and enjoy the beautiful surroundings.

Parking
Parking is possible through a permit system on the public road (permit area Centrum 2F). With a parking permit for Centrum 2F, you’re allowed to park in Centrum-2. A residential parking permit costs €300 every 6 months. Currently, there’s a waiting time of 3 months for this permit area. A second parking permit is not possible in this area. (Source: Municipality of Amsterdam, July 2023).

 

Wat de bewoner gaat missen
Bij mijn eerste bezichtiging viel ik meteen als een blok voor dit huis, een van een drieluik van ook de mooiste huizen in dit deel van de Kerkstraat, passanten blijven er vaak hangen om een plaatje te schieten. Wat mij aansprak is dat, ondanks de drieluik, ieder pand zijn eigen identiteit heeft – de achtergevels van de buitenste panden zijn gespiegeld, die in het midden is iets anders; mijn huis (buitenste links) steekt iets boven de anderen uit,
Het is een heerlijk licht pand dankzij kamerhoge ramen op het zuiden in de leefruimten; voorzetramen aan de voorkant zorgen voor zowel goede geluidsisolatie als uitzonderlijk gering warmteverlies. Het huis was bij aankoop al in goede staat, waar nodig heb ik het met respect voor de monumentale waarde onderhouden, bijvoorbeeld binnen en buitenschilderwerk, restauratie borstwering linker gevel, herstel van de schoorsteen en recreëren van de open haard.
Binnen is het huis een charmante mix van oud en nieuw, met historische vloeren en een strakke aankleding. Aan de achterkant is er een prachtig uitzicht op professioneel aangelegde binnentuinen waar altijd wel iets in bloei staat, beginnend in januari met een Japanse kers met winterbloesem. In de zomer is het enorm genieten van het dakterras op het zuidwesten of, op erg warme dagen, in de schaduwrijke patio.
Grenzend aan het dakterras ademt de studeerkamer de sfeer van een stijlkamer, passend in grachtengordel-Zuid; boeken zijn prettig uit het zicht in de eigen bibliotheek.
Qua buurt is het hier goed toeven, je zit precies halverwege tussen de Negen Straatjes en de PC Hooftstraat, dus winkels te kust en te keur. Voor het uiteten is de keuze ook ruim, van Ron’s Gastrobar letterlijk aan de overkant tot Fiko en de sterrententen Juwelier en Bistrot de la Mer. Bocca serveert de beste koffie in Amsterdam slechts een paar deuren verder.
Voor wat variatie zijn de Bethovenstraat en Cornelis Schuytstraat minuten fietsen weg.
Sportief concurrerend rennen in het Vondelpark, baantjes trekken in het Zuiderbad en de Keizersgym om de hoek om aandacht.
De buurt zelf is zeer divers, met studenten, jonge gezinnen, oudere jongeren, expats en een enkele pied à terre van global citizens, voor wie dat leuk vindt zijn er buurtborrels. Er wordt goed opgelet: in alle jaren heb ik niets gehoord van inbraken of iets soortgelijks.
Wat ik het meest ga missen: het gemak van alles zo binnen handbereik – winkels, restaurants, terrasjes, het plezierige contact met de buren en het contrast tussen de drukte van het centrum en de rust in de vogelrijke binnentuinen.
Mijn volgende stek wordt een huis van liefst recente datum met makkelijke toegang tot de A10 vanwege mijn verplichtingen buiten de stad – evenwel het liefst ook in een waterrijke omgeving om niet teveel afscheid te hoeven nemen van de geneugten van dit geriefelijke huis.

Recently viewed
View overview

Deze site maakt gebruik van cookies.

Voor welke cookies geef je akkoord?